CorelDRAW, X5 sürümü ile donanım kullanım anlamında bir ilki gerçekleştirmiş ve arkaplan hizmetlerini devreye sokmuştu. "Arkaplan hizmeti de ne demek?" dediğinizi duyar gibiyim... Şöyle açıklamaya çalışayım: Normalde herhangi bir yazılımda bir belgeyi kaydederken bu işlem bitmeden hiç bir şey yapamayız. Yani belenin kaydedilmesinin bitmesini bekleyebiliriz. Arkaplan hizmeti ise burada devreye girer. Dosya arkaplanda kaydedilmeye devam ederken siz de çalışmanıza devam edip, farklı belgeler açıp üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Özellikle kaydetme süresi uzun olan belgelerde oldukça işe yarayan ve verimliliği artıran bir yöntem... Tabi bu yöntemin uygulanabilmesi kullandığınız işlemcinin de buna uyumlu olması gerekiyor. Neyse ki son 6-7 yıldır piyasada olan işlemciler uyumlu, sizin de uyum sorunu yaşayacağınızı sanmıyorum.
Evet, CorelDRAW X5 ile aynı anda bir belgeyi kaydederken yazıcıdan çıktısını alabiliyor ve aynı anda çalışmanıza devam edebiliyordunuz. Daha detaylı bilgi için CorelDRAW X5 işlemci gereksinimi ve çoklu çekirdek desteği adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Peki CorelDRAW X6'da neler değişti?... Öncelikle kaydetme sırasında yaşanan ve dosyanızın çöp olmasına neden olan sorunların önüne geçildi. Sonra, Aynı anda kayıt ve yazdırma işleminin yanına bir de export işlemi eklendi ki bu çok iyi oldu. Düşünsenize 400-500 mb hatta 2 gb'lık bir dosyanız var. Siz bu dosyayı kaydederken aynı anda PDF export edip aynı anda da yazıcıdan çıktısını alabiliyorsunuz. Ve bunları yaparken de başka bir dosya açıp çalışmaya devam edebiliyorsunuz. Normalde her biri belki de 10 dakika sürecek olan 3 işlemi aynı anda 10 dakikada yapıp bir de bu süreyi beklemenize gerek kalmadan çalışmanıza devam edebiliyorsunuz. CorelDRAW X6'ya bu özelliklerle birlikte 64 bit desteği de eklenince performansın ve verimliliğin ciddi anlamda arttığını göreceksiniz.
Madde madde sıralayacak olursak CorelDRAW X6 nın çoklu çekirdek ve arkaplan hizmeti desteği neler sağlıyor bakalım.
1- Belgenizi aynı anda kaydedip, çıktısını alıp, aynı anda export edip verimliliğinizi artırabiliyorsunuz. Sonuç: Daha Verimli.
2- Daha hızlı dosya giriş çıkışı yapabiliyorsunuz (Daha hızlı dosya açıp, kaydedebiliyorsunuz) Snouç: Daha Hızlı.
3- CorelDRAW'ın meşhur AutoBackup özelliğini kapatmanıza gerek kalmıyor. Bilirsiniz CorelDRAW'ı ilk kurduğunuzda eğer ayarları değiştirmediyseniz özellikle büyük belgelerde çalışırken birden fare imlecinin kum saatine döndüğünü görürsünüz. CorelDRAW bu sırada belgeyi otomatik olarak kaydeder. Tabi hiç bir işlem yapamazdınız. Yeni özellik sayesinde AutoBackup'ı kapatmanıza gerek kalmıyor. Sonuç: Daha güvenli.
4- Bitmap Efektlerinde de çoklu çekirdek mimarisi kullanıldığı için zaman alan bitmap efektleri saniyeler içinde uygulanabiliyor. Sonuç: Daha daha hızlı.
