20 Mart 2012 Salı

Hoşgeldin CorelDRAW X6... Daha güçlü, daha yaratıcı, daha verimli.

CorelTÜRK Blog gururla sunar: 
Her zaman olduğu gibi yine CorelTÜRK Blog farkıyla ilk Türkçe CorelDRAW X6 inceleme yazısını takipçilerimize ulaştırmanın gururunu yaşıyoruz :)

Nihayet beklenen gün geldi ve Corel Corp, lokomotif ürünü CorelDRAW Graphic Suite’nin yeni sürümünü satışa sundu. CorelDRAW Graphic Suite X6 piyasaya sürülmeden önce yine CorelTÜRK Blog farkıyla X6'nın yeni özelliklerinden sizleri haberdar etmiş, ekran görüntülerini ve videolarını paylaşmıştım.

Normal şartlarda çıkış tarihinin Şubat 2012 nin ilk günleri olmasını bekliyordum fakat neredeyse 2 aylık bir gecikmeyle 20 Mart 2012 tarihinde duyurusu yapıldı. Bu gecikmenin Corel DRAW X6 üzreine olumlu etkide bulunduğunu söyleyebiliriz. Corel firması CorelDRAW X6 tam olarak hazır olmadan piyasaya sürmek istememiş, hatalarının büyük bir kısmını gidermek için de bir kaç ay gecikmiş.

Türkiye’de satışına yaklaşık bir ay sonra başlanacak olan Corel DRAW Graphic Suite X6 bizlere yepyeni özellikler sunuyor. CorelDRAW'ın her yeni sürümü çıktığında kısmen de olsa hayla kırıklığı yaşıyordum fakat X6 bu durumu değiştirdi. İşte karşınızda CorelDRAW Graphic Suite X6 ve yeni özellikleri.

Performans:
Öncelikle ilk bakışta performansa odaklı bir yazılım geliştirme yapıldığını söyleyebilirim. Çünkü CorelDRAW Graphic Suite X6 gerçek 64 bit destekliyor. Yani 64 bitlik bir işlemciniz, 64 bitlik bir işletim sisteminiz varsa CorelDRAW GS X6’nın 64 bitlik sürümünü bu sisteminize yüklerseniz 64 bit’in gerçek performansından son damlasına kadar yararlanmış olacaksınız. Özellikle büyük boyutta görsellerle çalışıyorsanız farkı hemen hissedeceksiniz. Büyük bitmap’leri ya da yüklü graikleri kopyala/yapıştır yaparken, bitmap’lere efekt uygularken ve ağır belgelerle çalışırken gerçek bir performans artışını görebilirsiniz. 64 bit sadece CorelDRAW için geçerli değil. Paketteki tüm yazılımların 64 bit sürümü mevcut. Burada CorelDRAW'ın önceki sürümlerinin 64 bit olup olmadığı tartışmalarına son noktayı koymuş olup devam ediyoruz...
 64 bit dışında güncel işlemcilerle de tam uyumlu çalışan Corel DRAW X6 çoklu çekirdek ve çoklu iş parçacığı mimarisinin kullanımını bir adım öteye taşıyor. Çoklu çekirdek mimarisi uyumluluğu X5 sürümünde gelmişti. (Bknz: CorelDRAW X5 İşlemci gereksinimi ve çoklu çekirdek desteği) X5’te çalıştığınız bir belgeyi kaydederken aynı anda farklı belgelerle de çalışabiliyodunuz. X6’da ise bir belgeyi kaydederken aynı anda export edebilir, PDF’e dönüştürebilir, yazdırabilir ve tüm bu işlemler devam ederken farklı bir dosya ile çalışmaya devam edebilirsiniz. Özellikle büyük dosyalarla (dergi, gazete, katalog vs.) çalışırken zaman kazandıran bir özellik.

