27 Mayıs 2014 Salı

İpucu: CorelDRAW'da toplu nesne/font convertleme.

Bir CorelDRAW X7 yeniliği olarak da söz edebileceğimiz ve gerçekten faydalı ve işleri hızlandıracak bir detay olarak şöyle bir geliştirme var; 


İçinde bitmap nesne de olsa, bir font ve vektör nesneler grubu, ungroup yapmadan ya da (ctrl mouse ile) lokal seçmeden convert edilebiliyor. 

Şöyle ki; içeriğinde bitmap, vektör ve fontlar bulunan karmaşık bir dosya düşünelim. Bu dosyadaki font ve/veya hazır geometrik biçimleri convertlemek istediğimizde, genel anlamda izlenen yollar bellidir; Object Manager Docker ile, herhangi bir makro yardımı ile, Find and Replace komutu ile ya da elle edit/convertleyebiliyoruz. 
Bu yeni geliştirme ile bunların hiçbirine ihtiyaç duymadan toplu ve kalabalık bir çalışmadaki converte ihtiyaç gördüğümüz her şeyi topluca seçip Ctrl+Q yapmamız yeterli oluyor. Bunu yapabilmek için nesneler kalabalığının içinde en az iki nesnenin kendi arasında grup olması gerektiğini hatırlatalım (ister en az iki nesne ister topluca grup yapabilirsiniz). Topluca da grup yapıp yine Ctrl+Q yaptığınızda, yıllardan beri bitmaplerin engellemesi ile karşılaştığımız komutun serbestçe çalıştığını görebiliriz. Acil durumlarda işi hızlandırmak adına CorelDRAW için küçük ama kullanıcılar için büyük bir adımdır.

Önemli hatırlatma: 
Bu convertleme işleminin, çalışma içeriğinde bulunan PowerClip nesnelerine etki etmediğini, PowerClip içeriğindeki fontları convertlemediğini hatırlatalım.
PowerClip içindeki font vb. nesneleri ayrıca convertlemek gerekecektir.

26 yorum:

  1. 2000'li yıllarda Freehan'de mümkün olan şey sonunda CorelDRAW için de geçerli. Geç bile kalınmıştı. Yararlı ipucu için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. e bu özelllik zaten corelde vardıda bilen yok corel 12 11 de bile var acın bakın keffetmeyide öğrenin lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç bir zaman olmadı bu özellik. tekrar hatırlatayım: CorelDRAW'ın tüm sürümünde seçilen nesnelerin içinde bitmap var ise convertleme işlemi gerçekleşmez. (X7 hariç...)

      Sil
  3. Çok sağlık değil ama. Daha dün BAZEN işlemediğini gördüm. PowerClip içerisindeki büyük bir grup yazı öğesini convertlemedi. Aynı sayfada aynı grubun birde kopyası vardı oda dahil. ama aynı çalışmada içine bitmap olan başka bir sayfada işe yaradı.

    YanıtlaSil
  4. Evet çok iyi bir ipucu... Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Evet KontDRACULA ve arkadaşlar, deneme ve inceleme sonucu, bu işlem PowerClipli nesne içeren çalışmalarda diğer herşeyi convert ederken PowerClip içinde bulunan fontları işlem dışı tutuyor.

    Sonuç olarak çalışma içerisindeki PowerClip nesne hariç tüm nesneleri convert eden bu işlem sonrası, PowerClip li nesneler için lokal ve manuel (ya da makro) olarak convert işlemi yapılabilir.

    Makaleye bu ayrıntıyı ekliyorum, teşekkürler Kont

    YanıtlaSil
  6. Ben asıl makalen için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  7. Sırf bu yazıdaki olayı denemek için demo kurdum. Ancak convert olayı gerçekleşmedi. Acaba demoda özellik kısıtlaması mı var yoksa ayrı bir ayar mı gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Convert yapmak istediğiniz nesneleri grup yapın. Sadece gruplu iken convert işlemi gerçekleşiyor.

      Sil
  8. Bunu Corel Draw 8.0 da yaptığımı bende hatırlıyorum. Yanlış mı hatırlıyorum ki???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben en azından 11 sürümünden beri yapılamadığına eminim. Corel 8 kullanan birini bulsak da bize söylese :)

      Sil
  9. Merhaba guzel bir blog tebrikler.
    Bana yardimci olabilirmisiniz?
    Corel de tablo icinde bulunan sayilarla beraber convert leyince. convertlenmis halinde fonts degisiyor. Bilginiz varmi yardiminiz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adsız kardeşim burada yapabileceğin bir işlem var ilk önce fontları convertliyeceksin sonra nesneleri bununda yolu EDİT+SELECT ALL+TEXT ve sonra bildiği gibi ctrl+q aynı işlemi nesneler için yapacağında ise EDİT+SELECT ALL+OBJECT ve ctrl+q dediğinde tüm hepsi convertlenmiş hale döner ve fontların değişmez... stop

      Sil
  10. Sayfadaki tüm nesneleri seçtikten sonra Ungroup All komutunu veririz. Sonra da Edit - Select All - Text'e tıkladığımızda bütün convertlenmemiş yazıları seçer. sonra da Ctrl + Q yaparız ve işin tüm yazıları convertlenmiş olur. Çok eski üsürümlerden beri bu var. Ben mi yanlış anladım?

    YanıtlaSil
  11. Convert olayının grupları bozmadan en kolay yolu textin birini grubu bozmadan ctrl tuşu ile seçip ctrl+Q dedikten sonra tüm nesneleri seçerek ctrl+R tuşlarına basmaktır. Böylece belgedeki powerclipler hariç tüm yazılar ve nesneler convertlenecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pratik bilgi için teşekkürler. Fakat bu durumda tek tek seçmek gerekeceğini de unutmamak lazım.

      Sil
    2. Kürşat Bey tek tek seçilmiyor, sadece ilk convertleme seçilerek yapılıyor, diğerleri için tüm nesneleri seçip CTRL+R diyoruz, o kadar

      Sil
    3. Repeat yapmaya gerek yok ki, siz tüm nesneleri seçin, gruplayın ve covert to curve komutuna tıklayın ya da CTRL+Q tuşlayın. Zaten konvertleneceklerdir. Önemli bir husus, bu yöntemle powerclip içindeki textler convertlenmez.

      Sil
  12. İçerisinde bitmap olan gruplu belgelerde Convert To Curves pasif olur, en azından X6 ya kadar böyle, diğerlerini kullanmadım, o yüzden repeat etmek gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Repeate yapınca, içinde bitmap olan gruplarda (X6'dan önce) tamamını convert yapabiliyor mu? Eski sürümlere destek kalktığı için test edemiyorum.

      Sil
    2. evet yapılabiliyor, zaten o yüzden yazmak istedim, içerisinde bitmap veya transparan,drop shadow gibi efektler olan tüm metinleri ve nesneleri convert edebilirsiniz bu yöntemi kullanarak

      Sil
    3. tabiki yapılabiliyor, o yüzden convertleme ile ilgili ipucu başlığı altına yazmak istedim zaten.

      Sil
    4. X5 ve önceki sürümleri kullananlar için güzel bir ipucu. Teşekkürler.

      Sil
  13. Arkadaşalr behsettiğiniz böyle birşeymiydi
    https://i.hizliresim.com/Ln2JOo.png

    YanıtlaSil
  14. merhaba benim corel x5 bozuldu galiba makineden basmadan önce herşeyi kontvertkemek gerekiyor neden böyle bişey yapıyor bilen var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok eski bir sürüm olduğu için yorum yapamıyorum.

      Sil