5- RAW import ve dahası... RAW dosyaları açarken de yeni mimari kendini gösteriyor. Sonuç: Daha hızlı
6- 64 bit desteği de bir işlemci desteği olduğundan bu kategoriye girebilir. 64 bit ile 2 gb üzerinde belgeler oluşturabilir, copy/paste gibi işlemlerinizi çok daha hızlı gerçekleştirebilir, dosya açma ve kaydetme işlemlerinizi çok çok daha hızlı yapabilirsiniz. Sonuç: Çok hızlı...
Sisteminizde Harddisk yerine SSD kullanın! Şiddetle öneriyorum. O zaman görün bakın Corel dosyaları nasıl açıyor, nasıl kaydediyormuş! Ben bir çift SSD'yi Raid 0 olarak kullanıyorum; CorelDraw ilk açılış süresi yaklaşık 2sn. 1Gb büyüklüğünde bir Corel dosyası ise ortalama 4-8sn. gibi bir sürede açılıyor. Normal büyüklükteki 10-15 adet dosyayı aynı anda aç deyince, hepsinin açılışı ortalama 3-5sn. sürüyor. Bir de bu çoklu işlemci desteği de işin içine eklenince, artık tadına doyum olmuyor.
YanıtlaSililco, bilgi için teşekkürler. SSD tecrübem olmadı fakat siz hem SSD hem de çift ssd RAID 0 kullanıyorsanız mutlaka hızdan uçuyorsunuzdur.
SilSevgili Kürşad, yanıtınız için ben teşekkür ederim. Evet gerçekten bilgisayarım çok hızlı. Ama benim bu yazıyı yazmamın sebebi bilgisayarımla hava atmak ve ya sistemimle övünmek değil. Böyle şeyleri de sevmem. Amacım yaşadığım deneyimi paylaşmak ve bu doğrultuda insanlara tavsiyede bulunmaktır. Aslında Corel'in özelliklerinin anlatıldığı bir konuda donanımdan bahsetmek gibi bir niyetim yoktu. Fakat yukarıdaki yazıda geçen "10 dakika" çok dikkatimi çekti! Evet! doğru söylüyorsunuz, aynı şeyleri normal bir HD kullanırken ben de yaşadım. Ve ben de uzun bir süre, SSD almamak için direndim. Sonunda bir arkadaşımın tavsiyesine uyarak SSD'ye geçtiğimde farkı gözlerimle gördüm. Fiyatının pahalı oluşundan ötürü belki bir çok kişiye SSD kullanmak mantıksız gelebilir, ancak şu da bir gerçek; 1000 TL masraf yapıp SSD almayı fazla gören arkadaşların bir çoğunun cebinde 1000 TL'den daha pahalı cep telefonları var! Oysa çoğumuz Corel'i profesyonel amaçlı kullanıyoruz ve bundan para kazanıyoruz, yani işimiz bu. Bu yüzden de bilgisayarınıza yapacağınız yatırım, işinize yatırımdır. Size zaman ve motivasyon olarak geri dönecektir!
SilSon olarak ufak bir not düşeyim:
SSD'den tam performans almak için, ana kart, işlemci, ram v.s. donanınımınızın da iyi olması gerekli. Yani benim SSD tavsiyem;
işlemciye, ekran kartına v.s.'ye tonla para harcadıktan sonra, normal harddisk kullananlaradır.
ilco, SSD'lerle ilgili bir kaç dezavantaj olduğunu okumuştum. Temel olarak flash bellek gibi depolama yapan bu aygıtlar tammaen dolduktan sonra gözle görülür bir performans düşüşü yaşanıyormuş. Sizde durum nasıl?
