23 Mart 2012 Cuma

Corel DRAW GS X6, yeni upgrade sistemi, fiyatlar ve dahası...

Bir kaç gün önce piyasaya sürülen Corel DRAW Graphic Suite X6 ilginç gelişmeleri de arkasından getirdi. İlk olarak Corel DRAW GS Upgrade politikası değiştirildi. Yeni sisteme göre CorelDRAW GS X6'ya upgrade yapmak isterseniz en fazla geriye dönük iki versiyondan birine sahip olmanız gerekiyor. Bu da yalnız daha önce X4 ya da X5 lisanslarını satın almış kişilerin X6'ya upgrade yapabileceği anlamına geliyor.

Yalnız, Graphics unleashed ise şöyle bir bilgi vermiş: 18 Haziran 2012 tarihine kadar tüm sürümler için X6'ya upgrade yapılabilecek. Fakat belirtilen tarihten sonra sadece 2 sürüm geriye dönük lisanslar upgrade yapılabilecek. Bu durumda da X3 ve öncesi lisansları bulunanların ellerini çabuk tutup 18 Haziran 2012'ye kadar uygun fiyatlı upgrade lisanstan faydalanması gerekiyor.

Yeni Upgrade sistemi bazı kişilerin hoşuna gitmeyebilir fakat 20 yılı aşkın süredir hiç bir upgrade kısıtlaması getirmeyen firmanın böyle bir önlem alması da maddi anlamda kendini koruması adına yanlış da değil. Neticede CorelDRAW GS daha fazla satıldıkça daga çok geliştirilecektir. Ayrıca lisans satın aldığınızda programın eksik yönlerini ya da hatalarını gönül rahatlığıyla sorgulayabilir, firmanın kendisine iletebilirsiniz.

Tekrar yeni upgrade sistemine dönelim. Sistem nasıl çalışacak? Eğer X6 upgrade paketi aldıysanız kurulum sırasında Corel installer kullanıcıdan ellerinde bulunan X4 ya da X5 sürümünün seri numarasını isteyecek. Bu seri numarası girildikten ve kontrol edildikten sonra X6 seri numarası girilip kurulum işlemine devam edilecek. Yani bir X6 upgrade paketi aldığınızda elinizdeki X4 ve X5 lisansının da seri numarasını bilmeniz gerekiyor. Seri numarasını kaybetmemek için ise herhangi bir Corel ürünü aldığınızda mutlaka Corel.com'dan ürününüzü kaydettirin ki seri numarası elinizin altında bulunsun. Corel.com'a ürün kaydı işlemini başka bir yazımda adım adım anlatacağım.

Gelelim fiyatlara...

CorelDRAW Graphic Suite X6 fiyatları ülkelere göre farklılık gösteriyor. Ülkelerden bazılarında fiyatlar şu şekilde:

Ülke
Full Paket Fiyatı
Upgrade Fiyatı
ABD
499 $
199 $
Kanada
499 $
199 $
Fransa
716,39 €
357,59 €
Almanya
659,51 €
320,11 €
İtalya
724,78 €
361,78 €
Hollanda
712,81 €
355,81 €
İspanya
706,81 €
352,81 €
İngiltere
478,79 £
214,80 £
Avustralya
699 $
299 $
Tablodaki fiyatlar 23.03.2012 tarihinde corel.com'dan alınmıştır.

ABD ve Kanada satış fiyatlarına baktığımızda bir önceki sürüme göre bir şey değişmediğini görebiliriz. Türkiye satış fiyatı henüz distribütör tarafından belirtilmedi (çünkü Türkiye de satışına başlanmadı) fakat bir genelleme yapacak olursak önceki sürüm fiyatı olan 898 $ dan farklı olmayacağını tahmin ediyorum. Corel X6 Türkiye resmi satış fiyatı kesinleştiğinde ilk olarak CorelTÜRK Blog'ta yayınlanacak. Bu arada X5 indirim kampanyası bu ay sonuna kadar devam ediyor.

500 $ bu paket için çok uygun bir fiyat, zira rakip paket olan Adobe Design Standart CS6'ın fiyatının 1909 $ civarında olacağını düşünürsek fiyat farkı azımsanmayacak kadar değil. Bu arada Corel bu fiyatın içine bir de sürpriz eklemiş ki bu da çok faydalı olacak. CorelDRAW Graphic Suite X6 paketinin içinde artık çok kolay bir şekilde Web sayfaları hazırlamanızı sağlayan Corel Website Creator X6 bulunuyor.

Şimdilik bu kadar... CorelDRAW GS X6 yeniliklerini tanıtmaya, Corel tarafından haberler vermeye devam edeceğim...

10 yorum:

  1. Amerikadan alınan lisans türkiyede geçerli oluyor mu?

    YanıtlaSil
  2. Amerika'dan alıp dizüstü bilgisayarıma kurup türkiyede kullandığım coreldraw'ın lisansı türkiyede geçerli mi?

    YanıtlaSil
  3. Gökhan Azar,

    Burada lisanslama ile ilgili tüm bilgileri bulabilirsiniz.

    http://corelturk.blogspot.com/p/lisanslama.html

    YanıtlaSil
  4. Amerika veya başka ülkelerden alınan lisanslar Türkiye'de geçerli değildir. Aynı şekilde Avrupa'da da geçerli değildir.
    Ahmet Yanıkoğlu
    Eti Bilgisayar Ltd

    YanıtlaSil
  5. Fiyatlar arasındaki uçurumun sebebi Türkiye'de lisansız kullanımın yüksek olması mı yoksa başka sebepleri de var mı?

    YanıtlaSil
  6. Farklı sebepleri var. Ahmet bey konuyu daha iyi açıklayacaktır fakat şunu söylemeliyim, dikkat ettiyseniz sadece ABD, Kanada ve bir nebze Avustralya fiyatları farklı. Avrupa genelindeki fiyatları USD ye çevirdiğinizde Türkiye'deki faiyatlarla aynı ya da biraz daha pahalı.

    YanıtlaSil
  7. Bu durumda İtalyanlar manidar duruyor değil mi üstadım ?:)

    YanıtlaSil
  8. ama bana corelin online chat bölümünden görüştüğüm kadın bana lisansın taşınabileyeceğini söyledi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyla ilgili en doğru bilgiyi Corel Türkiye Distribütörü Eti Bilgisayardan alabilirsiniz. www.eti.com.tr

      Sil