23 Kasım 2010 Salı

CorelDRAW X5 gizli yenilikler

CorelDRAW X5 yeniliklerini, servis paketler ile gelen yenilikleri mümkün olduğunca sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Corel Corp, CorelDRAW ile ilgili yenilikleri ve servis paketler ile gelen değişiklikleri duyursa da aslında tamamını bizlerle paylaşmıyor. Beta kullanıcısı olarak gerek gerçek sürüm, gerekse servis paketlerle ilgili beta süreci boyunca bir çok yenilik/değişikliğe şahit oluyor, bazı değişikliklerin ya da yeniliklerin yapılmasında da etkili oluyoruz. Ancak tesadüf eseri bulabileceğiniz ve daha çok kullanımı kolaylaştıran kısayollar ve denetimler olan bu değişiklikleri Corel Corp resmi olarak açıklamasa da bir CorelDRAW programcısı olan Hendrik Wagenaar kendi blogunda X5 teki bilmediğimiz değişikliklere yer vermiş. Hendrik yeni bir özellik eklediğinde beta kullanıcılarıyla paylaştığı için bir kaçını biliyorum fakat büyük ihtimalle tüm bu özellikleri kendisi geliştirmiştir.

CorelDRAW kullanıcılarının ilgisini çekecek gizli değişikliklere bakarsak ilk sırada node (düğüm noktaları) ve bunları kontrol eden tutmaç ve okların büyüklüğünün artık ayaralanabilmesi geliyor.
Önceki sürümlerde sadece makro ile sağlanabilen bu özelliğe erişmek için Tools>Options>Edit bölümü açın. Burada 3 farklı ölçüde node size ayarı yapabilirsiniz.

Freehand Tool (Serbest Çizim Aracı)
  • Çizim yaparken shift tuşuna basılı tutarak çizdiğiniz çizgi üzerinde imleci gezdirecek olursanız kat ettiğiniz yol kadar çizim parçası silinecektir. Bu özellik X4'te olmasına karşın X5'te daha kullanışlı bir hale getirilmiş.
  • Çizim yaparken fare sol tuşunu bırakmadan sağ tuşa tıklayıp sürükleme yapmaya devam ederseniz çizimin yerini değiştirebilir, sağ tuşu bıraktığınızda çizmeye aldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bu özellik CorelDRAW'da bir çok araçta kullanılmasına rağmen (zoom, rectangle, elipse...) freehand aracında bulunmuyordu.

2-Point Line Tool (2-Nokta Çizgi Aracı)
  • 2-Point line tool elipsler üzerinden tanjant çizmek için oldukça kullanışlı bir çizim aracı. Daha çok teknik çizimlerde kullanacağınız bu araçta ctrl ve shift tuşlarını kullanarak farklı etkiler elde edebiliyorsunuz.

1-Shot EyeDropper (1 kerelik damlalık)
  • Eye Dropper aracı X5 ile gelen en iyi geliştirmelerden biri. Bu araç içinde gizli bir yenilik yapılmış. Bir nesne çizin ve Ctrl+Shift+e tuşlayın. Eyedropper aracı seçilmiş olacak. Herhangi bir yere bu araçla tıkladığınızda seçtiğiniz nesnenin rengi tıkladığınız renge boyanacak.

Virtual Segment Delete
  • Benim en çok beğendiğim gizli yenilik bu araçla ilgili. Farklı nesneler olarak çizilmiş çizgileri birleştirmenin en kolay yolu Virtual Segment Delete aracını kullanmak. Shift tuşuna basılı tutarak tüm nesneleri seçmeyi deneyin. Nodların tamamı birleştirilecektir.

Yumuşatılmış Desenler
  • CorelDRAW'ı tekstil sektöründe kullananlar daha iyi bilirler, Full Color Patternlerin görüntü kaliteleri problemliydi. X5 ile düzeltildi, artık full color patternler daha yumuşak ve sorunsuz görüntülenebiliyor.




3 yorum:

  1. Teşekkürler....

    YanıtlaSil
  2. Mehmet Öztürk24 Kasım 2010 19:59

    X4'e göre X5'teki bir yeniliği de ben farkettim. X4'te fare işareti nerede olursa olsun zoom yapıldığında fareyi ekranın tam ortasına taşıyordu. X5'te ise fare nerede ise orada zoom yapılıyor. X4'teki gibi olması için ayar gerekiyor. Ayar için:
    Options'ta Workspace / Toolbox / Zoom, Hand Tool'dan Center mouse when zooming with the mouse wheel'i aktifleştirmek gerekiyor

    YanıtlaSil
  3. shot eye droper de bir özellik olsa daha iyi olurdu ama eklenirde. mesela rengi aldığımızda sadece sol tuş yani fill dolguya izin veriyor. Sağ tuş ilede outline izin verse çok iyi olurdu

    YanıtlaSil