27 Mayıs 2009 Çarşamba

CorelTÜRK Blog Anketleri 4 - CorelDRAW'da Ototmatik Türkçe tireleme olmasını ister misiniz?

CorelDRAW'da Türkçe tireleme ile ilgili yaptığımız anket şu şekilde sonuçlandı:
Mutlaka Olmalı 180 kişi (%79,3)
Olsa da olur olmasa da 8 kişi (%3,52)
Tireleme de ne demek? 39 kişi (%17,18)

Doğal olarak ankete katılanların yaklaşık %80'i türkçe tireleme istiyor. %4 e yakın kısmı ise tireleme ile zaten ilgilenmiyor fakat ilginç olan yanı %17 lik kısım tirelemenin ne olduğunu bilmiyor. Bunun için tirelemenin ne olduğunu açıklamaya çalışayım.

Tireleme ingilizcesi ve tipografik literatürde HYPHENATION olarak geçer. Hyphen tire , hyphenate tire ile birleştimek, hyphenation da tireleme demek. Belirli bir ölçüde satır uzunluğu olan bir paragrafta ölçüye sığmayan son kelimenin kesilecek hecesinin sonuna tire konulup, hemen altındaki satır başında sonraki heceden devam etmesi durumudur. Böylece satır sonları yukarıdan aşağıya doğru sağdan blok olacak şekilde düzenlenmiş olur. Aşağıdaki resimde soldaki tirelenmiş metinteki tireleri görebilirsiniz. Bu tireleme işlemini programlar otomatik olarak (siz hiç bir şeye müdahale etmeden) yapar ve kelimeler arasında kalan boşlukları en aza indirir, böylece görsel anlamda sorunlar giderilmiş olur.
Türkçe tireleme olmasa da CorelDRAW'da tirelemeyle ilgili en iyi kaynak yine corel'in kendi sitesinde bulunuyor. CorelDRAW'da Türkçe tireleme ile ilgili Corel firmasına yaptığımız baskı devam ediyor. Umarım yeni sürümde bu özelliğe kavuşuruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder