28 Haziran 2014 Cumartesi

CorelDRAW X7 gizli yenilikler 1 - Node Count


CorelDRAW X7'nin yeni özelliklerini yazmaya devam edeceğim fakat her biri kendi başına çok geniş kapsamlı konular olduğu için fazla zaman alacaklar. Bu nedenle soğutmamak için araya bir kaç küçük fakat kullananlar için çok özel ve aynı zamanda Corel tarafından açıklanmayan gizli yenilikleri ekleyeceğim.

Önceki sürümler için de bir çok gizli yenilik paylaşmıştım. Yazının sonunda önceki sürüm için yayınladığım gizli yeniliklerin tam listesini bulabilirsiniz. Bu gizli yenilikler aslında biraz da meslek sırrı gibi tabir edebileceğim çok özel ve gizli oldukları için de çok az kişi tarafından biliniyor. Neyse ki CorelTÜRK Blog var, ve tüm bu gizli yeniliklerini tüm takipçilerimiz öğrenebiliyor.

Tevazulu duruşumuzu geri toplayarak X7 için ilk gizli yeniliğimizden bahsedeyim.



Evet, başlıktan da anlaşılacağı gibi Node Count (nokta sayısı) ile ilgili bir yenilik geldi. Buradaki  node count ile bir adet eğri (curve) nesnesi üzerinde bulunan nokta sayısı ifade ediliyor. X7'den önceki sürümlerde bir adet nesne üzerindeki nokta sayısı 8192 adedi geçemiyor ve 64K sınırı hatası karşımıza çıkıyordu.

Bunu şöyle deneyebilirsiniz. CorelDRAW X7 öncesi herhangi bir sürümde bir daire çizin ve onu curve'ye çevirin (convert to curve komutu ile). Sonra Shape aracını seçip daire üzerindeki tüm node'ları (noktaları) seçin. Tüm noktalar seçili iken Nümerik tuş takımındaki "+" (artı) tuşuna basın. Her basışınızda seçilen noktaların arasına birer nokta ilave edilir. (Araya bir de ipucu sıkıştırmış oldum). + tuşuna basmaya devam ederseniz nokta sayıları her defasında ikiye katlanarak artacak fakat belli bir rakama gelince bir hata mesajı alacaksınız ve nokta eklemeye devam edemeyeceksiniz. Aşağıdaki ekran görüntüsü daha açıklayıcı olacaktır.

Aynı adımları CorelDRAW X7'de deneyin. Her defasında nokta sayısı ikiye katlanarak ve işlemcinizin gücüne bağlı olarak belirli bir hesaplama süresinden sonra işlem bitirilecektir. Ben fazla zorlamadan 262.144 adet noktaya ulaştım. (Bknz: aşağıdaki görsel.)

Böylece CorelDRAW X7'de nokta sayısı sınırı çözülmüş oldu.

Bu kadar noktayı kim kullanır diye düşünebilirsiniz. Belki sizin karşınıza böyle bir şey çıkmadı ama mutlaka bunun kullananlar var. Neticede bu hata müşteri geri bildirimleri sonucu düzeltildi.

Aramızda bu sorundan muzdarip olanlar varsa lütfen yorum bölümüne yazın.

CorelDRAW önceki sürümler için gizli yenilikler:

2 yorum:

  1. Teşekkürler hocam. Her gün sizden yeni birşey öğreniyorum....

    YanıtlaSil
  2. Paylaşımlar için teşekkürler. Siteniz çok güzel.

    YanıtlaSil