Corel DRAW X6’nın performans anlamında daha seri çalıştığını da söyleyebilirim. Fakat yenilenen Text Engine ile yazı içerikli çalışmalarda (özellikle Windows XP için)  biraz yavaş kaldığını da belirtmeliyim. Corel X6 paketinden en yüksek verimi almak için 64 bitlik bir Windows 7 ya da yeni çıkacak olan Windows 8 işletim sistemlerini tavsiye ederim. Umarım Windows XP deki yavaşlamalar servis paketlerle çözülebilir.

Yeni Dosya Türleri Desteği:
Bildiğiniz gibi Corel DRAW X5, Adobe Illustrator CS5 belgelerini açabiliyordu. Corel DRAW X6 ve CorelPhotopaint X6’da adobe belgeleriyle uyumluluk geliştirilmiş. Aynı zamanda Microsoft Publisher 2010 ve Adobe Acrobat X belgelerini de Corel DRAW X6’da açabilirsiniz.





Geliştirilmiş Corel CONNECT
Corel CONNCET, CorelDRAW Graphic Suite X5’in bir parçası olarak pakete dahil olmuştu. Adobe Bridge ile kıyaslayabileceğiniz Connect çok daha basit ve sade arayüzü ile CorelDRAW Graphic Suite X6 içerik DVD’sinin içindeki tüm clipart, görsel, font, frame gibi Corel paketinde kullanılan bir çok materyali düzenlemenize, aramanıza ve görüntülemenize yardımcı oluyor. Connect’teki yeni özelliklere ilerleyen yazılarımda yer vereceğim.



Object Properties Docker (Nesne Özellikleri Paneli)
İşte size yepyeni bir Corel DRAW X6 özelliği. Object Properties Docker’i eski sürümlerde kullanan var mıdır pek bilmiyorum. Seçtiğimiz nesne ile ilgili birkaç değişiklik yapmamızı sağlar ve bize nesneyle ilgili birkaç bilgi verirdi. X6 ile gelen değişimle birlikte Object Properties Docker’ı hiç kapatmayacağınıza garanti edebilirim. Çünkü Object Properties Docker o kadar gelişmiş ki bir nesne (text, Bitmap… herhangi bir) ile ilgili tüm özellikleri başka hiçbir panel, menü vs kullanmadan değiştirebileceksiniz.





Yeni Sayfa Mizanpaj Özellikleri
CorelDRAW yazılımının bir sayfa tasarımı yazılımı olmadığını fakat bu işin de hakkından çok rahat gelebileceğiniz daha önceleri defalarca anlatmıştım. X6’da gelen yeni sayfa tasarımı özellikleri bu konudaki çalışmalarınızı bir adım öteye taşıyıp veriminizi artıracak türden olmuş. Bakın neler yeni:
 Gerçek OpenType Desteği
Yenilenmiş text engine (yazı motoru) OpenType’tan sonuna kadar yararlanmanızı sağlıyor. Türkçe’de pek ihtiyaç duyulmayan OpenType özellikleri daha çok Arapça, Hintçe, Çince vs gibi karmaşık dillerde olmazsa olmaz bir özellik. Farklı dillerde CorelDRAW çalışması yapanlar için de gerçekten iyi bir çözüm. Farklı dillerle işi olmayanlar için bile OpenType tasarım konusunda ve dizgi düzenleme konusunda ihtiyaç duyabileceğiniz bir özellik. OpenType kullanımıyla ilgili detayları daha sonraki yazılarımda vereceğim.

Otomatik Sayfa Numaralandırma.
Sonunda CorelDRAW kullanıcıları otomatik sayfa numaralandırmaya kavuştu. Çok sayfalı tasarımlarda bazen işkenceye dönüşen sayfa numaralandırma işini PageNumber makrosuyla çözenler bir de X6 nın sayfa numaralandırma sistemini denesinler. Sayfa numaralandrma tamamen dinamik olarak çalışıyor ve bir sayfa numarası nesnesini hangi sayfaya taşırsanız otomatik olarak o sayfanın numarasını alıyor.





Alignment guides (Hizalama kılavuzları)
Hizalama kılavuzları çalışmalarınızda hiçbir zaman hizayı bozmadan nesneleri yerleştirmenizi sağlıyor. Özellikle sayfa tasarımlarında nesnelerin (yazı alanları, resimler, görseller) aralarındaki mesafeler eşit uzaklıkta olmalı ve bir tablo gibi matris içinde yer almalıdır. Alignment guides aktif iken bir nesneyi taşımaya başladığınızda kenarlarında kılavuzlar belirir ve nesne bu kılavuzlara yapışık olarak hareket eder. Aynı zamanda bu kılavuzlar yakındaki nesnelerin kenarlarına ve ortalarına gelecek şekilde yer değiştirebilirler. Bu sayed nesneyi hareket ettirirken hizayı da kaçırmamış oluyorsunuz. Yani hizalama komutlarını kullanma sayınız azalıyor ve çalışmalarınızda hızlanmış oluyorsunuz.


Interactive Frames (Etkileşimli çerçeveler)
Interactive Frames aslında powerclip’in bir parçası ve sayfa tasarımı yaparken çok işinize yarayacak bir özellik. Bir nesne çizdiğinizde bu nesnenin text alanı mı yoksa resim alanı mı olduğunu belirlemenize yarıyor ve resim alanı olarak ayarlanmış bir çizim (dikdörtgen, elips ya da serbest çizim) yeni powerclip özelliklerine sahip olmuş oluyor. Bu sayede bir resimi ya da bir nesneyi herhangi bir powerclip nesnesi üzerine getirdiğinizde anında karşınıza çıkan seçenekleri kullanıp nesneyi tek tıklamayla powerclip içine atabiliyorsunuz. Powerclip özelliğindeki gelişmeler bunlarla da bitmiyor, benim favori yeni özelliğim power clip içindeki nesneleri power clip içine girmeden seçebiliyor olmanız. Evet... hemen deneyin bir power clip içindeki nesneye Alt tuşuna basılı tutarak tıklayın, nesne seçilecektir. Nesneye her türlü özelliği uygulayabilirsiniz. Ayrıca powerclip'in içine girdiğinizde dışında kalan nesnelerin de silik olarak göründüğünü göreceksiniz. Bu özelliği CorelDRAW'dan beklentiler yazımızdaki yorumlarda dile getiren okurumuzun talebini Corel firmasına iletmemizle kazandığımızı da belirtmeden geçemeyeceğim.

Placeholder Text (Yer tutucu yazı)
Yeni bir sayfa tasarımı yaparken en çok ihtiyaç duyulan şey hazır bir ya da birkaç paragraf yazıdır. Tasarımı yapmaya başlarken boş yazı alanlarını bir şekilde doldurmaya çalışırız. Bunun için de herhangi bir yerden bir yazıyı kopyalayıp tasarımdaki yazı alanlarına yapıştırırız. Placeholder Text özelliği ile bu işlemi de CorelDRAW bizim yerimize gerçekleştiriyor. LoremIpsum ile oluşturulmuş bir yazıyı otomatik olarak yazı alanınıza ekliyor. Bu da çalışmamızı hızlandırıyor.

Improved Master Layers (Geliştirilmiş Ana Katmanlar)
CorelDRAW X6 ile bundan böyle Master Sayfa mantığına yakın bir mantıkta sayfa tasarımı yapabileceğiz. CorelDRAW X6 sağ veya sol sayfalar için farklı master layer’lar oluşturabiliyor.


