21 Haziran 2012 Perşembe

QR Code ve Corel DRAW

Son zamanlarda akıllı mobil cihazların da çoğalmasıyla QR Code dediğimiz yeni nesil barcode'lar sıkça kullanılmaya başlandı. Peki nedir bu QR code ya da Kare Kod?

Wikipedia'ya göre: "QR Kodu adını ingilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriksbarkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.
Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur. Otomotiv sanayiinde kullanılması amacıyla geliştirilen QR Kodu Japonya ve Güney Kore'de oldukça yaygın kullanılmaktadır. Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle QR Kodu kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği kullanıcıyı internet adresine, e-mail adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS'ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir. Piyasada bir çok QR Kodu oluşturucusu ve okuyucusu vardır."


Piyasada bir çok QR kod oluşturucusu vardır fakat Corel'de QR code nasıl yapabiliriz? İşte tam da burada kullanışlı bir makro devreye giriyor.
Öncelikle buradan makromuzu indiriyoruz ve daha sonra Macro manager'den Load komutu yardımıyla makromuzu seçip CorelDRAW'a yüklemiş oluyoruz. 


Daha sonra da CreateQRCode adındaki makromuzu çalıştırıyoruz. Karşımıza aşağıdaki pencere gelecek.


QR Code içine girmek istediğimiz bilgileri oluşturduktan sonra Get QR Code düğmesine tıklıyoruz ve QR Code sayfamızda oluşturulmuş oluyor. Yalnız burada dikkat etmemiz gereken konu oluşan QR Code'nin bitmap olması. QR Code'umuzun rengini değiştirmek için bunu vektöre çevirmemiz gerekiyor. Bunun için de QR Code'umuzu seçip Property Bar (Özellik Çubuğu) dan Trace Bitmap menüsündeki Outline Trace>Line Art'ı seçiyoruz. Karşımıza gelen Trace penceresini de OK düğmesine basıp geçiyoruz.

İşte vektör şeklinde QR Code'miz hazır. QR Kodu kontrol etmek için ise çevirimiçi olarak buradaki kod çözücüyü kullanabilirsiniz.

30 yorum:

  1. Geçengünlerde bir forumda görmüştüm kullanıcının teki kare barkod nasıl oluyor diye soru sormustu cevap vermeyi çok isterdim ama ilk defa böyle bir barkod oldugunu duyuyordum tamamen merakımı gidermiş oldunuz bu yazınızda hocam çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. bu kare kod oldukça işe yaracak gibi görünüyor ihtimaldir ki ürün sektöründe oldukça rağbet görecek,tabiki herkeste akıllı telefonlardan olmayabilir ama ürün özelliklerini sorgulamada denetleme aracı olarak kullanılabilecek bir materyal;zamanla barkodların yerini alma ihtimali var gibi belkide barkodla karekodu sadece karekodda birleştirebilirler hem ürünlerin takibi hem özelliklerinin bilgisinin yer aldığı bir sistem çok daha ilerisi de düşünülebilir dünyada üretilen her ürüne üretildiği andan itibaren bu bilgiler işlenebilir kayıtlı bir ekonomiye dahil edilebilir bir ürünün ilk üretildiği yerden son tüketicinin aldığı ana kadar izlenilebilir bir ekonomi oluşabilir,bununla birlikte bir yazılımla e-fatura kredi kartı sistemi ve devletin vergi dairesine aktarılan satış bilgileri ve her ay satılan mal,ve alınan malların kontrolünün olduğu verginin direkt vergi dairesince satının yazar kasasına bilgi notu olarak gönderildiği bir sistem yani muhasebeci-mali müşavir aracı kurumunun ortadan kalktığı kayıtlı bir ekonomi...neyse bu bir düşünce tabiki belkide yapılmıştır kürşad hocam bu karekodu dediğiniz gibi yaptım corelden hangi biçimde kaydedeceğiz ve dediğiniz siteye göndereceğiz corel olarak kabul etmiyor o site

    YanıtlaSil
  3. exportttan png yapılınca kabul ediliyor ve doğru sonuç veriyor saygılar

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler kürşad hocam. Bir ara böyle bir macro aramıştım. O ara corel'e macro bulamamıştım. Bende qr kod veren internet siteleriyle olayı çözmüştüm. Bizim firmanın dosyasında web sitesini qr kod ilede yazdım.