Sil2 senedir SSD kullanıyorum, hala ilk günkü gibi. her hangi bir performas düşüşü yaşamadım. Eski SSD'lerde Trim desteği yoktu ve teknik olarak bu performans düşüşü oluyordu, fakat şimdiki SSD'lerin hemen hemen hepsinde Trim desteği var. Ama yine de SSD kullanacak arkadaşlara şöyle bir önerim var, ben de bu şekilde kullanıyorum:
Sil2 adet 120 GB SSD'yi raid 0 olarak birleştirip, toplamda 240 GB bir depolama birimi oluşturdum. Daha sonra bunları C ve D diye ikiye böldüm. Malum C sistem oldu, D de sabit işlerinizin bulunduğu depo. Bilgisayara SSD haricinde hiç bir normal harddiski satadan bağlamadım. Böylece max. hızı düşürmemim oldum. Elbette 240 GB az bir miktar. Bu yüzden USB ile bağladığım harici harddisklerim var. Güncelliğini yitirmiş arşivlerimi bu harddisklere aktararak 2 avantaj sağlıyorum; birincisi SSD'ler dolmuyor, ikincisi de veriler güvenli bir şekide korunmuş oluyor.
Değerli bilgileriniz için teşekkürler. Raid 0 'ın da risk taşıdığını belirtelim ki sonra başımız yanmasın ;)
Silwalla ben o hızı göremedim. 1. gb dosyayı kaydet diyorum. sistem teoride çalışıyor ama pratikde okadar kasıyor ki, zaten bir işlem yapamıyorum. aynı anda pdf yapmak mı? of kabus gibi.
YanıtlaSilKürşad bey bilir ama diğer arkadaşlar için söyliyeyim sistemim x64 win7 ultimate. 4gb ram, i5 720, 1tb WD disl var 16mb cach'i var. eskiden RAID 0'ım vardı ama bir nedenden kaldırdım. disklerimden biri uçtu. Allahtan yedeklerim vardı (RAID 3/5 şeklinde değil) neyse.
Ben X6'dan bu kadar şikayet ediyorum ama söylediklerim sistemi formatlayıp temiz bir sistem kurup onun üstünde x6 yı denemedikçe referans olamaz. sonuçta 6-8 aylık bir win7
Bir arada ramleri yükseltmek istiyorum. ama patronu ikna etmek lazım.
Bu arada ben yukarıdaki "Saving Document" ekranını bir türlü görmedim. Save diyorum bir şey göstermeden kaydediyor....
YanıtlaSilKont, online destekte de yazdığım gibi, X6 x64 çok fazla ram kullanıyor. Şöyle bir örnek vereyim. 400 mb lık bir katalog, 48 sayfa, her sayfada bitmapler ve vektörel çizimler var. X5 ile açtığımda hafızada 670 mb yer tutarken x6 ile açtığımda 3,5 gigabyte yer tutuyor. Fakat ben 8 gig ram kullanıyorum ve bu durum beni etkilemiyor. 1 gb lık bir dosya hafıza da 5 gigabyte yer kaplıyorsa ve senin de 4 gig ramin varsa işte kasma burada başlıyordur. Neticede Ram'i fullemiş, HDD ye yazmaya başlamıştır. Ram artırmak mutlaka iyi bir çözüm fakat asıl çözümün Corel Mühendisleri tarafından üretilmesi gerekiyor.
YanıtlaSilsaving document ekranını görmek için save yaparken status bar'ın sağ altında bir disket simgesi beliriyor. Bu simgeye tıklaman yeterli.
YanıtlaSilsağolun hocam.
YanıtlaSilArtık sizin corelle aranız bizden iyi. bir kulaklarını çekin :)
Merak etme, fırsat buldukça çekiyorum :D...
SilNasıl bir sorun yaşıyorsunuz?
YanıtlaSilBen AMD Phenom 1090T 6 çekirdekli bir işlemciye sahip 8 gb RAM bulunan Win 7 ULT TR 64 bit işletim sistemi üzerinde CDGS X6 64 bit kullanıyorum... 440 mb'lık 44 sayfa katalog olan bir test dosyası üzerinde sürekli değişiklik yapıyorum... Şu ana kadar özel durumlar hariç hiç bir performans sorunu yaşamadım. Aksine test dosyası aynı makinede X5 ile 24 saniyede açılırken X6'da 16 saniyede açılıyor...
Sonuç olarak biraz detaylandırabilirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Büyük ihtimalle farklı bir sorun yaşıyorsunuz. Kullandığınız sürüm orjinial değilse bu tip hatalara sebep olabiliyor.
YanıtlaSilben
YanıtlaSilwindows 7 pro
64 bit
i5-3450 CPU @3.10 Ghz 3.50 Ghz
8.00 GB RAM
bilgisayar kullanıyorum.
Corel Draw X6
CPU %1-5
BELLEK 8.90
Bellek Neden Çok Olabilir???
http://www.sendspace.com/file/gn7wwt
YanıtlaSilBellek doluluğu 5,66 gb olarak görünüyor. Burada önemli olan CorelDRAW'ın kaç gb bellek tükettiği. İşlemler sekmesinden CorelDRAW'ın bellek tüketimini görebilirsiniz.
Silcorel x6 da yazı yazdıgımda hata verip kapanıyor
YanıtlaSilneden acaba,
yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
corel x6 yazı yazdıgımda hata veriyor sorun nedir acaba teşekkürler
YanıtlaSilX6 güncellemelerini yüklemediyseniz bu hatayla karşılaşabilirsiniz. Güncellemeler için "Yamalar" sayfamızdan destek alabilirsiniz.
SilBen hayatımda bukadar güzel bir okadarda kayıt işlemlerinde sorunlu bir program daha görmedim. Şuanda 600 mb lık sürekli değişiklik yapıp baskı aldığım basit bir katalogta değişiklik yapıp 2-3 sayfa sonra (sorun çıkarmasın diye) kaydedeyim dedim yine dondu kaldı. Bilgisayar ram işlemci hat safhada canavar gibi bir makinam var. artı mac ve pc dede farketmiyor sürekli kayıt sorunuz. Bazen otomatik kayıt yaparken iki tık birşey çiziyorsun yine yine yanıt vermiyor ibaresi. Kullanmak istemiyorum ama bazen mecbur kalabiliyorsun corel kullanan arkadaşlar yüzünden. Böyle yıllanmış bir şarap gibi bir programın hala şu hatayı vermesi rezillik. Yanlış anlamayın hakaret etme amaçlı söylemiyorum çok severek kullanırdı zamanında ama biyere kadar 13 yıldır aynı sorunla karşı karşıyayım. Googleye bile COREL SÜREKLİ yazın direk kapanıyor donuyor gibi şeyler çıkıyor. Demekki böyle bir sorun var neden çözülmüyor acaba? corel 8 d8n x6 ya kadar hepsindede aynı sorunla karşılaştım. Şuanda çalıştığım şirkette benden önceki tasarımcı arkadaş corelde çalıştığı için mecbur corelden devam ediyorum eski işlere. Sırf bu sebepten ismini yazmıyım başka bir programa geçtim. Gerçekten sırf bu sebepten yani. Şuanda 15 dk bekledim belki bir kıpırtı olur diye yanıt vermeyince geri gelebiliyor diye tık yok. alt yapıdada yok görünürdede yok. Ram kullanımı bile çakılı kaldı. Bari uyarı versin hata söylesin oda yok. yani yakışmıyor böylesine köklü bir programa. Saygılar.
YanıtlaSilÖzellikle CorelDRAW X5 ve X6 'da bu tip hatalarla sık karşılaşılıyor. Fakat bu hataların büyük bir bölümünün yamalarla çözüldüğünü de belirtmek isterim. Tüm yamaları yüklediğinizden eminseniz sitemizdeki şu makaleye göz atmanızı tavsiye ederim.
Silhttp://corelturk.blogspot.com.tr/2013/05/coreldraw-cokmelerini-ve-dosya-kayplarn.html
Ayrıca CorelDRAW X7'nin X5 ve X6'dan çok daha stabil olduğunu da belirtmek isterim.