Style Engine ve Stlye Docker
Corel Ventura, QuarkXpress ya da Adobe Indesign kullandıysanız stillerin ne derece faydalı ve tasarım sürecini kolaylaştıran olgular olduğunu biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için kısaca açıklamaya çalışayım. Bir nesne çizdiniz ve bu nesneye bir dolgu (kırmızı) verdiniz, aynı zamanda farklı bir de outline (1 mm kalınlığında siyah) verdiniz. CorelDRAW X6’da bu nesne özelliklerinin stil olarak tanımlanması sağlanıyor. Bu özellikleri Stil-1 olarak tanımlarsak bundan sonra herhangi bir nesneyi seçip Stil-1’i aktif edersek stil özelliklerinin tamamı (kırmızı iç renk ve siyah 1 mm kalınlığındaki çizgi) seçtiğimiz nesnenin özellikleri olur. Daha sonra Style Docker’dan seçeceğimiz Stil-1 özelliklerini yine hiçbir yere gitmeden Style Docker üzerinden değiştirerek sayfadaki tüm Stil-1 özellikli nesnelerin özelliklerini de değiştirmiş olacağız. Stil özellikleri sadece nesneler için değil yazılar için de kullanılıyor. Bu güzel yeni özelliğin detaylarına sonraki yazılarımda değineceğim.

Color Styles (Renk Stilleri)
CorelTÜRK Blog’u takip ediyorsanız CorelDRAW’ın Color Styles yüzünden çok fazla sorun yaşadığını da öğrenmişsinizdir. Color Styles ile ilgili sorunların X5 ile tamamen ortadan kaybolmasına rağmen tamamen yeniden yazılmış bir Color Styles Docker ile karşılaşıyoruz. Yeni Color Styles Docker bence X6’nın en iyi özelliklerinden biri. Color Style ile bir CorelDRAW belgesindeki tüm renkleri kontrol edebilirsiniz. Bu harika yeniliğin derinlerine zamanı gelince ineceğim.



Color Harmonies (Renk Armonileri)
Color Harmonies de Color Styles ile birlikte gelmiş bir yenilik. Color Harmonies ile yapacağınız şey o kadar fazla ki, bir tasarım sürecinde renk seçiminden tutun da profesyonel çalışmalarda Spot Renk kullanımına kadar her tür renk denetimini gerçekleştirebileceksiniz.






Yeni Çizim Efekt Araçları:
Yeni araçlar Shape Tool altında bulunuyor ve bu araçlar vektör nesnelere farklı akışkan efektler vermenizi sağlıyor. Atract, Repel, Smear ve Twirl adındaki bu 4 yeni araç ile ilgili bilgiyi zaten Şubat ayında paylaşmıştım. Detaylar için CorelDRAW X6'dan ilk görüntüler - 2 başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.



Dahili Video Eğitimler:
CorelDRAW Hint Docker ile dahili eğitime başlamıştı. Hint Docker etkileşimli olarak seçtiğiniz araca ya da nesneye göre tüm ipuçlarını bir arada gösteren bir paneldi. Corel DRAW GS X6 ile birlikte hint docker'ın daha gelişmiş bir versiyonu olan Video docker ile karşılaşıyoruz. Dahili eğitim videolarını bir arada bulabileceğiniz Video Docker'daki kısa ama etkili video eğitimleri ile yeni başlayanlar bir çok şey öğrenebilecek.

CorelDRAW X6'da o kadar çok yenilik ve iyileştirme var ki tek bir yazıda toplanacak gibi değil. Bu yeniliklerin dışında yaklaşık 30 adet gizli yenilik bulunuyor. Bu yenilikleri de zaman zaman burada paylaşacağım. Şimdilik sizi CorelDRAW X6 ile başbaşa bırakıyorum.

CorelDRAW Graphic Suite X6 deneme sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Not: Bu yazının tüm hakları Kürşad Çakır'a aittir, yazıda bahsi geçen yazılımlar Corel Corp.'un tescilli markalarıdır. Görseller Corel firmasından alınmıştır. Bu yazıdan izinsiz alıntı yapılması durumunda yasal işlem uygulanacaktır. İletişim için corelturk@gmail.com

39 yorum:

  1. Süper. İnceleme için çok sağolun hocam

    Ben Trial i bulamamıştım. Şimdi birde onu indireceğim :)

    YanıtlaSil
  2. Yazınızı okudukça buraya not alıyorum.

    Şu 64bit performans artışı süper olmuş doğrusu. Benim sistem başında çıldırdığım durumlar oluyordu. Bazen her şey üst üste geliyor. Hız herşey oluyor. Umarım çözer.