    Bu QR kod çok işlevsel. içerinde dediğiniz gibi birçok bilgiyi barındırabiliyor. web sayfasından tutun da sayısal ifadelere hatta bazen yazıya kadar. Bu arada moda oldu tek tük bazı reklamlarda görüyorum ama kendi dosya kapağım haricinde kullanmadım.

    Reklamlar haricinde ilaç kutularında kullanımı şart oldu. Böylece yavaş yavaş Türkiye'de de yaygınlaşacak gibi.

    Ben qr kod kontrolünü android cep telefonundan yapıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Not: Niye Vectör özelliği deactive. Vectör için para filan mı istiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. QR Kod makrosunun ayrıca tam sürümü de var. Bu sürümde vektör desteği var fakat ücretli. Yine de bu makroyla trace ile kolaylıkla vektör yapılabiliyor.

      Sil
  6. tahmin ettiğim şeymiş... Sağolun hocam.

    YanıtlaSil
  7. arkadaş teşekkürler bu detaylı anlatımdan dolayı

    YanıtlaSil
  8. indirdim ama önizleme vermiyor. yükledikten sonrada açtığım zaman çalışmıyor farklı bir hata veriyor.

    YanıtlaSil
  9. Emeğinize Sağlık Çok Teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Corel Draw x4 sürümünde library hatası veriyor. Yalnızca üst sürümler için mi macro?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. X4'te çalışmama ihtimali var. Tam olarak ne hatası veriyor?

      Sil
  11. Alanları doldurmak için herhangi bir tuşa bastığımda
    "Compile eror: Can't find project or library" hatasını veriyor.

    Private Function URLEncode(StringToEncode$) As String satırın ait bir hata

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Internete bağlı değilseniz ya da firewall ile erişimi engellediyseniz bu hatayı almanız mümkün.

      Sil
  12. İnternetimde ve firewall ile ilgili belirttiğiniz şekilde herhangi bir problem yok.

    YanıtlaSil
  13. corel x6 sp4 dede aynı hatayı veriyor

    YanıtlaSil
  14. QR Kodlar aslinda 90'lardan beri var ama son zamanlarda birden cok patladilar, ustelik iyide bir prestij kaynagi QR kodunuzun olmasi.
    Ustelik bu okadar zor birseyde degil http://qrcodegenerator.pw/ adresine giriyorsunuz kodunuzu yapiyorsunuz ve yazicidan cikariyorsunuz bukadar.
    Guzel yazi olmus bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ek bilgiler için teşekkürler. X7 sürümü ile CorelDRAW eklenti olmadan QR code oluşturabilecek özelliklere kavuştu. Hatta bundan daha fazlasını bile yapabilirsiniz. Belki aklınıza gelmeyecek şekillerde QR code 'lar oluşturabilirsiniz.

      Sil
  15. merhabalar
    lütfen bana bu şekilde normal ean-13 barkod oluşturabileceğim bir macro tavsiyesinde bulunabilirmisiniz. Visual falan baktım biraz benim işim değil. 2000 adet ve dahası gelecek barkodalarım var ve piyasadaki barkod programları işime yaramıyor.
    şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. corelvba.com sitesinde variables 2 adında bir eklenti satılıyordu. Hala satılıyorsa bu eklenti işinize yarayabilir.

      Sil
  16. merhaba bu makroyu düzgün bir şekilde yükledim ama istenilen bilgileri girdiğim anda kare kod oluşmuyor ve ilk karakteri girdiğimde sayfa vba sayfasına dönüşüyor nasıl kullanmam gerekiyor lütfen açıklarmısınız

    YanıtlaSil
  17. merhaba bu makroyu düzgün bir şekilde yükledim ama istenilen bilgileri girdiğim anda kare kod oluşmuyor ve ilk karakteri girdiğimde sayfa vba sayfasına dönüşüyor nasıl kullanmam gerekiyor lütfen açıklarmısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW'ın hangi sürümünü kullanıyorsunuz?

      Sil
  18. bunun üst sürümü gibi bir şey vardı, o çalışmıyordu, bu çalıştı, sağ olasın hocam )

    YanıtlaSil
  19. mrb hocam kod vermiyor x7 sürümü kullanıyorum

    YanıtlaSil
  20. mrb hocam kod vermiyor x7 sürümü kullanıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasal bir kopya kullanıyorsanız destek.eti.com.tr adresinden ücretsiz destek alabilirsiniz.

      Sil
  21. pdf417 2d barkodu nasıl yapacağız

    YanıtlaSil