19 Mart 2012 Pazartesi

Collect For Output (Çalışmanızı Özellikleriyle Klasörleme)


Merhaba Arkadaşlar aranıza yeni katıldım ilk defa konu paylaşacağım bana bu güzel fırsatı tanıyan corelturk.blogspot.com ailesine öncelikle teşekkür ederim.

Bugün bahsetmek istediğim konu bazılarımızın bilmediği ama sıkıntısını yaşadığı bir konu fontları convert etmeden çalışma ile birlikte dosyalama, bunun için "Collect for output" özelliğini tanıyacağız. Örneğin 1 numaralı resimdeki (soldaki) gibi farklı fontlardan oluşan bir iş üzerinde çalışıyorsunuz. Bu çalışmayı convert etmeden fontlarla birlikte kaydetmek istiyorsunuz yani işinizin bulunduğu dosyayı başka bir bilgisayarda açtığınızda o bilgisayara da bu fontları yüklemek istiyorsunuz... Nasıl mı?
Öncelikle tüm çalışma biter bitmez şekil 2'de ki gibi File menüsünden collect fot output'a tıklıyoruz.

  ve ekranımıza gelen şekil 3deki tercihleri seçiyoruz eğer kendinize ait bir csp ayarınız yoksa döküman ayarlarını otomatik algılamasını seçioruz ve next diyoruz.
Çalışmamızı dosyaya hem pdf hemde cdr uzantılı kaydedeceği için yine secim yapmamızı isteyecektir.Pdf dosyanınızı nasıl saklamak isterseniz ve cdr dosyanızın versiyonunun kaç olmasını isterseniz onu secebilirsiniz. Burada şunu örnek verelim bu çalışmayı baskıya göndereceğinizi düşünerek her yerde yüksek versiyon corel draw programı olmadığından yahut diğer grafik programları kullanıldığından ya işinizi kendi versiyonlarındaki corel draw programlarında açacaklardır yada pdf dosyanızı export edeceklerdir. Bu özellik bunun ve buna benzer durumlar için mevcuttur.

karşımıza gelen şekil 5teki ekranda ise çalışmanızın içinde bulunan fontları göstermektedir. Burada En üstteki Include document fonts and font seçeneğini işaretlerseniz çalışmanın içindeki tüm fontları otomatik seçmiş olursunuz fakat işareti kaldırarak sadece istediğiniz bir kaç fontu da seçebilme özgürlüğüne sahipsiniz. Buradaki seçimlerinizi de yaptıktan sonra ekranınıza şekil 6 gelecektir.

Burada ise eğer kullanmış olduğunuz bellirli renk profilleri varsa rgb yada cmyk gibi profilleri de seçerek renk profillerini de dosyanızın içine kaydedebilirsiniz Ya da benim yaptığım gibi seçim yapmadan ilerleyebilirsiniz.  Karşınıza gelecek ekran ise şekil 7deki gibi olacaktır
Burada çalışmanızı diskimizde nereye kaydetmek istediğinizi soracaktır browse bölümünde bilgisayarınızdaki istediğiniz yeri seçip next diyerek ilerleyiniz.
 Son aşamada ise yukarıda görüldüğü gibi dosyanın içine kaydettiği fontları ve çalışmaya dair bilgileri size suna,r bu bilgiler dosyaya kaydedilmiştir şeklinde son uyarınızı alırsınız. Artık tüm çalışmanız içindeki fontlar hatta renk profilleri ile birlikte pdf biçimi ve cdr biçimli olarak bilgisayarınızda klasörlenmiştir. Bu klasörü alıp başka bir bilgisayara kaydederek çalışmanızda hiç bir eksik olmadan belgenizi açabilirsiniz, gerekirse kaydettiğiniz PDF belgesini ister baskı için kullanır isterseniz önizleme için kullanabilirsiniz. Ayrıca bu işlemle dosyalarınızı eksiksiz ve detaylı bir şekilde arşivleyebilirsiniz.
Herkese İyi Çalışmalar

13 yorum:

  1. Corel X4 sürümüne kadar, "Service Bureau" olarak bilinen X5 ile "Collect for Outpot" olan bu komutun detaylı anlatımı hakkında başarıyla ele aldığınız bu konu, burada (konu-ders anlamında) önemli bir boşluğu/eksiği doldurdu, emekleriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Nazmiye, öncelikle aramıza hoş geldin. Serhat'ın da söylediği gibi önemli bir boşluğu doldurmuş oldun, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. corelin bu özelliği ilk kurulduğu zamanlarda çalışıyor ama sonraları cortluyor. bendeki corel 1 yıldır kurulu. ilk başlarda sağlıklı çalışıyordu şimdi bu özelliği bir klasör açıyor içi boş oluyor. yeniden kurarsam olacak biliyorum yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak nasıl bir durumla karşılaşıyorsunuz? Mutlaka bir ayar değişmiş ya da farklı bir durum oluşmuştur. Durduk yere bozulmaz çünkü.

      Sil
    2. bu sorunu daha önceden de duymuştum hiç başıma gelmedi fakat sorunu basit bir yolla çözebilirsiniz kayıt işlemi yaparken 7 numaralı resimde dikkat ederseniz bir kutucuk var PLACE IN A COMPRESSSED(ZİPPED)FOLDER kısmını işaretlerseniz çalışmayı aynı şekilde zip dosyası olarakda kaydediyor zip dosyasının içinde tüm çalışmalarınız font ve ayarlarınız bulunuyor sorununu bu şekilde de çözebilirsiniz

      bu arada yorum yapan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim

      Sil
  5. "Out of memory" diyor işleme onay vermiyor ayrıca çalışmadaki fontlar font bölümünde gözükmüyor

    YanıtlaSil
  6. Hocam bu arada X6'da denedim sonuç aynı dosyada sorun var diyecem ama yaklaşık 10 tane farklı dosyada denedim hepsinde aynı sonuç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hata veren dosyalardan birini fontlarıyla birlikte bana gönderebilir misin?

      Sil
    2. Çağlar gönderdiğin dosyalarla ilgili Collect For Output yaparken hiçbir sorunla karşılaşmadım.

      Sil
  7. Çalışma içerisinde yer alan bütün fontları exportlamıyor hatta sizin çalışmanızda da file not found ibaresi var.Bunun sebebi hakkında forma yazmıştım ama bir cevap çıkmadı.

    YanıtlaSil