26 Ağustos 2009 Çarşamba

Çalışma sayfanıza marj (margin) vermenin en kısa yolu.

CorelDRAW bir sayfa mizanpajı programı mantığında çalışmadığı için margin (marj-kenar payı), column (sütun) gibi sayfaya sabit özellikler barındırmaz. Zaten Adobe Illustrator ve Freehand'de de bunu göremezsiniz çünkü bu özellikler QuarkXpress, Adobe PageMaker, Adobe Indesign, Corel Ventura gibi sayfa tasarımı yazılımlarında bulunur.


CorelDRAW yine de Freehand ve Illustrator'e karşın sayfa mizanpajına çok daha yakın. Yani sayfa mizanpajı programları kadar olmasa da diğer rakiplerine göre bu konuda üstün. Çünkü birbirini takip eden yüzlerce sayfa açıp bu sayfaları facing (karşılıklı) yapabiliyorsunuz. Ayrıca master page bile kullanıp master guideline'lar da kullanabiliyorsunuz. Sayfa numarası için ise CorelDRAW ile birlikte gelen Page Numbering makrosunu kullanabiliyorsunuz. Böylece örneğin 500 sayfalık bir dökümana otomatik olarak sayfa numarası verebiliyorsunuz.

Aslında Sayfa tasarımı işi için Corel'in Ventura'sı vardı fakat yıllardır geliştirlimiyor. Belki yeni sürümde bir sürpriz yapabilirler. Ventura'yı bir kenara bırakacak olursak CorelDRAW'ın dizgi-sayfa tasarımı yeteneklerinin daha da artırılması durumunda Indesign ve QuarkXpress'e rakip bile olabileceği düşünülebilir. Corel geliştiricileri bu konuda neler yapıyorlar bilemiyorum ama Brain Davies küçük fakat kullanışlı bir makro yazmış. Bu makro yazımın başında belirttiğim Margins sorununu büyük ölçüde çözüyor.

Brain Davies Quick Margins
Makro aslında tamamen GuideLine özelliğini Master Page'deki Guides katmanına uygulayarak marjinler yaratmayı sağlıyor. Bu marjinlerin değerlerini verip bir tıklamayla tüm sayfalarda görünen marjinler oluşturuluyor.
Ücretsiz olan makroyu buradan indirebilirisiniz.

4 yorum:

  1. iyi çalışmalar,
    bu makroyu indirdim, exe dosyasını çalıştırdığım zaman hata veriyor yüklemiyor. corel (x5) programını kapatıp tekrar denedim yine olmadı, neden kaynaklanabilir? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Bu makro X4 için yazılmış fakat X4 için olsa bile hata veriyor. Hatayı "yoksay" düğmesine basıp geçerek tekrar deneyin.

      Sil
    2. Denedim, GMS klasörünün içine attığı herhangi bir belge yok, başka tavsiyeniz var mı? yoksa da teşekkürler, iyi akşamlar.

      Sil
    3. Almina, windows XP yüklü bir bilgisayarda denediğimde sorun yaşamadım. corelturk@gmail.com adresine bir e-posta yazarsanız size GMS dosyasını gönderebilirim.

      Kolay gelsin.

      Sil