23 Nisan 2013 Salı

CorelDRAW'a ince ayar: CDRtuning 1.5

CorelDRAW'ın bir çok gizli özelliğini sizlerle paylaşmıştım ve paylaşmaya devam ediyorum. Bu gizli özelliklerin bir çoğu CorelDRAW içinden ayarlanabiliyor olsa da bazıları sadece Windows Registry ayarlarından düzenlenebiliyor. Fakat Windows Registry'deki değişiklikler (genelde yanlışlıkla yapılanlar) bazen üzücü sonuçlara neden olabiliyor. Windows Registry ile uğraşmak istemeyen ama yine de bu gizli özelilklerden faydalanmak isteyen Corel kullanıcılarına iyi bir haberim var... Tüm bu işlemleri anlaşılır bir arayüzde toplayan ve CorelDRAW'dan bağımsız çalışan bir araçtan bahsetmek istiyorum. CDRtuning adındaki bu aracı değerli bir makro yazarı olan arkadaşım Sancho hazırlamış ve ücretsiz olarak kullanıma sunmuş... İnceleyelim...

CDRtuning 1.5

Öncelikle CDRtuning 1.5'i buradan indirmekle başlayın. İndiridiğiniz .zip uzantılı sıkıştırılmış dosyanın içindeki .exe uzantılı dosyayı çalıştırın. Dosyayı çalıştırdığınız sırada CorelDRAW uygulaması açıksa kapatmanız gerekecektir.

CDRtuning çalıştığında ise aşağıdaki pencere sizi karşılayacak.
CDRtuning aracının sürüm geçmişine baktığımızda aslında epey yol kat ettiğini görüyoruz. 1.5 olan son sürümüne bir çok özellik eklenmiş. Sağ taraftaki 16 rakamı CorelDRAW X6 (sürüm 16) yı temsil etmekte ve buraya tıkladığınızda 15 ve 14'ü de seçebileceğiniz görünmektedir. Bu seçenek eklenmiş, çünkü X6, X5 ve X4'teki gizli yenilikler farklılık gösteriyor. Ben CDGS X6 kullandığım için bu seçeneği 16 olarak bırakarak ayarlarımı yapmaya devam ediyorum.

Buradaki gizli özelliklerin, ince ayarların neler olduklarını detaylarıyla inceleyelim:

NodeColorCoding
X5 ile gelen bu gizli yeniliği daha önce CorelDRAW kullanıcıları için sunmuştum. Detaylı bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz.

OffsetOverlappingNodes
CorelDRAW shape aracı ile çizim düzenlerken birbirine çok yakın olan node'ların (noktalar) seçilebilmesi için noktaların ekrandaki görüntülerini seçilebilecek şekilde uzaklaştırır. Varsayılan olarak durum bu şekildedir. Klasik görüntü için bu özellik pasif yapılmalıdır.

LiveText
Live text özelliği de CorelDRAW X4 ile gelen bir özellik. Live text bazı eski sistemlerde yavaşlamalara sebep olduğu için Live Text özelliğinin nasıl kapatılacağını daha önce de anlatmıştım. Live Text'i de CDRtuning ile kolayca kapatıp açabilirsiniz. CorelTÜRK'te yayınlanan live text yazılarından daha detaylı bilgi elde edinebilirsiniz. Yazılarım şöyle
CorelDRAW X4 yenilik 9 - Live Text
Live Text özelliğini tamamen kapatmak
Live Text kullanmamanın yolları 1
Live Text kullanmamanın yolları 2

TextSelectionColor
CorelDRAW X6 ile gelen yeni yazı motoru (text engine) ile yapılabileceklerden bir tanesi de yazıları seçtiğinizde seçim renginin farklı alfabelere göre değişmesi. Örneğin aynı yazı içinde normal yazı (Türkçe) ve bir de Arapça yazı var. Bu yazının tamamını seçtiğinizde Türkçe olanlar açık mavi, Arapça olanlar ise açık yeşil renkle boyanır. CDRtuning'teki bu özellik farklı diller için seçim renklerini düzenlemenizi sağlar. 3 farklı seçenek bulunuyor.
1. Varsayılan
2. Arapça ve Hebrew
3. Asya (Çince, Japonca, Korece gibi...)
Varsayılan açık mavi rengi turuncu yapıp seçilen standart alfabeli yazıların textlerini turuncuya çevirebilirsiniz.

GuidelinesOnMasterPage
Bu özellik aktif olduğunda yeni bir Guideline (kılavuz çizgisi) oluşturduğunuzda bu kılavuz çizgisi Master Page'de oluşur. Pasif olduğunda ise bulunduğunuz sayfada oluşur.

Suspend snapping
Tüm yapışmaları Alt tuşuna basılınca iptal etmenizi sağlar. Bunun için DRAWUIConfig.xml dosyasını seçmeniz gerekir.

PowerClip options (CorelDRAW X6.1 ve üstü):
CorelDRAW X6 ile gelen yeni powerclip özelliklerini de bu ayarlarla değiştirebilirsiniz. CorelDRAW X6'daki Powerclip yeniliklerini merak ediyorsanız bu yazıları incelemenizi tavsiye ederim.
CorelDRAW X6 yeni Powerclip denetimleri.
CorelDRAW X6 gizli yenilik: Küçük bir Powerclip özelliği
CorelDRAW X6.1 Yenilik: Powerclip Options

EditDisplayWithPageContext
Powerclip Edit (düzenleme) Mode'da Powerclip dışında kalan tüm nesnelerin görüntülenmesini ya da görüntülenmemesini sağlar. CorelDRAW X6'da bu özellik aktiftir. Powerclip'e bağlı Performans sorunlarını çözmek için bu özelliği pasif yapın.

EditDisplayContextTint
Powrclip Edit Mode'unda iken dışarıda kalan nesnelerin şeffaflığını ayarlar.

EditDisplayClipContentTint
Powerclip Edit Mode'unda iken Powerclip içinde kalan nesnelerin şeffaflığını ayarlar.

DragOverHighLightOutline
Powerclip nesnesinin üzerine imleci getirdiğinizdeki kontür rengini kapatıp açar.

DragOverHighLightOutlineWidth
Powerclip nesnesinin üzerine imleci getirdiğinizdeki kontür kalınlığını ayarlar.

DragOverHighLightColor
Powerclip nesnesinin üzerine imleci getirdiğinizdeki rengi ayarlar.

7 yorum:

  1. hocam çok teşekkür ederim çok faydalı bir makale olmuş her zamanki gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sancho'nun yazılımları ve makroları gerçekten de çok başarılı. Sitesini takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık hocam...

    YanıtlaSil
  3. hocam ben "PowerClip options" ile ilgili ayarları (sizin ekran görüntünüzde de olduğu gibi) göremedim.

    YanıtlaSil
  4. X4 için geçerlimidir bu ayar ?
    x6 ya geçemedik daha

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. X4 için geçerli olacak sadece bir kaç özelliği destekliyor. Live text, guidelines on master page gibi. Bunun dışındaki özellikleri zaten kullanamazsınız. Siz ne yapmak istiyorsunuz?

      Sil