29 Nisan 2012 Pazar

CorelDRAW X6 Gizli Yenilikler 3 - Grup nesneleri yönetimi

Corel DRAW x6 ile gelmiş gizli yeniliklerden biri de, gruplanmış nesneler topluluğu içindeki nesneleri tekil, ikişer veya çoklu olarak kendi içlerinde grubu bozmadan yönetimi ve birbirlerine hizalanmasını sağlayan davranış oldu. CorelDRAW kullanıcılarının, yoğun çalışmaları sırasında geçmişten beri belki de ihtiyaç duyduğu bu durum zaman zaman çok büyük önem taşıdığını, yeniliği kullanınca daha iyi anlıyoruz..,
Özellikle içeriğinde çok fazla nesneler barındıran ve dolayısı ile aynı oranda çok fazla gruplu çalışılan bir işte, grup içerisindeki nesneleri tekil veya çoğul olarak seçip yine aynı grup içinde başka bir nesneye orijinleyerek hizalama işlerinde ya da bir çok nesneyi yine tekil olarak seçip grup bozmadan düzenleme işlerinde, mizanpaj vb çalışmalarda hayat kurtaracak bu küçük ama işlevi büyük işlemimizi artık CorelDRAW x6 ile birlikte, yine aynı oranda basit bir şekilde yapabiliyoruz şöyle ki,

27 Nisan 2012 Cuma

TL Simgesi CorelDRAW'da nasıl yazılır?

Türk Lirası'nın simgesi yapılan yarışma sonucunda belli oldu.
Merkez Bankası tarafından düzenlenen Türk Lirası Simge yarışmasında 8362 adet başvuru arasından finale kalan 7 simgeden biri olarak gördüğümüz simge seçildi. Birincilik  ödülüne layık görülen tasarımın üzerinde Altın Orana dikkat edilerek tekrar revizyondan geçirildi. Peki açıklanan bu simgeyi bilgisayarda nasıl kullanacağız diye merak ediyorsanız hemen çözümünü anlatalım. Bu simgenin kullanılması için TCBM tanımladığı bir font var bu fontu bilgisayarımıza kurmamız gerekiyor. 
Windows TL Simgesi Kurma Programını BURADAN indirebilirsiniz. İndirdiğinizde TLSimge.exe isimli bir dosyayı  masaüstünüzde görebilirsiniz. Dosyaya çift tıkladığınızda durum çubuğunda programın çalıştığını görebilirsiniz. Kısa bir kurulumdan sonra AbakuTLSymsSans isminde bir yazı tipini yüklenecek. Bu yazı tipini seçip Windows'ta AltGR+T, Mac'de ise Alt+T tuşlarına basarak TL simgesini kullanabilirsiniz. Programı kapatmak için, sistem menüsü alanından TL simgesini sağ tıklayarak "Çıkış" seçeneğini seçmeniz  yeterlidir.
Bu şekilde kurulu olan font dosyasının kısayolunu kapatmış oluyoruz. Bu simgeye  Text açılır menüsü altındaki  Insert Symbol Character ( Ctrl + 11 )  seçeneğine tıklayarak ulaşabiliriz. 

Dilerseniz TL simgesinin fontunu farklı platformlar için indirebilirsiniz. İsterseniz mobil cihazlar için veya masaüstü sistemleri için ilgili linkte farklı platformlarda dosyalar mevcuttur. 

Corel By Design İlkbahar 2012 sayısı yayınlandı

Corel firmasının CorelDRAW Graphic Suite için yayınladığı Corel By Design adlı bültenin ilkbahar 2012 sayısı yayınlandı. Bu sayı CorelDRAW Graphic Suite X6 üzerinde yoğunlaşmış... Özellikle X6 için eğitim kaynaklarının bulunduğu bölüm ilgi çekici. X6'daki yeni özelliklerle neler yapabileceğinizi anlatıyor.

İngilizce olmasına karşın anlatımlarda bol görsel kullanıldığı için ingilizce bilmeyenlerin de faydalanacağını düşünüyorum.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak bültene ulaşabilirsiniz.
Corel By Design Spring 2012

25 Nisan 2012 Çarşamba

CorelDRAW X6 Gizli Yenilikler 2 - Pan Aracına Hızlı Erişim


CorelDRAW kullanıcılarının çektiği en büyük sıkıntılardan biri de sektördeki grafik yazılımları genelde aynı kısayolları kullanmıyor oluşu. Bu kısayollar hemen her grafik (DTP) yazılımında olan kısayollar. Bunların içinde en çok bilineni de Space tuşuna basılı tuttuğunuz sürece pan aracının aktif olması ve sayfayı kaydırabilme özelliği... Adobe yazılımlarında, Freehand'de ve sektörde bir zamanlar varlık göstermiş fakat sonradan Adobe, Corel gibi firmalar tarafından alınarak durdurulmuş bir çok yazılımda bu kısayol hep aynıdır. Hatta CorelDRAW'ın MacOS sürümünde bile...

