23 Haziran 2010 Çarşamba

CorelDRAW X5 Yenilikler: Document Palette (Belge Paleti)

CorelDRAW X5'in çok sık kullanacağınız yeni özelliklerinden biri Document Palette. Hakkında biraz yazıp çizdiysem de tam olarak ne işe yaradığını anlatmamışım. Document Palette adı üzerinde (Belge Paleti) her bir CorelDRAW belgesinin kendine özel bir renk paleti olduğu anlamına geliyor.
Belge paleti özelliği ile tasarımınızda kullandığınız renkler gerçek zamanlı olarak belge paletine ekleniyor. Siz her bir renklendirme işleminde belge paleti kullandığınız rengi kendisine ekliyor. Böylece çalışmanızda kullandığınız renklerin tamamını kontrol edebiliyorsunuz.Dilerseniz varsayılan renk paletinden ya da diğer renk paletlerindeki renkleri sürükleyip belge paletine kopyalayabildiğiniz gibi her hangi bir nesneyi de belge paletine sürükleyip bırakarak nesnenin içerdiği tüm renkleri belge paletine ekleyebilirsiniz.





Belge paletini diğer yazılımlardaki benzerlerinden ayıran özelliklerden biri Raster görsellerle (Bitmap nesneleri) ile de çalışabilmesi. Bir bitmap nesnesini belge paletine sürükleyip bırakırsanız bitmap içindeki renkleri belge paletine ekleyebilirsiniz. Eklenecek renk sayısını da belirleyebilirsiniz. Dilerseniz görseldeki temel 10 rengi dilerseniz görseldeki yüzlerce rengi belge paletine ekleyebilirsiniz.

Belge paleti içermeyen, önceki sürümlerde kaydedilmiş CorelDRAW belgelerini X5 ile açtığınzda belgedeki tüm renkleri belge paletine ekleyebilirsiniz. Belge paletini renklerin isimlerini gösterecek şekilde ayarlarsanız belgedeki tüm renklerin isimlerini, renk uzaylarını (CMYK, RGB vs.) görebilirsiniz.
Belge paleti üzerindeki bir renge çift tıkladığınızda bu rengi düzenlemek için bir pencere açılır ve rengi dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Mesela Proses bir rengi Spot yapabilirsiniz.

Belge paleti diğer CorelDRAW paletleri ile aynı işlevlere sahiptir. Örneğin bir renge basılı tuttuğunuzda rengin yakın değerlerini içeren küçük bir palet daha açılır. Ya da shift ile bir renge tıkladığınızda arama penceresi açılır. Arama penceresine aradığınız rengin ismini girerek palet üzerinde arama yaptırabilirsiniz. Renklerin yerlerini değiştirebilirsiniz. CTRL+ TIKLAMA ile nesnelerin renklerine paletteki renk yüzldelerini ekleyebilirsiniz.

Belge Paleti diğer paletlerin tüm özelliklerini taşıyıp size daha fazlasını sunuyor. Belge Paleti çalışmalarınız ile kaydedildiği için bir dahaki sefere çalışmanızı açtığınızda kullandığınız renkleri veya düzenlediğiniz renk paletine anında ulaşabiliyorsunuz.

Belge Paleti (Document Palette) CorelDRAW X5'in renklerle ilgili yeni yapılanmasının bir parçası olup ileriki sürümlerde geliştirileceğini düşündüğüm bir özellik. Belge paleti ile ilk başlarda çalışırken yabancılık çekseniz de alıştığınız zaman vazgeçemeyeceğinizi garanti ederim.

Document Palette'nin bir broşür tasarımındaki kullanımıyla ilgili video dersi izleyebilirsiniz.

Unutmadan... Belge Paleti aynı işlevleriyle birlikte Photo-Paint'te de kullanılıyor sadece adı Image Palette olarak değiştirilmiş.

8 yorum:

  1. evet kursad özellikle bitmap lerden renk alma özelliği çok iyi olmuş.
    status barda Proof Colors On/Of yeniliğini gördüm. anlayamadım.

    x5 e anca bakabildim. yeni sürümde makyaj değişikliği bekliyordum x4 çizgisini devam ettirmişler.

    YanıtlaSil
  2. Proof Colors on/of paletle ilgili değil. Renk provasını açıp kapatan bir tuş. Color Proof Settings Docker'la bire bir bağlantılı. Renk yönetimi için olmazsa olmaz bir öellik aslında.

    Tahminimce yeni renk motoruna çok emek harcamışlar. Arayüz en son yapılacak iyileştirme olduğu için bu konuya vakit kalmamış diye tahmin ediyorum. CorelDRAW arayüzünde pek bir eksiklik yok aslında. Pratik bir arayüzü var ama özellikle Docker'lar geliştirilmeli.

    Belki X6'da yeni bir arayüzle karşılaşırız, belli mi olur :)

    YanıtlaSil
  3. anlamadığım olay şu: belge paletindeki renklerden birini değiştirince dökümandaki renklerinde ona göre değişmesi gerek. neden böyle bir özellik yok. sanki bu dediğim olay başka bir özellikte vardı.

    YanıtlaSil
  4. Bahsettiğiniz özellik Belge Paletine ait değil, Color Styles özelliği. Belge Paleti Color Styles'tan daha pratik, hızlı ve verimli çalışıyor. Yazımda da belirttiğim gibi, belge paletinin ileriki sürümlerde geliştirilmesini umuyorum. Belki X6 sürümünde bu özelliklere sahip bir Document Palette görebiliriz.

    YanıtlaSil
  5. ben de paleti görünce o özellik olabilir diye tahmin etmiştim. Paletteki rengi değiştirince çalışmadaki renkte değişecek çok pratik bi araç olurdu. Illustratordaki karşılığı Live Color olması lazım.

    YanıtlaSil
  6. Illustrator'deki Live Color (CS4 ten sonra Recolor Artwork oldu) farklı bir şey. Illustrator'de swatch panelinden yapılıyor ama rengi global olarak tanımlamanız ve bu rengi nesnelere uygulamanız gerekiyor.

    İşin bir de performans boyutu var. Binlerce nesne içeren bir belgedeki tüm renkleri AI'de renk paletine otomatik olarak eklemek isterseniz sizi bir hayli bekletecektir. CorelDRAW ise bunu saniyeler içinde yapabiliyor.

    YanıtlaSil
  7. x5 i yeni kullanmaya başladım x4 de rengi ekle dediğimde default palette hemen atıyordu fakat x5 te belge paletine atıyor. Oysa ki genel renk paletine eklemesi bana daha pratik geliyor. Benim bu durumu x4 teki gibi yapmam mümkün mü? iyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
  8. Yeni bir palet oluşturup bu paleti default olarak kullanın.

    YanıtlaSil