    AI desteği x5 de de iyi sayılırdı. Tabi mucize beklemeyelim. İkisi farklı programlar her şeyin aynen aktarılmasını beklemiyorum ama aktarırsa itiraz etmem :). X5 in altında kalmayacağı kesin. Acrobat X dosyalarında bazen sorun yaşıyordum. Başkasının PDF yaptığı dosyalar bile baze sorun oluyor. Mesela resmin üstüne renkli bir tabaka geliyor ve gözden kaçabiliyor. Umarım çözülmüştür.

    Object Properties Docker umarın söylediğiniz kadar iyidir. Walla dockers lardan yer kalmadı bir sen eksiktin :)

    Otomatik sayfa numaralandırma süper olmuş. Geçenlerde online bölümünde sanırım ipucu vermiştiniz. Az ketum değilsiniz. söyle bir üflediniz :) Sayfaya göre değişme filan var. Çok iyi. Umarım başlangıç sayfa numarası verme yada şu sayfadan saymaya başla gibi özellikleri de vardır.

    Alignment Guides; kullanınca anlaşılacak bir şey. Kulağa iyi gibi geliyor.

    Şu PowerClip özellikleri favorilerimden. Bunda bizimde payımızın olduğunu bilmek sevindirici. Şahsen PowerClip'i çok sık kullanırım. Çalışmayı derli toplu tutmamda da yardımcı oluyor.

    PlaceHolder özelliği :) ilginçmiş. Heheheh elim ayağım olmayacak ama olması da iyi :) bana biraz eğlencelik miş gibi geldi :)

    Yeni Style özellikleri konusunda ben bir yazı yazmıştım. Sabitlemek Biraz karışıktı. Umarım düzelmiştir.

    Şu clor styles özelliği hakkındaki yazınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

    X6 konusunda başka yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum hocam.

    YanıtlaSil
  3. özellikleri iyi güzel. bir çok yenilik var. MAC platformu için apple ile neden bir anlaşmaya varılmıyor. corel'in MAC'de çalıştığını düşünsenize, iMAC satış patlaması yaşanır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet merhaba,

      Bu konu daha önce blogta bir çok sefer tartışıldı. Corel firması CorelDRAW Graphic Suite paketini Macos için geliştirmeyi 12. sürümünden itibaren bıraktı. Bunun bir çok nedeni var. Fakat Apple marka bir bilgisayara Windows kurup, CorelDRAW GS'yi de buraya kurabiliyrsunuz. Dolaylı da olsa bir Apple bilgisayarda CorelDRAW çalıştırabiliyorsunuz.

      Sil
    2. o zaman MAC kullanmanın bir zevki kalmıyor

      Sil
    3. birde kürşad bey, türleme ile ilgili bir makro filan var mı?

      Sil
    4. Tabii ki kullandığımız sistemlerden zevk almalıyız. Fakat öncelikli olan üretkenlik olduğu için makyaj bence ikinci planda kalıyor. Tabi tercih meselesi.

      Sil
  4. "Corel Draw gururla sunmaya devam etsin..." demekten başka bir şey geçmiyor kalbimden :)hepimize hayırlı uğurlu olsun :))

    YanıtlaSil
  5. Sağlam bir sürüm gelmiş. 64 bit olayını merak ettim. Tanıtım yazısı için teşekkürler. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. bilgilendirme için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. inş arkaplanda kayıt sırasında program çökmesi nedeniyle dosya bozulmasınada bir çözüm bulunmuştur. X5 de benim en cok yaşadığım sorun buydu. Ayrıca power clip içerisindeki nesneyi croplamaya çalıştığımızda program hata verip kapanıyordu. Sağ tuşla bir resime tıklamada bile çok çökme oluyordu. inş bunlarıda düzeltmişlerdir.
    yeni özellikler çok güzel. bilgiler için teşekkürler. selamlar.
    Mehmet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Arkaplanda kayıt sırasında çökme sorununu X5 te yaşamadım ama böyle bir sorunun varlığını inkar edemem. X6'yı kurup denemenizi tavsiye ederim.

