3 Temmuz 2010 Cumartesi

Table Preset Docker: Tablolar için hazır şablonlar.

CorelDRAW X4 ile gelen yeni bir özellik olan Interactive Tables (Etkileşimli tablolar) kullanımına alışırsanız bir çok çalışmanızı sadece tabloları kullanarak bitirebilirsiniz.

Özellikle tablo yapımında kullanılacağı gibi matbu evrak (fatura, irsaliye, çizelge vb.) ve broşür tasarımlarınızda da tabloları kullanmak tasarımcıya/grafikere oldukça hız ve kolaylık kazandıracaktır.

CorelDRAW'da tablolar Word'deki tablo mantığına çok benzer bir şekilde çalışır. Tablonuzu yaptıktan sonra her bir hücreyi renklendirebilir, çizgi özelliklerini değiştirebilir, içindeki metinlerin hizalamasını dilediğiniz gibi yapabilir, yazı karakterini değiştirebilir, kısacası her türlü değişikliği yapabilirsiniz.

CorelDRAW'da tablo özellikleri basit işlemler için her ne kadar yeterli olsa da mutlaka geliştirilmesi gereken ve geliştirildiği takdirde daha çok kullanım alanı bulabilecek bir özellik.

CorelDRAW geliştiricileri henüz Tablo özelliği ile ilgili bir yenilik yapmış olmasa da resmi olarak Custom Dockers yapımına örnek olarak Table Preset Docker adında bir eklenti yayınlamıştı. Bu eklenti aslında X4 ile başlayan ve kişiselleştirilmiş Docker'ların (Paneller) nasıl yapılacağını ve nasıl yükleneceğini kavramamızı sağlayan küçük bir geliştirme. Sancho'nun Text Docker'ı Custom Docker'lara iyi bir örnek...
Table Preset Docker adı üzerinde tablolar için hazır şablonlar sunuyor. Bir tabloyu anında düzenlemek, renklerini (alternating olarak bile - yani tek numaralı satırları bir renk, çift numaralı satırları başka bir renk olarak renklendirme), çizgi kalınlıklarını ve 3 boyut dolgu efektlerini değiştirmek Table Preset Docker ile mümkün oluyor. Table Preset Docker'ı nasıl yükleyip çalıştıracağımıza bakalım...
Öncelikle TablePresetDocker.zip dosyasını bilgisayarımıza indiriyoruz. Zip dosyasının içindeki TablePresetDocker klasörünü aşağıdaki klasöre kopyalıyoruz.

X4 için
C:\Program File\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X4\Programs\Addons\Draw

X5 için
C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X5\Programs\Addons

CorelDRAW'ı başlattığımızda Windows>Dockers menüsüne gidiyoruz. En altta TablePresetDocker adında yeni bir komut göreceksiniz. Buna tıklıyoruz ve Table Preset Docker karşımıza geliyor.

Table Preset Docker iki farklı tab (sekmeden) oluşuyor.
Bunlardan Birincisi Presets adında ve göreceğiniz gibi önceden hazırlanmış şablonlar içeriyor. Bir tabloyu seçip Presets sekmesinin altındaki şablonlardan birine tıklarsanız tablonuz seçtiğiniz şablondaki gibi renklendirilir.

İkinci sekme ise kendi kişiselleştirilmiş şablonlarımızı yaratmamızı sağlayan ayarları yapabileceğimi Custom sekmesi. Bu sekmede Fill Type ve Outline Type olarak iki ayar alt bölümü bulunmakta.
Fill Type Solid seçilirse tüm hücreler seçilen renkte boyanır. Alternating Rows seçilirse 1,3,5... satırlar seçilen birinci renkle, 2,4,6.. satırlar ise seçilen ikinci renkle boyanır. Aynı şekilde Alternating Columns seçerseniz satır yerine sütunları renklendirmiş olursunuz.

Outline Type ise 2d ve 3d olmak üzere iki farklı çizgi seçeneği sunar. Inside rengi hücrelerin çizgilerini, outside rengi ise tablonun tamamının dış çizgisinin rengini belirler.
Tüm ayarlarınızı yaptıktan sonra Tablonuzu seçip Apply düğmesine tıklarsanız tablonuzu seçtiğiniz renklerde ve çizgilerde düzenlemiş olursunuz.

Son olarak da düzenlediğiniz bu yeni şablona isim verip Save preset düğmesine tıklayarak hazır şablonlar arasına kaydedip diğer çalışmalarınızdaki tablolarınızda da kullanabilirsiniz.

14 yorum:

  1. Bu eklentiyi X5 altında çalıştıramadım.
    X4 altında sorunsuzca çıktı ama X5 altında açamadım.
    zip içindeki klasörü
    C:\Program Files (x86)\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X5\Programs\Addons
    altına attım (Win7)

    Ama Windows>Dockers altında gözükmüyor :(

    Verdiğin bilgi için ayrıca teşekkürler.
    KontDRACULA

    YanıtlaSil
  2. Kopyaladığın yer doğru fakat klasör olarak kopyaladığına emin misin? Belki de kopyaladıktan sonra CorelDRAW'ı kapatıp açmamış olabilirsin. X5 10.0.0.486 ile denedim, burada sorun yok.

    YanıtlaSil
  3. bende de çalışmadı :/ Versiyon 15.0.0.486
    Bunu Corel 12'de nereye atıyoruz ? Çalışır mı Corel 12'de.

    YanıtlaSil
  4. e buda benden olsun Kürşat bey; http://goo.gl/T58b adresinden X5 versiyonunda sorunsuz çalışan şeklini indirebilirsiniz arkadaşlar ;)

    YanıtlaSil
  5. Kamil, blogger'dan kaynaklanan bir hata sonucu yourmların yayınlanamadı. Fakat ben buradan senin adın ekliyorum.

    Kamil demiş ki;
    bende de çalışmadı :/ Versiyon 15.0.0.486
    Bunu Corel 12'de nereye atıyoruz ? Çalışır mı Corel 12'de.

    ve Kamil bir kez daha demiş ki;
    e buda benden olsun Kürşat bey; http://goo.gl/T58b adresinden X5 versiyonunda sorunsuz çalışan şeklini indirebilirsiniz arkadaşlar ;)

    YanıtlaSil
  6. Kamil, CD12'nin arayüzü Addon'ları bildiğim kadarıyla desteklemiyor.

    Verdiğin link için teşekkürler, fakat ben hala orijinal dosya ile sorun yaşamadım. Belki Win7 x64 kullandığım için olabilir.

    YanıtlaSil
  7. sorunsuz çalışıyor diyemicem. tabloya uyguladıktan sonra hata verip corelx4 kapanıyor..

    YanıtlaSil
  8. X4 ve X5 sürümlerinde denedim fakat bahsettiğiniz çökme sorunuyla karşılaşmadım. X4 Servis paketlerini kurdunuz mu?

    YanıtlaSil
  9. Arkadaşlar tableperesetdocker indirme linkini bulamadım. Yardımcı olabilirmisiniz acaba ??

    YanıtlaSil
  10. Link atabilirmisiniz acaba ?

    YanıtlaSil
  11. İnmiyor. Sorun var sanırım . İnmiyor. Link alabilirmiyim lütfen?? Ben mi yapamıyorum anlamıyorum bir türlü. Dünde ugrastım ama yüklenmiyor :S Yardım ??

    YanıtlaSil
  12. Ya arkadaş kimse yardım etmicek mi burda bana. İnmiyor ya . Nasıl bir site bura böyle. tablepresetdocter indir linkini tıklıyorum inmiyor . Yardımcı olmucak mi kimse bana ya :S

    YanıtlaSil