15 Ağustos 2013 Perşembe

CorelDRAW'da Bitmap Link ve Embed özellikleri.

CorelDRAW'da bir katalog, dergi, gazete gibi bol görselli bir çalışma hazırlıyorsanız en büyük sıkıntınız bitmap'lere müdahale etmektir. Her ne kadar CorelDRAW bitmaplerle çalışırken hem link hem de embed özelliğini kullanmanıza izin verse de link özelliği yeterli olmadığı için ve CorelDRAW belgesinin içine bir resim aldığınızda otomatik olarak embed yapar ve tasarımcılar her zaman embed özelliğini kullanırlar. İstisnalar hariç...


Bitmap link ve embed özellikleri nedir?

CorelDRAW belgenize bir resim dosyası (JPEG, TIFF, PSD, PNG...) aldığınızda (import) bu resim dosyası artık CDR belgenizin bir elemanıdır. CDR dosyasını kaydettiğinizde resim dosyası da CDR dosyasının içine gömülür (Embed). Fakat çok sayıda resim almak hem CDR dosyasının boyutunu büyütür hem de çalışmanızı yavaşlatır, çünkü bellek tüketimini artırır. En önemli dezavantajlarından biri ise resimde bir düzenleme yapmak istediğinizde bunu ya tekrar export etmeniz ya da Edit Bitmap komutuyla PhotoPaint'te açarak düzenlemeniz ya da yine PhotoPaint'te açarak JPEG, TIFF, PSD vb. dosya türlerinde kaydetmenigerekir. Photo-Paint yerine Photoshop kullanıyorsanız tüm resimleri tek tek bu şekilde çıkartmanız gerekir. Bu da oldukça zaman alan bir işlem olacaktır.

İşte bu dezavantajları önlemek için CorelDRAW'daki Link Bitmaps özelliğini kullanmak gerekir. Bir görsel dosyasını import ederken, import penceresindeki seçeneklerden Import as Externally Linked Image komutunu seçerseniz görsel dosyası CorelDRAW belgenizde görünecek fakat CDR belgesini kaydederken içine gömülmeyecek, sadece düşük çözünürlüklü bir önizleme görseli olarak kaydedilecektir (varsayılan değer 45 dpi) .

Yani bu görsel dosyası sürekli olarak dışarıdan okunacaktır. Bu durumda CDR belgesinin boyutu büyümeyecek ve daha hızlı çalışma yapmanız sağlanacaktır.

Görselleri link olarak çalışmanın da bazı dezavantajları vardır ve daha sıkı kontrol gerektirebilir. Örneğin orijinal görsel dosyasını kaybettiyseniz artık yapacak bir şey yoktur. CDR belgesinin içinde sadece düşük çözünürlüklü (varsayılan değer 45 dpi) bir önizlemeden başka elinizde bir şey kalmaz.

Fakat düzenli çalışırsanız avantajlarının daha çok olduğunu görebilirsiniz.

CorelDRAW link olarak import edilmiş görsellerde şu olanakları sağlar.
1. Görseli link olarak almak
2. Link olarak alınmış görseli güncellemek. Yani klasörünüzdeki bir görsel üzerinde değişiklik yaptığınız zaman CorelDRAW içinde önizlemesinin de güncellenmesini istiyorsanız menüden Bitmap>Update From Link komutunu çalıştırmanız gerekecek.
3. Linki kırım görseli embed yapmak. Bu özellik de görselle ve çalışmayla tamamen işiniz bittikten sonra görseli CDR belgesinin içine gömmenizi sağlar. Menüden Bitmap>Break Link komutu ile çalışır. Özellikle CDR belgenizi bir üretim birimine gönderecekseniz (film çıkış, dijital baskı) bu işlemi yapmanız yerinde olacaktır.

CorelDRAW'ın bize sağladığı bu özellikler çok yeterli değil. Genelde dışarıdan gelen ve görsellere müdahale etmeniz gereken çalışmalarda görseller embed ise (ki %99'u böyledir) tüm görselleri tek tek dışarı çıkarmak (export ya da PP'de açarak kaydedip) gerekebilir. Örneğin geçenlerde baskı için matbaamıza gelen bir katalog çalışmasında 100'den fazla embed edilmiş görsel bulunmaktaydı. Bu görselleri renk düzeltme bölümümüze göndermek için tek tek dışarı çıkarmam ve PSD biçiminde kaydedip göndermem gerekiyordu. 100'den fazla görseli dışarı çıkarmak epey vakit alan bir durum. Fakat bir makro ile saniyeler içinde tüm bitmap'leri dışarı çıkarabildim. Sonraki yazımda bu makroyu tanıtacağım. Şimdilik bilgi yığılması yapmayalım...

14 yorum:

  1. Ellerinize sağlık hocam. Yine tam bir arşivlik yazı olmuş. :)

    YanıtlaSil
  2. ben resimleri genelde sürükle/bırak ile corel içine alıyorum. buna bu şekilde bir çözüm var mı? geçen gün verdiğiniz macro bu iş için ideal ama macro'suz bir çözmü var mı?

    YanıtlaSil
  3. Sürükle bırak ile link olarak alınamıyor.

    YanıtlaSil
  4. Sorum şu olacak 45 dpi olarak önizleme halinde link haliyle gördüğümüz görseli export ederken, diyelim ki 100 sayfalık bir dergi çalışmamız var, içindeki tüm resimleri ayrı ayrı "break link" yaparak coreldeki dosya boyutunu şişirip öyle mi export edeceğiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Export derken, hangi dosya türü için bahsettiğiniz önemli. Eğer belgenizi PDF olarak kaydedecekseniz, linkli bitmaplerin orijinalleri eksik ya da kayıp değilse doğrudan embedd yaparak PDF belgesi oluşturur. Bu şekilde bir sorun yaşamayacağınız gibi eğer bitmaplerden biri eksik ise, PDF export penceresindeki preflight bölümünde uyarı olarak belirtilir.

      Yalnız PDF kaydettikten sonra bitmap'lerin tamamı embedd olarak belge yeniden düzenlendiği için bu şekilde CDR belgesini kaydetmek dosya boyutunu şişirecektir.

      Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili çok işlevsel bir eklenti tanıtımını yapacağım.

      Sil
  5. Hocam, Kırık linki nasıl güncelliyoruz? Tasarım kalasörümü yeni bir diske taşıdım. import ettiğim resimler eskiden D:\tasarım\Firma ismi gibi bir dizindeyken F:\Tasarım\Firma ismi diye bir klasöre taşındı. Doğal olarak bir çok resim kayıp. Corel de ID de olduğu gibi link düzeltme olayı var mı?

    YanıtlaSil
  6. Oluyormuş...
    Links and Bokmarks Dockers'ını açıp hatalı linke tıklayıp F2 ye basıp yandaki ... ikonundan yeni link elle yazılabiliyormuş.

    YanıtlaSil
  7. O F2 kısa yolunu da hiç bir yerde göremedim. El alışkanlığı Windows'un isim değiştirme kısayoluna basmışım. Oradan buldum :)

    YanıtlaSil
  8. Default 45 dpi yapması bize bi şey kazandırmıyorki. Örneğin; import seçeneği ile linkli aldığım resimli Corel dosyasını kaydettiğimde dosya 2 mb oluyorken. Aynı resmi sürükle bırak ile dışarıdan embed alıp manuel olarak 45 dpi a konvertleyip kaydettiğimde yine cdr dosyam yine 2 mb oluyor. Yani demek istediğim bunun dosya boyutunu küçültmede bir artısı yok. 3DS Max kullananlar bilir. Material editöre aldığınız her görsel hep dışarıdan birebir çekilir ve bunun dosya boyutuna büyütme gibi bir etkisi yoktur. Bu tarz dosya ebatına bir faydası olsaydı çok iyi olurdur. Kaldı ki bu default 45 dpi değerini ben değiştiremiyorum, belki ben 300 dpi çalışmak istiyorum. Baskıya gönderirken tek tek resimleri update mi etcem, çok zahmetli ve zaman alıcı bir iş olur bence...

    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımın ilk paragrafında CorelDRAW'ın link özelliğinin yeterli olmadığını belirtmiştim. Bir CDR belgesinde 100 adet 300 dpi gömülü resim varsa dosya boyutu (atıyorum) 400 mb oluyorsa 45 dpi'lık linklenmiş bitmapler ile (yine atıyorum) 40 mb'a düşer. Burada önemli olan link olarak 45 dpi çektiğiniz bitmap'leri bir kaç tıklamayla orijinali ile değiştirebiliyor olmanzı. Siz her bitmap'i elle 45 dpi yaparsanız ve bunlar embed olursa orijinallerini değiştirmek için de tek tek uğraşmanız gerekir.

      CorelDRAW'dan beklenen dinamik link özelliği (sizin de bahsettiğiniz, bitmap'leri tamamen dışardan okuyarak görüntüyü render yapmassı) için çok sayıda kullanıcı talepte bulunuyor. Henüz bu özelliğe sahip olamadık. Siz de taleplerinizi doğrudan Corel firmasına ya da en azından coreldraw.com forumlarına yazarsanız bu talepler dikkat çekecektir. En büyük sorunumuz Corel firmasına ya da Türkiye distribütöründe geri bildirimde bulunmamak. Parasını ödeyip satın aldığınız yazılımla ilgili isteklerde bulunmak kullanıcıların en doğal hakkı.

      Sil
  10. merhaba.
    corelde jpeg resım hazırlıyorum ve yenı web sıtem ıcın bu resımde lınk vermek ıstiyorum.yanı web de resım tıklandıgında yenı web sıtem baska bır sayfada acılsın.çbunu nasıl yapabılırım.
    tesekkur ederım

    YanıtlaSil
  11. Kürşat hocam Coreldraw 2020 de hareketli gif photoya nasıl internet linki ekleyebilirim? Bunu detaylı olarak açıklarsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil