21 Şubat 2014 Cuma

Bu Font Nedir ? "WhatTheFont?!" Eklentisi ve paralel diğer çözüm


CorelDRAW™ X4 sürümünden bu güne her sürümde entegre olarak gelen ve hala kullanılan önemli bir geliştirme de Myfonts'un online font tanımlama sistemi olan WhatTheFont?! olmuştur. Oldukça kullanıcı dostu olan bu geliştirmeyi geçmiş tarihlerde şurada incelemiştik. Kullanım açısından oldukça seri ve başarılı olan bu entegre edilmiş online sistemle, karşımıza çıkan bitmap ya da vektör tabanlı olan ve ismini anımsayamadığımız ya da tanımadığımız fontların isim ve niteliklerini kısa sürede öğrenerek çalışmalarımıza hız kazandırabiliyor, aranan fonta hemen ulaşmış oluyoruz. 

Tanımlamak istenen fontun görsel kalitesine oranlı olarak, WhatTheFont?! 'tan alacağımız font tanımlama sonuçları da kararlılık gösteriyor. Düşük çözünürlüklü ya da arızalı görselleri olan fontları tanımlamaya çalışırken sistem doğal olarak, uzak benzerlerle bir listeleme yapıyor ve bazen tanımlamada başarısız olabiliyor. 
Bu noktada alternatif bir diğer online font tanımlama sistemi olan WhatFontiS başucu kaynağımız olabilir. Zira bu tanımlayıcıların her ikisi de birbirine göre zaman zaman daha başarılı olabiliyor. WhatTheFont?! un tanımlayamadığı ya da kararsız kaldığı bir görselde WhatFontiS 'in daha başarılı olduğunu ya da tersi çözümleri tecrübe etmiş olmakla beraber, bu her iki online tanımlayıcıyı CorelDRAW™ içinden ilk adımı atarak çok seri bir şekilde kullanabiliyoruz. 

Şöyle ki;
Önce normal yoldan tanımlamak istediğiniz fontu şurada anlatıldığı şekilde WhatTheFont?! ile tanımlamaya çalışın, eğer WhatTheFont?! tatmin edici sonuçlar vermezse, WhatTheFont?! sitesinde oluşturulan sizin font görselinizi sağ tuş ile "yeni sekmede aç" ın ve explorerda yeni sekmede açılan font görselinizin url adresini kopyalayın. Bundan sonra WhatFontiS.com sitesine giriş yapıp, orada görsel eklemekle uğraşmak yerine, url bölgesine WhatTheFont?! dan edinilmiş url adresini yapıştırıyoruz ve tanımlama işlemini başlatıyoruz ve bu şekilde kısa süre içinde iki online tanımlayıcıda tanımladığımız fontların sonuçlarına göre doğru fontu bulma olasılığımız artar. Sonuç olarak bu ipucu, iki ayrı font tanımlayıcısı için ikinci kez CorelDRAW™ 'e dönüp, bitmap export oluşturma zahmetinden kurtaran ve zaman kazandıran basit bir yöntem olarak kullanılabilir.

Font konusuyla ilgili faydalı linkler..,

"Fonts O"
Bazı ünlü markaların yazı karakterlerinin indirilebilir fontları 500 Ad.
"The Font Foundry"
Alfabetik indeksli indirilebilir font katalogu ve arama motoru.
"a-z fonts"
Alfabetik indeksli indirilebilir font katalogu ve arama motoru.
Font inceleme ve satın alma.
"Elifont"
Daha çok özel fontların indirilebilir olarak yayınlandığı font sitesi.
"urbanfonts"
Daha çok özel fontların indirilebilir olarak yayınlandığı font sitesi.

5 yorum:

  1. Ellerine sağlık. serhat. Güzel makale olmuş.
    Kişisel tercihime gelince her zaman whatfontis'i tercih ederim. daha fazla seçenek sunuyor. Birde WhatTheFont sanırım font isimlerini kendine göre özelleştiriyor. Yani WhatTheFont'dan bulunan isimleri ücretsiz font sitelerinden bulamıyorum. Hep bir şekilde WhatTheFont ile ilişkili sitelere yönlendiriliyorum. WhatFontIs'in bulduğu sonuçlar net'de daha fazla çıkıyor gibi.
    Üstelik bazen ücretsiz fontlarda öneriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serhat ellerine sağlık, whatthefont'un seçeneği olması çok iyi oldu. Çoğu zaman Whatthe font'ta bulamadığım fontları belirttiğin sitede bulabiliyorum.

      Kont, isimleri whatthefont özelleştirmiyor. Bu isimler aslında fontların gerçek (orijinal) isimleri. Aynı fontlarda küçük değişiklikler yapılarak dağıtılan ücretsiz sürümleri nin isimleri farklı oluyor. Mesela Futura fontunun hemen hemen aynısı Future, Feature, Futuro gibi fontlar bulunabilir. (isimleri aramaya kalkmayın, tamamen uydurudm)

      Sil
  2. Belli başlı fontlar için haklısınız hocam da. Aynı fontu WhatFontIs'in bulduğu sonuçlardan aratınca daha fazla seçenek çıkıyor. çıkan alternatif fontları demiyorum. Aha aradığım font bu diyorsunuz. Diyelim adı Zurtero ve lisanslı. Elimdeki arşivde veya nette bazı sitelerde bu fontu bulabiliyorum.

    WhatTheFont ta aratınca Fontun ismi HorasioXlit diye bir şey oluyor. Ne Arşivde bulabiliyorum. Nede netteki WhatTheFont'la alakası olmayan sitelerde.
    Bundan 2 sene önceye kadar WhatFontIs'i bilmiyordum. Sanırım Serhat'tan öğrendim. WhatFontIs'e bakmayı bırakmıştım. Ancak zor durumda kalınca kullanıyor. Ön izlemeden fontun puntosunu yükseltip çıkan yazıyı capture edip VectorMagic ile trace ediyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Kont, her ikisi de çok faydalı olmakla birlikte; WhatTheFont ticari tabanlı bir oluşum, WhatFontIs ise daha kullanıcıya yönelik ve itanımladığı fontları da çoğu zaman indirilebilir şekilde sunuyor.

      Bunlarla beraber, bulunamayan ya da tanımlanamayan bazı ender fontları corel.com forumlarında duyuru yaparak da, forumdaki dayanışma sonucu yardımsever insanlar sayesinde bulabiliyoruz, tıpku bu blogda olduğu gibi... bu da aklımızda olsun...

      Sil
  3. uzun zamandan beri what the font kullanmaktaydım ve benzeri bir site olduğunu hiç bilmiyordum teşekkür ederim denemekte fayda var. . .

    YanıtlaSil