      2- Powerclip içerisindeki bir nesneyi Crop'larken hiç bir sorunla karşılaşmadım. Belki farklı bir durum söz konusudur.

      3- Sağ tuşla bir resme tıkladığınızda bile çökme yaşıyorsanız fakrlı bir sebebi olmalı, zira bu konuda da hiç bir sorun bulunmuyor.

      X5 için servis paketleri yüklediğinizden emin olun. Yine de sorun yaşıyorsanız lütfen dosyayla birlikte detayları corelturk@gmail.com adresine gönderin.

      Sil
  8. Sanırım dört gözle beklediğim, çizgi kalınlığını manuel olarak noktalardan artırıp azaltma gene yok. Değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Noktalardan artırıp azalmak derken?

      Sil
    2. Yanlış anlamadıysam arkadaş halftone efektinden bahsediyor ıllustratordaki gibi Coreldraw'da ise resimlere uygulayabilirsin o dediğini
      Bitmap / Color Trans. / Halftone ama vektör bir objeye nasıl uygulayacağına dahil bir fikrim yok malesef :) ama blend tool ile farklı boyutlarla yuvarlak oluşturabilirsin

      Sil
    3. Hayır, söylemeye çalıştığım, bizi illüstratörler için vazgeçizlemez olan çizgi kalınlığını istediğimiz yerde değiştirebilmek. Yani inceli kalınlı bir kontürden bahsediyorum. AI' deki width tool. Ayrıca grafik tablet performansı maalesef AI kadar iyi değil gene.
      Onun dışındaki yenilikle oldukça etkileyici.

      Sil
    4. Ne çabuk da vazgeçilmez olmuş :) AI'deki width tool bence devrim niteliğinde bir araç. Henüz CS5 ile birlikte gelmiş bir yeniliktir. CorelDRAW'da da mutlaka istediğimiz bir özelliktir fakat X6 da maalesef yoktur.

      Tablet performansı konusunda yorum yapamayacağım fakat X5 ile artistic media çok daha düzgün eğriler çizebiliyor hale gelmiştir.

      Keskinlikle daha fazla yenilik bekliyoruz CorelDRAW'dan. İlk güncellemeyi inceledikten sonra tekrar yorum yaparız.

      Sil
  9. Kürşad abi arkadaşın bahsettiği sorunu çok yaşadım x5'de yaptığın bir işi kayıt esnasında proğram herhangi bir hata verip kapanırsa dosya tamamen gidiyor. Başıma bir kaç kez geldi çok kötü bir durum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumla hiç karşılaşmadığımı daha önceden de belirttim. Fakat inkar etmediğimi de belirtmiştim. X6 da durumun düzeldiğini umuyorum. Yine böyle bir sorunla karşılaşırsanız mutlaka çözümünü bulurum, merak etmeyin ;)

      Sil
  10. kürşat bey X5 de kayıt sırasında herhangi bir hatada oluşan çökmede dosya bozulmasını kayıt yaparken programı manuel olarak sonlandırarak gözlemlemeyi denediniz mi. bu şekilde denerseniz büyük olasılıkla dosyanın bozulduğunu göreceksiniz.
    selamlar. mehmet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki, kayıt sırasında program sonlanırsa kayıt işlemini bitiremediği için dosya bozulur. Fakat kayıt sırasında bir çökme yaşamadığım için bu durumla karşılaşmadım.

      Sil
  11. Güzel şeyler eklenmiş fakat hala çok eksikleri var ya. Font sorunu ortadan kalktımı acaba ?
    Birde en önemlisi illustratordeki gibi çizimlerin istediğimiz yerlerini inceltip kalınlaştırabiliyormuyuz ?

    YanıtlaSil
  12. Gerçekten X6 windows 7 64 bitte çok hızlı hayran kaldım ama 64 bitin sorunu bir türlü bitmiyor. Kullandığımız makro,plug-in vs. çalışmamakta onun dışında X6 hayran kaldığımı belirtmek isterim kürşad abi birde şu tirelemeye çözüm bulsak çok güzel olcak

    YanıtlaSil
  13. Çağlar, CorelDRAW için ilk servis paketten sonra yorum yapmak daha doğru olacak.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Kürşat Bey
    X6'da Ram kullanımıyla ilgili bir problem mi var acaba bilemiyorum.

    Yaklaşık 450 mb'lık bir dosya üzerinde çalışma yapıyorum. Bu çalışma X6'da hiç bir işlem yapmadan dosya açık durumdayken, 4,50 GB gibi ram kullanıyor(sadece corel)

    Aynı çalışma dosyasını X5'de açtığımda 1 GB ram kullanıyor.(sadece corel)

    X6'da bunun için ayar mı yapmak gerekiyor acaba?
    Durum böyle olunca çalışma yapmak neredeyse imkansız oluyor.
    İsterseniz çalışma yaptığım dosyayı size gönderebilirim.

    İşlemci i5, Ram 6 GB özellikler.

    Bilginizi bekliyorum, selamlar
    Mehmet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, RAM ile ilgili bir deneme yapmadım çünkü büyük dosyalarda bir sıkıntı yaşamıyorum. Kullandığını CorelDRAW X6 64 bit mi 32 bit mi? Ayrıca dosyayı bana ulaştırırsanız inceleme frsatım da olur. Bir sorun varsa mutlaka firmaya bildiririm.

      Sil
  15. 64 bit versiyonu kullanıyoruz.
    dosyanın indirme linkini size mail atıyorum.
    görüşmek üzere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. corelturk@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

      Sil
  16. Kürşat Bey dosyayı inceleyebildiniz mi?
    Mehmet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dosyanız bana ulaşmamış. Tekrar gönderebilir misiniz?

      Sil
  17. gazete yapımı varmı videolu burasigiresun@hotmail.com lütfen

    YanıtlaSil
  18. portable corel x5 imde text te what is the font sekmesi çalışmıyor! acaba portable olduğu için mi yoksa bir ayar mı yapmam agerekiyor???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasal olmayan kopyalarda bunun gibi sorunlar yaşanabiliyor.

      Sil
  19. Windows 8 işletim sistemi destekleniyor mu hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, destekliyor. Resmi kaynak: http://www.corel.com/corel/pages/index.jsp?pgid=13400255

      Sil
  20. Corelin kapatmaları, yanıt vermiyorlari beni cileden çıkardı. Ya bu mesleği bırakacaktım ya da coreli. Kararımı verdim coreli bıraktım. İmac alıp tamamen adobe ürünleri kullanmaya başladım. Beşin uzerinde üst duzey performans bilgisayarlarinda corelin bütün sürümlerini denedim ( lisanslı dahil) ama sonuç fiyasko. Bunalıma girdim resmen ve şuan adobe programlarıni yavaşta olsa kullanmaya başladım tek bir kapanma sorunu yaşamadım. Corel kabusundan kurtuldugum için mutluyum. Bu kapanma sorunları dışında cok severdim kendisini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      X6 ve X7 sürümünü uzun zamandır kullanıyorum ve uzun zamandır çökme sorunu yaşamıyorum. Çökme sorunu yaşayan kullanıcılar ya güncellemeleri yüklememiş oluyorlar ya da kendi sistemlerinde bir sorun buna sebep oluyor.

      Lisanslı kullanıcı olarak tüm güncellemeleri yükleyebilmenize rağmen lisanssız kullanıcılar güncellemeleri yükleyemediği için bu tip sorunlarla karşılaşmaları kaçınılmaz.

      Lisanslı kullandığnızı yazmışsınız. Destek birimimizden destek talebinde bulundunuz mu? Tarafımıza gelen çökme sorunlarıyla ilgili bilirimlerin %99'unu çözüyoruz.

      Sil