23 Mayıs 2014 Cuma

X7 Update 1 yolda

CorelDRAW Graphics Suite X7 çıktığı andan itibaren hem beğeni hem de tepkiler toplamaya başladı. Yeni arayüz, performans artışları, yeni dolgu seçenekleri, QR Code oluşturabilme gibi yüzlerce özellik beğenilmesine rağmen karşılaşılan hatalar ve eksikliler ise kullanıcılar için sorun oluşturuyor. İşte bu sorunların büyük bir kısmını gidermek için önümüzdeki günlerde X7 güncellemesi yayınlanacak.



CorelDRAW Graphics Suite'nin en kıdemli ismi Gerard Metrailler Coreldraw.com topluluk sitesindeki blogunda X7 Update 1 in önümüzdeki günlerde yayınlanacağını ve ne gibi hataların ve eksikliklerin düzeltileceği konusunda bilgiler verdi.

Metrailler yazısında öncelikle coreldraw.com'daki üye sayısı 100.000'i aşan topluluk sitesini, haber gruplarını, danışmanlar konseyini, beta kullanıcılarını ve kendi diğer kaynaklarını sıkı bir şekilde takip edip en çok yaşanan sorunları ve eksiklikleri belirlediklerini ve yayınlanacak olan güncellemede bu hataların düzeltileceğini, müşteri memnuniyeti için sürekli çalıştıklarını belirtmiş.

X7 ile kutu ürün değil de lisans ürün satın alanların da artık üyelik sistemini kullanabileceği belirtilmiş. Üyelik sistemi sadece kutu ürünlerde mevcuttu, artık lisans ürün satın aldığınızda da üyelik sistemini kullanabileceksiniz. Bu durum ülkemizdeki kullanıcılar için henüz bir şey ifade etmese de X7 lisans satın aldığınızda clipart, fotoğraf, font gibi içeriği toplu olarak indirebileceğiniz bir bağlantıya erişemediğiniz an bilmek durumunda kalacağınız bir sistem. Çünkü Corel artık Graphics Suite içerisindeki içeriği tamamen bulut tabanlı bir sisteme aktardı. Yani clipart, fotoğraf, font, desen gibi içeriğe ancak üyelik sahibi CorelDRAW GS kullanıcıları, CorelCONNECT ile erişebilecek.

X7 güncellemeleri artık çeyrek periyotlarda yayınlanacak. Bu da güncellemelerin ne zaman yayınlanacağı konusunda bilgi sahibi olmamız anlamına geliyor. X7.1 Haziran 2014 tarihinde yayınlanacak bu durumda sonraki güncelleme ise Eylül 2014'te yayınlanacak. Her 3 ayda bir güncelleme gelecek. Bu iyi bir şey tabii ki... En azından yaşadığınız sorunları bildirdiğiniz takdirde, zamana bağlı olarak yeni güncellemede bu sorunun giderilebileceğini bekleyebilirsiniz.

Peki X7.1 ile neler gelecek?


  • Öncelikle beyaza yakın ve göz yoran arayüzde küçük değişiklikler var. Bunlardan biri title bar diye tabir edilen pencerelerin üzerindeki çubuğun rengini değiştirebilecek olmanız. Aşağıdaki görselden de bunu görebilirsiniz.



  • Durum Çubuğunu (status bar) artık yukarı taşıyabileceksiniz.
  • Dropbox klasörüne dosya kaydetme sırasında yaşanan sorunlar giderildi.
  • Yeni Degrade dolguların (fountain fill) eski sürümlere kaydederken yaşanan uyum sorunu giderildi.


Bunların dışında yüzlerce hata düzeltmesi de gelecek, X7.1 yayınlandığında tüm düzeltmelerin listesini de sizlere paylaşacağım.

X7 Update 1, Premium Üyeler için yeni özellikler içermeyecek. Bu da demek oluyor ki tüm standart üyeler tüm yeni özelliklerden faydalanacak.



15 yorum:

  1. daha yeni çıkmasına rağmen bu kadar hatayla gelmesi korkutucu olmasına rağmen tam olarak bilmediğim :)) tüm hataların düzeltileceği güzel bir şey henüz deneme imkanım olmadı en çok beğendiğim özellik ise arayüzdeki değişiklik tabi adepte olmak için biraz zaman alsa gerek birde çizgi kalınlığını içe veya dışa doğru verme özellği süper

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zamanki gibi bu sürüm de bolca hata ile çıktı. Son 5-6 sürümde ilk yayınlanan Gold Master diye tabir ettiğimiz sürümde bolca hata olmasının sebebi ise ciddi anlamda kod değişiklikleri yapılması, bazı modüllerin yeniden yazılmasıdır. X5'te renk yönetim sistemi, X6'da text motoru ve X7'de de arayüz tamamen sıfırdan kodlandığı için özellikle bu modüllerde çok sayıda hata olması Corel için beklenen bir durum. Bu modüller o kadar önemli ki, tek bir değişiklik bile programın tüm modüllerini etkiliyor. Kullanıcı tabii ki bug, hata istemez ve en doğal hakkıdır. Neyse ki güncellemeler artık kısa sürede gelmeye başladı.

