17 Haziran 2021 Perşembe

CorelDRAW 2021 Update 1 Yayınlandı


CorelDRAW Graphics Suite 2021 için ilk güncelleme (Update 1) yayınlandı. Bu güncelleme kullanıcılar tarafından bildirilen çeşitli sorunları düzeltiyor ve yeni yakınlaştırma (Zoom) seçeneklerini genişletiyor. Hangi hataların düzeltildiğine ve yeni özelliklere birlikte bakalım;

Windows sürümü için yapılan düzeltmeler ve güncellemeler şu şekilde;

Performans ve Kararlılık
  • Normal metin nesneleri, Dinamik Boyutlandırma seçeneği etkinleştirilmiş olarak metin içeren boyut çizgileri eklendikten sonra artık Nesneler penceresinde gösteriliyor.
  • Renk Yönetimi: Saf siyahı koru (Preserve pure black) seçeneğinin etkinleştirilmesi artık siyah nesne alanlarının saydam görünmesine neden olmaz.
  • Metnin yazı tipini perspektif düzlemde değiştirince yaşanan çökme sorunu giderildi.
  • Paragraf metinlerde sekme (Tab) kontrollerinin cetvellerde düzgün görüntülenmeme sorunu giderildi.
  • Bir renk örneğini veya bir nesneyi herhangi bir sayfa sekmesi üzerine sürüklendiğinde o sayfaya geçiş sorunu düzeltildi.
  • Perspektifte çizilen nesnelerdeki fountain dolguları (Degrade) görüntülenme sorunu giderildi.
  • Gelişmiş görünüm (Enhanced) seçeneğinde Bitmap’lerde Kenar Yumuşatma (anti-ailasing) devre dışı bırakılması siyah beyaz Bitmap’lerde etkisiz olması sorunu düzeltildi.
  • Windows tarafından oluşturulan hata raporlarında yakalanan sorunlar ele alınarak uygulama kararlılığı iyileştirildi.
  • Tek renk (Monochrome) Bitmap’lerde görüntüleme performansı iyileştirildi.


Yeni Yakınlaştırma (Zoom) Seçenekleri

Görüntüleme seçenekleri (Display) sayfası (Araçlar > Seçenekler > CorelDRAW) (Tools > Options > CorelDRAW), belgelerinizde kolaylıkla gezinmenize yardımcı olacak yeni seçenekler sunar.

  • Yakınlaştırma hızı ve Alternatif Yakınlaştırma hızı denetimlerini kullanarak fare tekerleğiyle yakınlaştırma için özel artışlar ayarlayabilirsiniz.
  • Alternatif Yakınlaştırma oranını etkinleştirmek için fare tekerleği ile yakınlaştırma yaparken Shift + Ctrl tuşlarını basılı tutun. Varsayılan olarak, Alternatif Yakınlaştırma daha hızlıdır, ancak artık daha yavaş olacak şekilde özelleştirebilirsiniz.
  • Yakınlaştırma ve kaydırma sırasında önizlemeyi gizlemek istiyorsanız, Yakınlaştırma ve kaydırma sırasında önizlemeyi göster onay kutusunu devre dışı bırakın. Önizleme gizlendiğinde, gezinmekte olduğunuz alanlar yalnızca etkileşim tamamlandıktan sonra oluşturulacaktır. Bu deneyim, 2021 sürümünün geliştirilmiş performansıyla CorelDRAW Graphics Suite 2020'deki deneyime daha çok benziyor.

Windows sürümü için yapılan tüm düzeltmeler macOS sürümü için de yapıldı. Tabi “Windows hata raporları” bölümü buna dahil değil. Ayrıca zoom özellikleri şimdilik macOS sürümünde yok.

Bu sorunlar dışında farklı sorunlar yaşıyorsanız lütfen yorumlara yazın, doğrudan Corel’e iletebiliriz ;) Ayrıca eklenmesini istediğiniz yeni özellikleri de yorumlara yazabilirsiniz.

CorelDRAW 2021 Update 1 yükleme dosyalarını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

CorelDRAW 2021 Update 1 Windows 64bit
CorelDRAW 2021 Update 1 macOS (Intel)
CorelDRAW 2021 Update 1 macOS (Apple M1)

Güncellemeyi yükledikten sonra tam sürüm numarası 23.1.0.389 olmalı.

19 yorum:

  1. Teşekkürler hocam. 👍👍👍

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Kürşad bey. Bu arada 2021 ile gelen, çalışılan işe göre "Sayfayı otomatik sığdır" özelliği en çok kullandığım özellikler arasına girdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonunda Corel'e ekletebildik bu özelliği. Bir miktar daha geliştirilmeye ihtiyacı olsa da yine de iyi bir başlangıç oldu. Önceki sürümlerde bu özelliği 2012 yılında yazıp yayınladığım bir makro ile çözüyorduk. 2021 öncesi sürüm kullananlar CT_Sayfaya_Sığdır_2.0 makrosunu ücretsiz olarak indirip kullanabilirler.

      Sil
    2. Nasıl kullanılıyor acaba 2021 de bu özellik yardımcı olur musunuz?

      Sil
    3. Hiç bir nesne seçili değilken prospektüs bar’da (özellik çubuğu) sayfa ölçülerinin hemen sağında bulunan simgeye tıklayın. Autofit Page ayarları çıkacak. Buradan marjin ayarlarını yapıp “Autofit Page” düğmesine tıklayın.

      Sil
    4. teşşekkür ederim. Tam tersi bi şey arıyorum. Nesnelerin oranının (ratio) bozmadan sayfa boyutuna sığdıracak bir macro veya ayar var mı ?

      Sil
    5. Sayfa oranıyla nesnenin oranı aynı değilse nasıl olacak? Bu arada önceki yorumumda "prospektüs" yazılmış, doğrusu "properties" olacak

      Sil
  3. Zoom seçenekleri çok başarılı olmuş ve daha da geliştirilebilir duruyor.
    Preserve sorunu önemliydi.
    Teşekkürlerimizle.

    YanıtlaSil
  4. Birde, Bu sürümdeki unutulmuş bir özelliği geri sağlansa ne güzel olur.
    Eski sürümler de,
    1-) Kareye çift tıklandığında otomatik olarak Baskı alanının ölçüsünde alan büyüklüğünde kare geliyordu. Bu Yok!
    2-) seçili objeye kontör vermek gerektiğinde bir tıkla vere biliniyordu, şimdi menüden seçip aktif etmek gerekiyor.

    Bunlar 2021 sürümde varda ben mi görmüyorum?
    Lafın kısası Corel Draw her çıkan sürümü de kendini yerden yere vurmaya devam etmekte. Bir kere de sorunsuz ( X12 HARİÇ, sorunları en az olandı) bir sürümü çıkartmış olsa, dişimi kıracağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yılmaz DURU, bu sorunlar korsan sürümde var. Kullandığınız programın orijinal lisanslı olup olmadığını kontrol edin.

      Sil
  5. Merhaba Kürşad bey,
    Corel 2021 lisanslı sürüm kullanıyorum. Lakin Güncelleme öncesi ve sonrası bir sorun yaşıyorum. Sayfa içinde Pan Tool ile gezerken kaydırma yaptığımda yeni gelen alanda netlemede sorun yaşıyorum. Yani metinlerin ve objelerin netleşmesi için 1-2 sn bekliyorum. İlk defa böyle bir sorunla karşılaşıyorum. Makinam oldukça iyi bir makina.
    1 tb samsung ram tipi ssd
    nvidia geforce rtx 2070 süper 8 gb ekran kartı
    32 gb ram

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nvidia sürücüleriniz güncel mi? Windows'un default sürcülerini kullanmadığınızı var sayıyorum. Sürücü kaynaklı gibi geldi. Değil ise, Driver'ı Nvidia'dan indirin ve kurun.

      2060 Super kullanıyorum sorunum yok.

      Sil
    2. Sürücüler güncel, 2020 ve altı corel sürümlerinde böyle bir sorun yoktu.

      Sil
  6. 2021 sürümünde render engine’nin büyük bir bölümü yeniden kodlandı ve yeni güncellemeyle birlikte bile yeterince stabil değil. Üzerinde çalışılıyor ve muhtemelen önümüzdeki haftalarda çıkacak olan bir güncelleme ile daha stabil hale gelecektir.

    Nvidia için Studio driver’ları kurup kontrol etmenizi tavsiye ederim. Nvidia Studio ve Game Ready driver’lar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Denemenizde fayda var.

    YanıtlaSil
  7. selamlar .. 23.0.0.363 sürümü kullanıyorum. sadece ingilizce dili var .. 2020 türkçe dil paketi buldum ama yazılım paket görmedi bile .. bu sürüm için harici olarak ekleyebileceğim bir türkçe dil yama paketi var mı acaba ? yardımcı olabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde bulunduğunuz durum epey karışık, maddeler halinde anlatayım;
      1. Elinizde bulunan sürümün adı CorelDRAW 2021 ve bu nedenle 2020 Türkçe dil paketi gibi bir paket işinizi görmez ki böyle bir paket de yok.
      2. CorelDRAW GS'yi farklı dillerde kullanmak için harici bir dil paketi bulunmuyor. Programı baştan kurmanız gerekiyor.
      3. CorelDRAW için farklı dil paketlerini içeren farklı kurulum dosyaları bulunuyor. Örneğin sadece İngilizce, sadece Türkçe ya da İnglizce, Fransızca, Almanca, Rusça gibi birden fazla içeren dil paketleri gibi... Bunların dışında CorelDRAW GS için hazırlanmış toplam 15 dili içeren bir kurulum paketi de bulunuyor.
      4. Bu paketleri lisans satın aldığınız firmadan ya da destek.eti.com.tr adresinden temin edebilirsiniz.
      5. Kullandığınız sürüm için bir güncelleme çıkmış olup mutlaka güncellemeyi yapmanızı tavsiye ederim. Güncellemeden sonra sürüm numarası 23.1.0.389 olacak. Eğer bir CorelDRAW aboneliğiniz varsa sadece aboneler için yayınlanan, yeni özellikler ekleyen ve hata düzeltmeleri içeren 2021.5 güncellemesini de alabilirsiniz. Bu güncellemeden sonra sürüm numarası 23.5.0.506 olmalı.

      Cevap biraz uzun oldu ama benzer sorunu yaşayan CorelDRAW kullanıcıları için detaylandırdım. Faydalı olması dileğilye...

      Sil
  8. Program 2021 sürümü neden Türkçe olarak iniyor ??????????? Denetim Masasından Düzenle olarak (Modify) tekrar yüklediğimizde İngilizce ya da herhangi bir dil seçimi neden yapılamıyor.... 50 Tane farklı 2021 sürümü mü var ? Olması gereken neden yok ? Neden bir standartı yok ? Neden uğraşıyoruz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Barış, paketi satın aldığınız firmadan İngilizce yükleme dosyalarını talep edebilirsiniz.

      Sil