CorelDRAW X6'dan önce H tuşuna basarak pan (hand) aracını aktif edip kaydırma işlemini gerçekleştirebiliyorduk. Fakat Space tuşuna basılı tutarak yapılan işlemden uzak ve pek de kullanıcı dostu olmayan bu kısayol CorelDRAW X6'da yerini daha kullanıcı dostu olan bir kısayola bırakmış...

Fare tekerine basılı tutarak fareyi yareket ettirdiğinizde pan aracı aktif oluyor ve sayfada dilediğiniz gibi dolaşabiliyorsunuz... Space alışkanlığı kadar olmasa da kullanışlı olduğu kesin. Denemenizi tavsiye ediyorum... Mutlaka alışacak ve vazgeçemeyeceksiniz.

Diğer X6 yenilikleri için tıklayın.

CorelDRAW X6 Gizli Yenilikler 1 - Object Origin

CorelDRAW GS X6 yayınlandıktan sonra aslında tanıtımlarında olmayan gizli yeniliklerinin olduğunu ve bunlardan bahseteceğimi yazmıştım. Küçük bir başlangıç yapalım ve neymiş bu gizli yenilikler öğrenelim.

Bildiğiniz gibi CorelDRAW'da her hangi bir nesneyi seçip Property Bar'dan ölçüsünü değiştirdiğinizde nesne sağdan-soldan ve yukarıdan-aşağıdan küçülür ya da büyür.Diyelim ki nesneyi büyütmek istiyoruz fakat sol tarafı sabit kalsın, sağa doğru büyüsün... İşte bunun için Position Docker'a giderek buradan sabit kalmasını istediğimiz yeri seçerek, ölçüleri de bu docker'dan girmek zorunda kalıyorduk.

CorelDRAW X5 öncesi sürümler için bu sorun bir makro yardımıyla çözülebiliyordu. Bakınız Illustrator Benzeri Ölçülendirme. X5'te ise bu bir gizli yenilik olarak karşımıza çıkmasına rağmen customizations'tan komut simgesini bulup gerekli yerlere kopyalamamız gerekiyordu. Bakınız CorelDRAW X5 Gizli Yenilikler 2.

CorelDRAW X6'da ise tamamen çözülmüş olan sorun aslında X5'te gelen yeni özelliğin tüm arayüze yerleştirilmesiyle çözülmüş.

23 Nisan 2012 Pazartesi

CorelDRAW Graphic Suite X6 Türkiye Lansmanı

Tarih 17 Nisan 2012'yi gösterirken dünya ile aynı anda İstanbul'da CorelDRAW GS X6 lansmanı yapıldı... CorelTÜRK ekibi olarak bu fırsatı kaçırmadık ve lansmana katıldık ve Corel ile CorelDRAW geleceği hakkında konuştuk.

Öncelikle Corel Türkiye tek distribütörü olan Eti Bilgisayar ailesine buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Bizi davet ettiler ve ilgilerini eksik etmediler. Bundan sonra da Eti Bilgisayar ile yakın temasta olacağız ve CorelTÜRK Blog'tan Corel ile ilgili haberleri, gelişmeleri, yenilikleri resmi ağızdan ve en doğru kaynaktan alıp sizlerle paylaşacağız.
Corel İngiltere Bölge Müdürü Carla Del Mar'ın sunumundan.

Lansman Divan İstanbul City Otel'de yapıldı ve neredeyse 4 saat sürdü. Öncelikle çok eğlenceli bir geceydi ve Eti Bilgisayar ailesinin her ferdi çok ilgili ve çok da samimiydiler.