      Sil
  2. her sey bir yana "CTRL + ENTER" bir yana ... maalesef CDGS X7'de yok edilmis özellik... bir objeyi boyutlandırmak için kısa yoldan ölçeklendirme kutucuğuna focuslanmasıdır CTRL + ENTER... eğer o gelirse ben de gelirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CTRL + ENTER varsayılan olarak Property Bar kapalıysa onu açan bir kısa yol değil mi?

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. evt de­di­ğin iş­le­mi de ya­pı­yor abi. fa­kat ben en çok öl­çek­len­dir­me için kul­la­nı­yo­rum hat­ta her za­man kul­la­nı­yo­rum... Pro­perty Bar açık­ken CTRL + En­ter ya­pın­ca ta­bin­dex'i 0 olan ilk in­put­box'a fo­cus­lu­yor. De­fa­ult ara­yüz­de Pro­perty Ba­rın ilk in­put­boxla­rı x ve y ko­or­di­nat­la­rı­nı ba­rın­dı­rır. Ben bun­la­rı kul­lan­ma­dı­ğım için çı­ka­rı­yo­rum Bar'dan. Son­ra­sın­da We­ight / He­ight öl­çek­len­dir­me ku­tu­cuk­la­rı ilk sı­ra­ya gel­di­ği için di­rekt ona fo­cus­la­nı­yor... Do­la­yı­sıy­la ben bir ob­je­yi se­çip CTRL + EN­TER ya­pın­ca anın­da öl­çü ve­re­bi­li­yo­rum.

      Sil
    4. X6'da CTRL + ENTER yaptığımda bahsettiğin gibi bir davranışla karşılaşmıyorum.

      Sil
    5. http://i.hizliresim.com/38l3Ep.jpg
      tek yaptığı bu abi. olmaması mümkün diil :S
      CDR11'den x6'ya kadar devam etti bu özellik...

      Sil
    6. Çok ilginç, ben bu sonucu alamıyorum. Kont, Serhat, deneyebilir misiniz? Ben de mi var sorun diye merak ettim.

      Sil
    7. Ben de alamadım, Alt + F7 olmasın o... Ctrl+Enter ı bugüne dek hiç deneyimlemedim.

      Sil
    8. ALT + F7 çok farklı bir yer... Sizde neden olmadığını bilmiyorum ama ben 11 sürümünden beri bunu kullanırım. Ve Corel'in kendi kısa yollarından biri bu.

      Sil
  3. X6 nın ilk halini gördükten sonra x7 bana o kadar sorunlu çıkmış gibi gelmemişti. x6 ya geçmek için sp1'i beklerken x7 ye hemen ısını verdim.
    Karşılaştığım sorunların çoğu kozmetik sorunlardı. Göz ardı edilebilir sorunlardı. Bir kaç ciddi hata vardı onlarında bu güncelleme ile halledileceğini düşünüyorum. Mesela yazıcı çıktısında bazen ciddi hatalar ile karşılaştım. Bazı bölümleri hiç çıkmaması gibi.
    Fauntain dolgulardaki geriye uyum problemi halledildiğinde çok daha iyi olacağına inanıyorum.
    Güncellemeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
    Paylaşım için teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, X7 önceki sürümlere göre daha stabil geldi fakat can sıkıcı çok hatası var. Yazdırmayla ilgili sorunlar raporlandı, ilk güncellemede gelmesini beklememe rağmen Update 2 ile düzeltilmesini de muhtemel görüyorum.

      Sil
  4. O kötü işte. Ben bekliyordum. Geçen gün yine aynı hatayı yapmış, bu sefer fark etmemişim. Teslin kağıdın Yaka kartı basıyordum. Adamlardan birinin fotoğrafını basmamış. Herşey tamam 10 sayfada sorun yok o sayfadaki bir kişinin fotoğrafı yok. Tamam adam tipsizdi ama... bu kadar ayrımcılık olmaz yani :)

    YanıtlaSil