25 Nisan 2012 Çarşamba

CorelDRAW X6 Gizli Yenilikler 1 - Object Origin

CorelDRAW GS X6 yayınlandıktan sonra aslında tanıtımlarında olmayan gizli yeniliklerinin olduğunu ve bunlardan bahseteceğimi yazmıştım. Küçük bir başlangıç yapalım ve neymiş bu gizli yenilikler öğrenelim.

Bildiğiniz gibi CorelDRAW'da her hangi bir nesneyi seçip Property Bar'dan ölçüsünü değiştirdiğinizde nesne sağdan-soldan ve yukarıdan-aşağıdan küçülür ya da büyür.Diyelim ki nesneyi büyütmek istiyoruz fakat sol tarafı sabit kalsın, sağa doğru büyüsün... İşte bunun için Position Docker'a giderek buradan sabit kalmasını istediğimiz yeri seçerek, ölçüleri de bu docker'dan girmek zorunda kalıyorduk.

CorelDRAW X5 öncesi sürümler için bu sorun bir makro yardımıyla çözülebiliyordu. Bakınız Illustrator Benzeri Ölçülendirme. X5'te ise bu bir gizli yenilik olarak karşımıza çıkmasına rağmen customizations'tan komut simgesini bulup gerekli yerlere kopyalamamız gerekiyordu. Bakınız CorelDRAW X5 Gizli Yenilikler 2.

CorelDRAW X6'da ise tamamen çözülmüş olan sorun aslında X5'te gelen yeni özelliğin tüm arayüze yerleştirilmesiyle çözülmüş.
Object origin adındaki komut simgesi artık property bar'ın en başına yerleşmiş ve hangi nesneyi seçerseniz seçin orada duruyor. Yani sürekli elimizin altında. 

Object Origin komut simgesinde seçeceğimiz noktalar sabit kalırken, yaptığımız ölçülendirme de seçimimize uygun olarak gerçekleşiyor.

2 yorum: