7 Mayıs 2009 Perşembe

Sayfa Kıvırma (Page Curl) Efekti

CorelDRAW'da bitmap efektlerini pek kullanmam fakat bazen çok hızılı ve pratik bir şekilde tasarımlarınızı güçlendiriyorlar. Corel draw bitmaplerle çalışmak da oldukça zevkli hale geliyor. Corel DRAW'da Bitmaps menüsü altında, Corel PHOTO-PAINT'te ise Effects menüsü altında birbirinden yaratıcı bitmap (raster) efektleri bulunuyor. Bunlardan en çok bilineni de Page Curl (sayfa kıvırma) efekti olsa gerek. Şimdi Page Curl efektine geçelim, bir sonraki yazımda da Page Curl 3.Parti Plug-in alternatiflerini anlatacağım.

Öncelikle şunu belirteyim; CorelDRAW'da Bitmap efektleri için Adobe Photoshop'taki gibi RGB ve CMYK renk evreni ayrımı yapılmıyor. En azından ben karşılaşmadım. Yani hem RGB hem de CMYK bitmaplere aynı efektleri uygulayabiliyorsunuz.

Bir bitmap'e page curl efekti uygulamadan önce bitmap'i transparenn background yapmak sayfa kıvırmı efektinden geriye kalan boşluğun da transparan yapacağı için bir zeminin üzerine yerleştirdiğiniz page curl efekti uygulanmış bitmap istediğiniz doğru sonucu verecektir.
Bir bitmap'i Transparent Background yapmak için bitmap nesnesini seçin, Bitmap>Convert To Bitmap komutuyla Convert To Bitmap diyalog penceresini açın. Buradaki Transparent Background seçeneni işaretleyip OK'a tıklayın. Şimdi bitmap nesnemiz Transparan arkaplan özelliğini taşıyor.

Nesnemiz Seçili iken menüden Bitmaps>3D Effects>Page Curl tıklayarak Page Curl diyalog penceresine eirşeceksiniz.
Bu detaylı pencerede yapmak istediğiniz sayfa kıvırma efekti için çeşitli seçenekleri kullanarak etkiyi özelleştirebilirsiniz.
Kıvrılma efektini vermek istediğiniz köşeyi seçmek için soldaki şekillerden birine tıklayabilirsiniz. Direction bölümünden Vertical (dikey) ya da Horizontal (yatay) kıvrılmayı seçebilirsiniz. Paper bölümünden Opaque (opak) ya da Transparent (şeffaf) seçerek efekti şeffaf ya da opak olarak belirleyebilirsiniz. Color bölümünden ise Curl ve eğer isterseniz Background rengini ayarlayabilirsiniz. Son olarak Width ve Height değerleriyle oynayarak kıvrımın boyutlarını belirleyebilirsiniz. Her değiştirdiğiniz ayar için değişiklikleri görmek isterseniz Preview butonuna tıklayın. Değişiklikleri gerçek zamanlı görmek isterseniz Preview butonunun sağındaki kilit simgesine tıklayın. Tüm ayarlamaları yapıp OK'a tıkladığınızda page curl efektimiz gerçekleşmiş olur.

Corel Draw dersleri devam edecek...

2 yorum:

  1. teşekkürler hocam eyvallah

    YanıtlaSil
  2. önemli bir özellik... Paylaşım için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil