29 Ocak 2012 Pazar

Corel DRAW Kitap: İmgeden Baskıya Grafik Tasarım

CorelDRAW öğrenmek için ilk başvurduğumuz yöntemlerden biri de kitap oluyor. CorelDRAW için Türkçe kitap bulmak pek zor olmasa da sadece bir kaç yazarın kitabının olması ve her yeni sürüm için çok da farklı içerikler sunmaması kendini tekrar eden bir bilgi akışına neden oluyor.

Daha önce Hatice Cesur'un ve Osman Gürkan'ın kitaplarını tanıtmıştım. Bu yazarların kitaplarının arasında benim de daha önce hiç duymadığım ve bu kitaplardan tamamen farklı olan bir kitap ile karşınızdayım...

İmgeden Baskıya Grafik Tasarım: Dr.A.Gani ARIKAN
Öncelikle kitabın neden pek duyulmadığını tahmin edeyim... Kitabın adı "İmgeden Baskıya Grafik Tasarım"... CorelDRAW ile ilgili bir başlık değil fakat kitabın adının altında "Corel DRAW Uygulamaları" yazısı küçük olarak yazıyor. Belki bundan dolayı kitabı fark edemedik.

Kitabı keşfetmem de bir hayli ilginç oldu. Daha önceleri blogumuzu takip eden kitabın yazarı sayın Dr. A.Gani Arıkan bana ulaştı ve bir kaç e-posta sohbeti yaptık kendisiyle. Şu anda Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesinde Yardımcı Doçent olan sayın Arıkan'la kitabı hakkında konuştuk ve sağ olsun benim için bir tane imzalayıp adresime gönderdi. Kitabın içeriğini ve diğer kitaplardan farklılığını ilerleyen satırlarda anlatacağım. Kitabın içeriğinden de bir kaç sayfa paylaşacağım. Sayın Gani hocamıza bu konuda izin verdiği için teşekkür edelim ve devam edelim...

Kitapta adı üzerinde imgeden baskıya grafik tasarımının tarihini, grafik tasarımın temelleri, uygulamaları ve CorelDRAW'ı 4 ana bölümde toplanmış. Bu kitap aslında bir grafikerin edinmesi gereken tüm temel bilgileri taşıyor. Kitabın yazarı da akademisyen olduğu için akademik doğruluğu da su götürmez oluyor.
 Kitabı diğer CorelDRAW kitaplarından ayıran bir başka özellik de CorelDRAW'ı inceleyiş şekli. Programın tamamını, her noktasına kadar anlatmak yerine daha çok uygulamalar, pratik kullanımlar ve bol bol renkli ekran görüntüleri ile incelenmiş olması.
Kitabın tamamı renkli ve mat kuşe kağıda basılmış 160 sayfa. Sayfa sayısı az görünebilir fakat içeriği oldukça doyurucu. Bizce kitaplığınızda mutlaka bulunması gereken bu kitabı CorelTÜRK Blog olarak şiddetle tavsiye ediyoruz.

Kitap Tanıtım Yazısı: Grafik tasarımcı ya da sanatçısı farklı amaçlar için üretim yapabilir. Bu amaç bazen salt bireysel haz ve bazen reklam ve tanıtım çabası olabilir. Sonuçta hangi amaca yönelik olursa olsun, temel olarak grafik tasarım bir iletişim kurma çabasına hizmet etmektedir. Bu bağlamda sanatçı tasarım sürecinde ele aldığı konuyu incelerken imgelerden yararlanabilir. Yarattığı görsele mesajı yüklerken imgenin ortak algısından ve anlamından faydalanabilir. Bazen de mesajı etkili şekilde ulaştırmak için grafik tasarımın içerisinde sanatçı kendisi görsel bağlamda imgeler yaratabilir. Bahsi geçen bu yaratım sürecinde, ister imge oluşturmak için bir illüstrasyon tasarımı olsun; ister bir amblem veya afiş tasarımı olsun, tamamı grafik tasarım kapsamında ve onun üretim kuralları ile ele alınmalıdır. Kitapta bu üretimin nasıl yapılabileceğinin ve yapılabilmesi için hangi bilgilerin veya nelerin gerekli olabileceğinin cevapları aranmaya çalışılmıştır. Bundan dolayı da düşsel aşamadan nesnel görüntü aşamasına kadar olan tüm süreç incelenmiş ve gerekli olan bilgiler teknik ayrıntıları ile birlikte okuyucunun bilgisine sunulmuştur. Kitapta teorik içerik bağlamında grafik tasarım, grafik tasarım tarihçesi, grafik tasarım ilke elemanları, grafik tasarım ve iletişim, grafik tasarım ve görsel algı, bilgisayarda grafik tasarım konu başlıkları ile ele alınmıştır. Uygulama bağlamında Corel Draw yazılımı benzerlerinden çok farklı bir yöntemle, bir tasarımcı sanatçı perspektifiyle detaylı şekilde örneklerle incelenerek açıklanmıştır. Grafik tasarım alanında üretim yapan, yapmak veya bilgi sahibi olmak isteyen herkesin ilgisini toplamaya aday olan kitabın tamamı renkli ve birinci sınıf baskı ve kağıttan hazırlanmıştır.

Barkod : 9789758890712
Boyut : 16-23
Sayfa Sayısı : 160
Basım Yeri : Konya
Basım Tarihi : 2009-9
Kapak Türü : Karton
Kağıt Türü : Kuşe
Dili : Türkçe


Kitabı idefix, shopmania, kitapyurdu gibi online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.

9 yorum:

  1. bu kitabı nereden satın alabiliriz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının sonunda satın alabileceğiniz internet bağlantılarını belirtmiştim.

      Sil
  2. kitabı aldım ben....gerçekten güzel bir kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı burada yayınlandıktan sonra mı aldınız?

      Sil
  3. evet.....maalesef, 2009'da çıkmasına rağmen ilk defa burda duydum ve aldım . . . ve grafikle ilgili çok fazla kaynak kitap bulmak zor...bu kitap güzel fikirler verdi bana....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size bu kitabı kazandırmaktan çok memnunuz. Kitap gerçekten de faydalı... Özellikle matbaa basım teknikleri, kağıt ölçüler, forma katlama planları gibi bir çok konuyu da çok detaylı anlatmış. Yani hem yeni başlayanlar için hem de coreldraw kullanan grafikerler için bir başucu kitabı niteliğinde.

      Sil
  4. M.Keskinoğlu7 Nisan 2012 21:07

    Aldım Bile ;) Böyle güzel kitapları bizle paylaşırsanız seviniriz...

    YanıtlaSil
  5. İçeriğine inandığım ve gerçekten faydalı olacak, ödediğiniz paranın karşılığını alabileceğiniz kitapları öneriyorum. Piyasada çok faklı kitaplar var ve bir çoğu hem yanlış bilgi içermekte hem de çok yüzeysel bilgiler vermekte.

    YanıtlaSil
  6. Kitabı almak istiyorum ama bulamadım Nasıl alabiliriz

    YanıtlaSil