26 Mart 2010 Cuma

CorelDRAW X5 Yenilikler: Macro Manager (Makro yönetimi artık çok rahat)

CorelTURK Blog'u takip ediyorsanız CorelDRAW makrolarının ne işe yaradığını ve makrolarla neler yapılabildiğini hatta makroların nasıl yazıldığını biliyorsunuz demektir.

CorelDRAW makro yazarları X5 çıkmasına az bir süre kala tüm makrolarını kurulum dosyası olarak yayınlayıp, kullanıcıların makroları kurmak için uğraşmamasını sağlasa da daha önce edinmiş olduğunuz makroları kurmak ya da çalıştırmak için yine biraz uğraşmanız gerekiyor. CorelDRAW X5 sürümünde gelen Macro Manager adındaki docker (panel de diyeiblirsiniz) makro kullanımını çok fazla kolaylaştırıyor. Macro Manager'in neler yapabildiğne birlikte bakalım...

Şekilde de görebileceğiniz gibi CorelDRAW X5 GMS klasörüne kopyaladığınız tüm makrolar Macro Manager penceresinde görünüyor. Bir makro çalıştırmak isterseniz sadece makroyu çift tıklamanız yeterli. X5 öncesi sürümler için makro yüklemek ve çalıştırmak bu yönteme göre çok uzun ve dolambaçlı oluyor. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken şey görünümü "Simple Mode" olarak kullanmanız. Load'ın yanındaki simgeye tıklarsanız görünüm Simple Mode'a geçecek ve kafanızı karıştıracak olan makro uzantılarının listede görünmemesini sağlayacaksınız.

Lafı fazla dolandırmadan X5'te makrolar için yapmanız gereken GMS uzantılı makro dosyalarını C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X5\Draw\GMS klasörüne kopyalamak ve sonra da CorelDRAW içinden Macro Manager'i açmaktır. Alt + Shift + F11 tuş kombinasyonu ile Macro Manager'i açabilirsiniz.

Macro Manager sadece makroları yönetmeniz ve çalıştırmanızla kalmıyor ayrıca makro yüklemenizi de sağlıyor. Macro Manager'deki "Load" dümesi ile herhangi bir konumdaki GMS dosyasını açıp çalıştırabilirsiniz. Bu da şu demek oluyor, CorelDRAW makrolarını çalıştırabilmek için makrolarınızı CorelDRAW'ın GMS klasörüne atmanız gerekmiyor.

Ayrıca Macro Manager'deki New düğmesini kullanarak yeni makro ya da modüller yaratabilirsiniz.

CorelDRAW X5'te makro yönetimi çok rahat olmasına karşın X4 ve öncesi sürümleri kullananlar makro kurulumu ve kullanımı için buraya göz atabilirler.

CorelDRAW X8 ve sonrası sürümler için makro yükleme rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

29 yorum:

  1. Selam kürşad.
    Makrolar süper, de X5 için olan makrolar la alt versiyon makroları ayrı ayrı değil sanırım. Yani çok iyi makrolar varki hangi makro hangi sürüme ait onu bulamadım. Her makro X5 te çalışmıyor bildiğim kadarıyla. Kategorize etsen bunları. Ya da ben görememiş olabilirim.
    Saygılar.
    Cem KARAKAŞ

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Cem...

    Blog'u yaklaşık 3 yıldır yazdığım için kategorize etmek biraz zor. Fakat sen hangi makronun X5 sürümünü istiyorsan buraya yazabilirsin. Ben de X5 uyumlu bir sürümü varsa sana gönderebilirim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba kürşat bey ct uzunluk ve alan hesaplayıcısının corel x5 versiyonu mevcutmu acaba?

    YanıtlaSil
  4. CT makrolarının tamamını X5'te sorunsuz kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. kolay gelsin abi smetrical makro lazım ama ücretsiz nerden bula bilirim yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef Symmetrical eklentisinin ücretsiz sürümü bulunmuyor.

      Sil
  6. Selam Kürşat Kardeşim
    Reklamcı bir arkadaşımın ricası ile kabartma harf yapmasına yardımcı olmak için bir araştırma yapıyorum
    Unrollit yaklaşık olarak yetiyor.
    Unrollit deki gibi harfi açıp kenarlarını nasıl ölçülendirebiliriz
    Sevgiler
    Cabir Bilirgen

    YanıtlaSil
  7. ben bunu nasıl indire bilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Macro manager'dan bahsediyorsanız bunu indirme gibi bir durum yok. CorelDRAW X5 ve X6'da mevcut. Fakat CorelDRAW'ı nasıl indirebilirim diyorsanız, corel.com sitesinden coreldraw bölümünden trial versiyonunu (deneme sürümünü) indirebilirsiniz.

      Sil
  8. Corel Draw x6 kullanıyorum run macros yaptığımda '' You haven't installed uptade 1 for coreldrawx6 '' hatası alıyorum ne yapmayalıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullandığınız makro X6 Update 1 'in altında çalışmıyor. X6 Update 1'i yüklemeniz gerekiyor. Yamalar bölümümüzde X6 ile ilgili tüm güncellemelere erişebilirsiniz.

      http://corelturk.blogspot.com.tr/p/yamalar.html

      Sil
  9. merhaba. ben perespektiv gorunumler icin macro indirmek istiyorum. fakat bulamkiyorum.nasil yapa bilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Perspektif görünüm derken ne demek istediğinizi daha açık anlatabilir misiniz?

      Sil
  10. Selamlar Kürşat bey;
    coreli yeni kullanmaya başladım mathtype diye bir yazılım var corel de new objek olarak ekleyebiliyor işlem yapabiliyorum ama çalışırken mause ile sürekli wiev - new ojct - mathtype 6.0 gibi yolu takip etmektense bir makro oluşturmak istiyorum ama oluşturamadım bu konuda yardımcı olabilirimisşniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW'ın hangi sürümünü kullanıyorsunuz?

      Sil
    2. Edit > Insert New Object komutuna kısayol atayabilirsiniz. Makro tarafında desteklenen bir komut olma ihtimali çok yüksek, object modeli inceleyebilirsiniz.

      Sil
    3. işte bir makro oluşturamazmıyız bu nesneyi eklesin ve sonra bu makroya yeni bir kısayol olma ihtimali yokmu acaba?

      Sil
    4. CorelDRAW destekliyor. Komut ise şu ActiveDocument.ActiveLayer.CreateOLEObject

      Sil
  11. Benim 999999 kaadar seri numarası yazmam gerek. Bunun için makro yada başka bir şekilde yapabileceğim bir şey var mı acaba otomatik olarak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makroya ihtiyacınız yok. Print Merge özelliği ile yapabilirsiniz. Sitemizde Print Merge ile ilgili bir çok makale var, işinize yarayacaktır.

      Sil
  12. merhabalar kürşat bey. corel x8 kullanıcısıyım. ve indirdiğim makroyu yükleyemiyorum. daha önce ki sürümlerde burada tarif edildiği gibi yükleyebiliyordum fakat x8 de yükleyemiyorum. gms klasörü yok corel dosyasının içinde. ne yapmalıyım. yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  13. kürşat bey merhaca,

    x6 da alan ve uzunluk hesaplayıcısı kullanabiliyorduk. Şu an corel Draw 2017 kullanıcısıyım bu makroyu nasıl etkin yapabilirim.
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının sonuna bir makale bağlantısı ekledim. Detayları bu makaleden öğrenebilirsiniz.

      Sil
    2. merhaba,
      bu makroyu kullanırken eski sürüm olan x6 yı sildikten sonra çalışmamaya başladı."Visual Basic of Applications başlatılamadı.VBA yüklenmemiş olabilir.Corel yükleyici ile Özel yükleme seçerek yeniden yüklemeyi deneyin." uyarısı veriyor bilgilerinizi rica ederim.

      Sil
    3. VBA özelliğini tekrar yüklediğiniz halde mi bu uyarıyı veriyor? VBA'yı yüklediğinizden emin misiniz?

      Sil
    4. evet, ama sizin önereceğiniz başka bir yol var ise bilgilerinizi rica ederim.

      Sil
    5. VBA yüklediğinizden eminseniz ve hala VBA yüklenmediğine dair bir uyarı mesajı alıyorsanız kurulumu onramayı deneyin ya da temiz kurulum yapın.

      Sil
  14. çok teşekkürler, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil