30 Mayıs 2012 Çarşamba

CorelDRAW X6 Gizli Yenilikler 7 - VBA 7.1

CorelDRAW X6 bildiğiniz gibi hem 32 bit hem de 64 bit olarak piyasaya sunuldu. CorelDRAW GS X6'nın getirdiği en büyük yeniliklerden biri de VBA 7.1 kullanıyor olması.

VBA (Visual Basic For Applications) Microsoft tarafından geliştirilen ve yazılımlara kullanıcı tanımlı özellikler kazandıran, şu bildiğimiz makroları yazabileceğimiz altyapının ta kendisi. Yani VBA olmasaydı CorelDRAW makrolarıyla karşılaşamazdık... Her ne kadar Corel DRAW Graphics Suite X5 ile VSTA (Visual Studio Tools for Applications) ile daha güçlü bir altyapıya kavuşsa da VSTA ile eklenti geliştirmek biraz daha ileri düzey programcılık bilgisi gerektirdiği için VBA hala ön planda...


Yanlış hatırlamıyorsam VBA 7.1 'in ilk kullanıldığı yazılım da Corel DRAW Graphics Suite X6. VBA 7.1 ile önceki sürüm VBA 6 nın arasında detaylı farklar bulunmasa da en büyük fark VBA 7.1'in 64 bit olması. Bu da CorelDRAW GS X6 ile 64 bit Visual Basic eklentileri yazılabileceği anlamına geliyor. 64 bit'in getirdiği bir kaç yeni komut da VBA 7.1'e eklenmiş.

Ülkemizde CorelDRAW'da makro kullanımı CorelTÜRK Blog sayesinde artmış durumda fakat kullanıcılar henüz kendi basit makrolarını yazmaya alışmış değil. Oysa ki kendi yazacağınız küçük makrolar ile işlerinizi çok daha hızlandırabilirsiniz.

CorelTÜRK Makroları ve diğer tüm CorelDRAW-PHOTOPAINT makrolarını bir arada bulabileceğiniz MAKROLAR sayfamıza göz atmanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder