29 Kasım 2016 Salı

CorelDRAW'da bozuk fontlar ve font veri tabanı sıfırlama ile çözüm

CorelDRAW X6 ile birlikte text engine yeniden yazıldı ve modernleştirildi. Text engine her ne kadar "yazı motoru" olarak dilimize çevrilse de bu şekilde doğru anlamı ifade etmiyor. Bu nedenle şöyle açabiliriz. Text engine CorelDRAW ve CorelPHOTOPAINT'teki yazı araçlarının (yazı yazmak ve fontlarla ilgili aklınıza gelebilecek her şey) tamamını kapsayan modüldür.

Her ne kadar yeni yazılan ve modernleştirilen bu modül bir çok yeni özelliği kullanmamızı sağlamışsa da geçiş aşamasında bazı sorunların yaşanmasına da sebep oldu. Bu modüle ilave olarak X7'de font listesi ve nihayet X8'de Corel Font Manager ile font yönetimi ve fontlarla çalışma oldukça kolaylaştırıldı.

Corel Font Manager ile ilgili sorunların büyük bir kısmı giderilse de yıllardan beri biriktirdiğiniz veya İnternetten güvenilir kaynaklardan indirdiğiniz orijinal olmayan fontlarla sorunlar yaşamanız maalesef kaçınılmaz oluyor.

Corel Font Manager ya da CorelDRAW açılmıyorsa ya da fontlarla ilgili sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız Corel Font Database'yi sıfırlamanızda fayda var.


Önemli: Corel Font Manager ayarlarını ve Corel Font Veri tabanını sıfırladığınızda Corel Font Manager uygulama ayarlarınız fabrika ayarlarına dönecektir. Ayrıca Corel Font Manager'da oluşturduğunuz koleksiyonlar ve klasörler de sıfırlanacaktır. Buna karşılık sisteminizdeki hiç bir font silinmeyecektir.

Corel Font Veritabanını sıfırlamak için Corel'i fabrika ayarlarına döndürmek için kullandığımız yöntemi kullanacağız. Bunun öncelikle CorelDRAW ve Corel Font Manager ve varsa diğer Corel uygulamalarını kapatın. Klavyeden F8 tuşuna basılı tutarak Corel Font Manager'ı çalıştırın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecek.


Burada alttaki seçeneği seçip OK düğmesine tıklayın. Üstteki seçenek de Corel Font Manager'in uygulama ayarlarını sıfırlayacak. Düşük bir ihtimal olsa da uygulama ayarları da bazı sorunlara sebep olabileceğinden bu seçeneği de seçebilirsiniz.

Corel Font Manager ve Corel Font Database sıfırlandıktan sonra Corel Font Manager açılacak. ve Windows Font klasöründeki fontları taramaya ve yeni bir veri tabanı oluşturmaya başlayacaktır. Tarama işlemi Windows Font klasöründeki font sayısıyla orantılı olarak uzun sürebilir. Bu nedenle bu işlemleri gerçekleştirmeden önce Windows Font klasöründeki fontları elden geçirmenizde fayda var.

Corel Font Manager ve CorelDRAW X8 font sorunlarını çözmek için aşağıda bağlantılarını verdiğim diğer makaleleri gözden geçirmenizde fayda var.

Corel Font Manager ve Bozuk Fontlar
Corel Font Manager ve Font Sayısı
Corel Font Manager ve Type 1 Fontlar

8 yorum:

  1. bu font manager kullanımı nasıl anlamadım yardımcı olabilirmisiniz önceden basitti font klasörünü göster işlem tamam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarlarımızdan Serhat Merdivenci'nin bu konuyla ilgili detaylı bir makalesi var.

      Sil
  2. sorunum çözüldü teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. corel font manager X8 açılmıyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      CorelDRAW paketini lisans mı kutu olarak mı aldınız?

      Sil
  4. Font Manager açılmıyor!
    Corel 2021 lisanslı kullanıyorum.
    Format attım yine aynı, ilk kurulumda açılıyor, birkaç font kategori yaptıktan sonra hata verip kapanıyor ve bir daha açılmıyor!
    Bu kadar para verdiğimiz programın böyle yapması ve çözümü hakkında hiç bir yerde bahsedilmemesi de ilginç :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW 2021 için tüm güncelleştirmeleri yüklediniz mi? Yüklediyseniz ve sorun yaşıyorsanız destek@eti.com.tr adresinden ücretsiz destek alabilirsiniz.

      Sil