16 Ocak 2013 Çarşamba

macros.cdrpro.ru: Yeni Corel Macro Sitesi

CorelDRAW'da makro kullanımının önemini hepimiz biliyoruz. Bazen hayatımızı kurtaran, bazen de ufkumuzu açan bir çok CorelDRAW ve PhotoPaint makrosu genelde ücretsiz olarak kullanıma sunuluyor fakat genel anlamda makrolar gerek kurulumu, gerek kullanımı olarak pek de kullanıcı dostu değil. Bazı makrolar ise gerçekten de makro kavramını aşıp bir plugin (eklenti) mantığıyla çalışıyor. Örneğin CorelTÜRK makrolarını rahat kullanılabilir bir arayüzle sizler sunmaya çalışıyorum... Aynı şekilde makro kavramını plugin mantığında sunan bir arkadaşım yeni bir web sitesiyle CorelDRAW kullanıcılarına çok kullanışlı ve bir çoğu ücretsiz makrolar sunmaya başladı.

daha önce cdrpo.ru ile tanıdığımız ve Sancho kod adını kullanmayı seven arkadaşımı CDRPreflight , CDRTools ve Export to JPG makrolarıyla da tanıyor olabilirsiniz. Bakın Sancho bize neler sunuyor...

Sancho'nun yeni web sitesinin adı macros.cdrpro.ru. Bu sitede sadece ve sadece CorelDRAW için gelişmiş makrolar, düzenli bir şekilde sunuluyor. Sancho'nun makrolarının en büyük avantajı ise yukarıda da bahsettiğim gibi, makroların plugin mantığında çalışması. Şöyle ki; makrolar bir kurulum dosyasıyla (exe) geliyor. Dosyayı çalıştırdığınızda sisteminizdeki kurulu olan CorelDRAW GS sürümlerinden hangisine yükleyeceğinizi seçebileceğiniz bir kurulum penceresi açılıyor. Tercih yaptıktan sonra bir kaç saniye içinde kurulum tamamlanıyor. Kurulumdan sonra CorelDRAW'ı açtığınızda küçük bir uyarı penceresi ile makronun yüklendiğini anlıyorsunuz.

Sancho'nun makroları için illa ki makro manager ya da play gibi çalıştırma özelliklerini kullanmanız gerekmiyor. Tüm makrolar ya bir docker (panel) olarak ya da CorelDRAW menüsü ve hatta arayüze yerleşmiş birer simge olarak karşımıza çıkıyor.

Kısacası kurup hemen çalıştırabiliyoruz.

Sitede şu anda ücretli ve ücretsiz olmak üzere 10 a yakın makro bulunuyor ve sayısı da artmaya devam ediyor. Size tavsiyem ilk önce AiClipboard 1.0'ı denemeniz. Ücretsiz olan bu eklenti (eklenti demeyi hak ediyor) Adobe Illustrator'den kopyaladığınız (copy, ctrl+c) nesnelerin CorelDRAW'a doğru bir şekilde getirilmesini sağlıyor. Hem de sadece bir tıkla.

İkinci olarak DropShadow Docker'ı denemenizi tavsiye ediyorum. Ücretli olan bu eklenti CorelDRAW'ın gölge efekti sorununu tamamen çözüyor. Bir docker olarak çalışması ise harika bir esneklik sağlıyor. Bu eklentiyle yumuşak gölgeler oluşturabileceğiniz gibi InnerShadow (içeri gölge) de oluşturabilirsiniz.

Son olarak Sancho'nun eklentileri 3 dilde geldiğini söylemeliyim. Rusça, İngilizce ve Türkçe. Her ne kadar web sitesi ingilizce olsa da eklentilerin Türkçe arayüz kullanması, eklentileri doğru kullanıp tüm özelliklerinden faydalanmamıza yardımcı oluyor. Ayrıca kullandığınız CorelDRAW Türkçe ise eklenti otomatik olarak Türkçe kuruluyor. Tabi siz yine de eklenti arayüzünden dili anında değiştirebilirsiniz.


8 yorum:

  1. Çok teşekkürler hocam. Hemen sık kullanılanlarıma aldım. AiClipboard 1.0'ıda hemen indirdim.

    YanıtlaSil
  2. Özellikle QuickExport 1.1 işe yarar bir şeye benziyor. Daha Beta ama bakalım nasılmış deneyeceğim hocam. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. QuickExport'un daha katetmesi gereken yol varmış gibi duruyor. Zaten beta.

    YanıtlaSil
  4. yaf ben bu AIClipboard yükledim ama çalıştırmayı başaramadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AiClipboard arayüze küçük iki simge ekliyor. Bu simgelerden birine tıkladığınızda AI den kopyaladığınız nesneyi bozmadan yapıştırıyor.

      Sil
  5. Dropshadow eklentisi eğer dediğiniz gibi sağlıklı ve verimli çalısıyorsa alınabilir. Fiyatı çok makül

    YanıtlaSil
  6. 718,80 avro verip grafik işleme programı alıyosun ama bu programda gölgelendirme rezalet olduğu için üstüne 10 dolar verip eklendti satın alıyosun. soninin kendine özel hafıza kartı çıkarıp sattığı ürüne hafıza koymayıp hafıza kartlarını kendinden almaya mecbur etmesi gibi uyanıklık demiycem çakallık gibi...

    YanıtlaSil