11 Nisan 2014 Cuma

CorelDRAW X7 yenilikler: Workspace / Welcome Screen

CorelDRAW Graphics Suite X7 yayınlanalı 10 günü geçti. Geçen süre içinde CorelTÜRK Blog müdavimlerinin X7 ile epey haşır neşir olduklarını tahmin ediyorum. CDGS X7 ile ilgili alelacele birkaç yazı paylaştım fakat doyurucu olanlara şimdi başlıyorum.

Bu yazımda CorelDRAW X7’nin arayüzündeki değişiklikler, ilk bakışta fark edilmeyen fakat öğrendikten sonra çok işe yarayacak özelliklerinden bahsedeceğim. Yazı uzun olacağı için birkaç bölümde yayınlayacağım. İlk bölüme başlayalım…

CorelDRAW Graphics Suite X7 Workspace (Arayüz / Çalışma alanı)

Daha önce de bahsettiğim gibi Corel aşamalı olarak CDGS X7 içinde bulunan modülleri yeniden kodlayarak günümüz teknolojilerini kullanıcılarına sunmaya çalışıyor. X5 sürümünde Color Managament (renkyönetimi), X6 sürümünde ise Text Engine (yazım motoru) sıfırdan yazılmıştı. X7’de ise odak noktası Workspace (Arayüz) oldu ve tamamen sıfırdan yazıldı ve neredeyse 25 yıllık kodlar yenilendi. Windows 8 sertifikasına sahip paketin arayüzü de Windows 8 görselliğine ve teknolojisine getirilmiş oldu.

Arayüzün yenilenmesinin çok sayıda avantajı olduğu gibi bir de dezavantajı var. Bu da eski arayüzlerinizi X7’ye yükleyememeniz. Bu durum her ne kadar kendi arayüzünü, kısayollarını oluşturan uzman CorelDRAW kullanıcıları için kötü haber olsa da, X7 arayüzünün çok kısa sürede özelleştirilebileceğini, önceki sürümlere göre çok daha verimli kullanılacağını belirtmeliyim. Değişmiş olan Welcome Screen'den başlayalım.


Welcome Screen

CorelDRAW X7’yi çalıştırdığımızda karşımıza ilk olarak Welcome Screen (Hoş geldiniz ekranı) çıkıyor. Önceden de belirttiğim gibi eski, kullanışsız ve sıkıcı olan Welcome Screen çok daha leziz ve kullanışlı hale getirilmiş. Welcome Screen üzerinden CorelDRAW ile ilgili gerekli olan her şeye ulaşabileceğimiz bölümler bulunuyor.  İnceleyelim…

Get Started: Bu bölümde yeni belge açma, şablon belgesi açma, son kullanılan belgeleri açma ya da diğer dosya açma (open komutuyla aynı işlevli) işlemlerini gerçekleştirebiliyoruz.

Workspace: Birazdan değineceğimiz ana konumuz olan kullanıcı arayüzü ile ilgili seçim yapmamızı sağlayan bölüm. Burada hazır olarak Lite, Classic, Default, Illustration, Page Layout, Adobe Illustrator çalışma alanlarından birini seçebiliriz. Ayrıca daha sonra kendi özel çalışma alanlarımızı oluşturduğumuzda onları da buradan seçebileceğiz. Küçük bir hatırlatma yapayım, çalışma alanlarını Welcome Screen üzerinden seçmek zorunda değilsiniz, Window>Workspace menüsünden de çalışma alanıyla ilgili tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

What’s New: Bu bölümde CorelDRAW X7’teki tüm yeniliklere detaylı bir şekilde ulaşabilyoruz.

Need Help?: Bu bölümde CDGS X7 ile ilgili tüm yardım malzemelerine (video, ipuçları, corel uzmanlarından dersler vb.)


Gallery: Adı üstünde, galeri… CorelDRAW.com’da yayınlanan ve CorelDRAW ile yapılmış bir çok çalışmaya anında erişebiliyoruz. Bu çalışmalar, CorelDRAW’da neler yapılabileceği konusunda bize fikir verdiği gibi, kendi çalışmalarımız için de ilham kaynağı olabilir.

Updates: CorelDRAW X7 güncelleştirmelerinin ayarlarını yapabileceğiniz bir bölüm. Yeni bir güncelleme çıktığında Update simgesinin üzerinde kırmızı bir işaret olacak. Dilerseniz buradan otomatik indirme özelliğini kullanıp, sürekli güncel kalabiliecekniz.

CorelDRAW.com: CorelDRAW Graphics Suite resmi topluluk sitesi olan coreldraw.com’a erişim yapabileceğimiz bir bölüm. Şimdilik sadece coreldraw.com’a erişim kısayolu olsa da ileride gelişeceğini umuyorum.

Membership & Subscription: CorelDRAW üyeliği ve aboneliklerinin küçük detaylarını bulabileceğiniz bir bölüm.

Welcome Screen’deki bölümlerin en altında “Always show the Welcome screen at launch.” Seçeneği varsayılan olarak işaretli gelir ve CorelDRAW’ı her başlattığınızda karşınıza Welcome Screen çıkar. Welcome Screen’i kullanmak istemiyorsanız bu seçeneğin işaretini kaldırıp Welcome Screen Tab’ını kapatmanız yeterli.

3 yorum:

  1. Sağolun hocam. Yenilikleri yazdığınız makalelerin devamını bekliyoruz. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. corel 7 windows 7 de neden açılış hatası veriyor ?

    YanıtlaSil