CorelDRAW'da Attributes Eyedropper aracı çok kullanışlı, hız kazandıran ve bir bütün olarak kopyalama, özellik aktarma aracı olarak tanımlanabilir. Bir nesnenin veya Text'in tüm özelliklerini diğer bir Text'e veya nesneye tek bir dokunuşla aktarabilirsiniz. Dersimize başlayalım.
Attributes Eyedropper aracını seçtiğimizde yukarıda Properties Bar'da bu aracın ayarlarının olduğu üç açılır menü görülecektir.Bunlar sırasıyla: Properties, Transformations ve Effects'tir. Menülerin üzerine tıklayınca kopyalanacak olan özelliklerin listesi açılacaktır.Effects menüsüne tıkladığımızda Effects kutusunun altında gördüğümüz şıklar belirecektir. Bu şıkların sol yanında ki boş kutucukları işaretliyoruz ve ok'e tıklıyoruz; yaptığımız bu işlemle, şıklarda belirtilen Efektleri ve Powerclip özelliklerini taşıma komutu vermiş oluyoruz.
Transformations menüsünü açtığımızda ise karşımıza üç şık çıkmaktadır.Bunların anlamı ise sırasıyla şöyledir ve işlevsel hale gelmeleri için kutucukları işaretleyip OK'e tıklamak gerekir.
Size: Bu şıkkı işaretlersek,özelliklerini aktarmak istediğimiz nesnenin ya da text'in boyutunu da karşıdaki nesneye ya da text'e aktarmış oluyoruz.
Rotation: Bu şıkkın işaretlenmesi durumunda ise özelliklerini aktaracağımız nesnenin ya da text'in sayfadaki duruş açısının aynısını karşıdaki nesne ya da text'e uygulama komutunu vermiş oluyoruz.
Position: Bu şıkkın işaretlenmesi, etkilemek istediğimiz nesne ya da text'in, özelliklerini taşıdığımız nesnenin ya da text'in pozisyonunun tam üzerine merkezi olarak yerleşmesini sağlıyor.
Properties menüsünün altında ise üç ayar kutucuğu bulunur.Bunların anlamları ise şöyle açıklanabilir:
Outline: Bu şıkkı işaretlediğimizde nesnenin ya da text'in dış çizgi özelliklerini aktarmış oluruz
Fill: Bu seçeneği seçtiğimizde nesnenin ya da text'in dolgu rengini aktarmış oluruz
Text: Bu şıkkı işaretlediğimizde Text özelliklerini (font, punto boyu, italik, bold vs) özelliklerini aktarmış oluruz.
Bir kaç örnekle devam edelim...
Attributes Eyedropper aracı ile Blend Efekti kopyalamak.
Burada dikkat edilmesi gereken bir noktayı belirtmek isterim: Blend efektini uygulayabilmek için; efekti aktaracağınız nesnelerin her ikisinin de seçili olması gerekiyor. Blend efektinin uygulanması için mecburen iki nesne gereklidir.
Yukarıdaki gibi soldaki Blend Efekti uygulanmış nesneden sağ tarafta içleri boş olarak görünen nesnelere Efekt aktarması yapacağız bunun için içi boş nesnelerin şekilde görüldüğü gibi her ikisinin seçili durumda olması gerekiyor, Pick tool ile seçili hale getirebilirsiniz. Daha sonraki aşamada blend efekti uygulanmış nesnenin en üst kısmındaki yeşil dikdörtgene Attributes Eyedropper aracıyla tıklayıp yeşil rengi ve Blend'i alarak soldaki boş dairenin üzerine elimizi fareden kaldırmadan getiriyoruz, kova şeklini alan fare imlecini dairenin üzerine tıklıyoruz ve aşağıdaki şekil oluşuyor.
Bundan sonraki aşamada ise Blend uygulanmış soldaki nesnenin en ön sırasında duran sarı altıgene Attributes Eyedropper aracıyla tıklayarak sarı rengi alıyoruz ve sağdaki boş durumda bulunan Blend aktarılmış nesnenin en ön sırasındaki altıgene boya kovası şekline gelen imleçle tıklıyoruz. Aşağıdaki şekil oluşuyor, böylece bir blend efektine sahip nesnenin blend efektinin aynısını başka bir nesne grubuna sadece bir kaç tıkla uygulamış oluyoruz.
Lens Efektinin aktarılmasında izlenecek yol ise şöyledir: Fotoğraf'ın üzerinde bulunan sarı ile belirli hale getirilmiş olan daire şeklinde bir Lens Efekti oluşturmak istiyoruz; bunu da lensli fotoğraftan alarak yapmayı planlıyoruz.
Attributes Eyedropper aracını seçip lensli fotoğrafa tıklıyoruz, lensi kopyalamış oluyoruz, şimdi kopyaladığımız bu efekti dairenin üzerine aktaracağız; fare imleci boya kovasına dönüşüyor, bunu dairenin üzerine tıklıyoruz ve lens efekti daireye uygulamış oluyoruz; aşağıdaki şekil oluşuyor işlemimiz başarı ile tamamlanmış oluyor.
Siz de aynı yöntemleri kullanarak farklı özellikler kopyalayabilirsiniz. Umarım anlattıklarım faydalı olur;herkese iyi çalışmalar ,kolaylıklar diliyorum
Coşkun Edip Soykan
Toolbarda elimizin altında olup da, gözden kaçabilen bir buton (ctrl shift E ) ve özelliklerini detaylaman çok iyi oldu. Anlatım ve emeğin için teşekkürler.
YanıtlaSilsenin gösterdiğin kısa yol çok daha ilginç aslında.. bu corel'in dışındaki windows 7 altındaki görev çubuğundaki kısayol tuşlarının rengini dahi alıyor,normal olarak color eyedropper bu işleve sahip değil veya attributes eyedropper de sahip değil ama senin kısayolunu verdiğin yapı corel dışından renk alabiliyor bunu yeni farkettim bir dene istersen
YanıtlaSilctrl shift E kısayolu One Shot Eyedropper aracını aktfi eder ki bu araç araç çubuğunda bulunmaz. Çalışma şekli de daha farklıdır. Bir nesne seçmeniz gerekir.
SilCorel dışından renk alabilme olayı ise Desktop Color olarak adlandırılabilir. Bu özellik normal Eye Dropper aracında bulunuyor. Aracı seçtikten sonra Property Bar'dan "Select From Desktop"a tıklamanız yeterli.
Evet,böylece yeni bir bilgi daha öğrenmiş olduk,denedim dediğiniz gibi properties barda buldum serhatın söylediği One Shot Eyedropper aracı Corel içinde nesne seçili iken Corel dışındaki deskop color özelliğini dıştaki renge dokunduğunuzda nesneye o rengi dolduruyor Eyedropper ise önce damlalık halinde boyayı alıyor sonra kova şeklinde nesnenin üzerine tıklayarak dolgu yapıyor serhatın dediği araç bir adım daha önde görünüyor bu durumda iki işlem yaptırmıyor
YanıtlaSilAslında bir adım önde değil... Kullanım alanları daha farklı. Eye Dropper kullanımını kolaylaştırmak için One Shot EyeDropper (Bir seferlik damlalık) aracı eklenmek durumunda kalındı.
Sil