Bu doyurucu tanıtımda Corel İngiltere Bölge Müdürü Carla Del Mar, Corel'in yeni vizyonunu ve yeni yazılımları ile hedeflerini anlatan bir konuşma yaptıktan sonra Eti Bilgisyar Genel Müdürü Ahmet Yanıkoğlu Türkiye'de Corel yazılımlarının durumunu ve 1990 yılından beri Corel ürünlerinin ülkemizde nereden nereye geldiğini anlattı. Son olarak da Eti Bilgisayar Ürün Müdürü Hatice Cesur CorelDRAW Graphic Siute X6'nın yeniliklerini anlattı. X6 yenilikleri çok fazla olduğu için zaman yetmedi fakat yine de çok ilginç noktalara, hatta Corel'in tanıtmadığı bazı yenilikleri bile katılımcılarla paylaştı. Detaylara gelince...

18 Nisan 2012 Çarşamba

Corel AfterShot Pro'nun ilk yaması yayınlandı.

Corel'in Bibble Labs'ı satın aldıktan sonra piyasaya sürdüğü AfterShotPro ilk servis paketi ile bir çok sorun gideriyor. Windows, MacOS ve Linux işletim sistemleri için buradan indireceğiniz hizmet paketi (service pack) ile sürüm numarası 1.0.1 'e yükselmiş oluyor.

Corel yine bir güzellik yapıp, hizmet paketi ile sadece sorunları gidermekle kalmamış yeni özellikler de eklemiş.

AfterShotPro 1.0.1 sürümüne yükselttiğinizde neler değişecek?

13 Nisan 2012 Cuma

Corel DRAW Graphic Suite X6 Türkiye'de...

20 Mart 2012 tarihinde Corel firması tarafından yayınlanan CorelDRAW Graphic Suite X6 henüz aradan 1 ay geçmeden Türkiye'de satışa sunuldu.

Genelde her yeni çıkan sürümde fiyatı artan paketin bu sürümde fiyatı artmadı ve önceki sürümle aynı fiyattan satılmaya başlandı. Fiyatlar şu şekilde...

CorelDRAW Graphic Suite X6 ENG: 898 $ + KDV
CorelDRAW Graphic Suite X6 ENG Upgrade: 358 $ + KDV

Evet... dikkat ettiyseniz sadece ingilizce sürümü mevcut. Türkçe sürümü ise önümüzdeki haftalarda yayınlanacak ve her zaman olduğu gibi ilk kez CorelTÜRK Blog'tan duyurulacak.

CorelDRAW GS X6 paketini satın almak isteyenler peşin fiyatına kredi kartına 6 taksit imkanıyla CorelTÜRK'ten alabilecekler. Bu arada X5 kampanyası hala devam etmekte ve X5 almak isteyenler şu fiyatlardan yine kredi kartına 6 taksitle ürünleri alabilecekler:

CorelDRAW Graphic Suite X5 ENG/TR (Tek kullanıcılı): 730 $ + KDV
CorelDRAW Graphic Suite X5 ENG (3 kullanıcılı) : 1390 $ + KDV...

Kampanya detayları

CorelDRAW Graphic Suite X6 3 kullanıcılı paketi ise Ekim 2012'ye kadar Türkiye stoklarına girmeyecek.

Satış ve destek için 0554 533 00 66 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

CorelDRAW X6 Yenilik: Text Properties Docker

CorelDRAW X6'nın odaklandığı nokta yeni text engine (yazı motoru) ve Styles (Stiller) olduğunu biliyoruz. Text Engine tamamen yeniden yazıldı ve CorelDRAW'a Page Layout (Sayfa Düzenleme) özellikleri eklendi. Adobe Indesign ya da QuarkXpress kadar olmasa da yeni özellikler ile gazete, dergi, katalog yapmak çok daha kolay ve verimli oluyor. Yeni yazı motoruyla ve sayfa düzenleme özelliklerini CorelTÜRK Blog Yazarı Nazmiye Gülol, Insert Palce Holder Text özelliğini tanıtarak paylaşmaya başladı. Ben de bu yazımda yeni Text Properties Docker'ı anlatacağım.

CorelDRAW X6 öncesi sürümlerde Text Docker (Yazı Paneli) çok verimli değildi ve bir çok eksiklik içeriyordu. Bu eksiklikleri gidermek için üçüncü parti Text Docker'lar kullanıyordum ve bunları da sizinle paylaşmıştım. Bu text dockerl'ları X4 kullanıcıları buradan X5 kullanıcıları ise buradan edinebilir. Biz X6 Text Docker'ı incelemeye devam edelim.

12 Nisan 2012 Perşembe

Corel GS X6 Yenilik: Insert Placeholder Text Kullanımı

Merhaba Arkadaşlar yeni yayınlanan Corel Draw GS X6'nın merak edilen özelliklerinden biri olan insert placeholder text komutunun kullanımından bahsedeceğim. Bu özellikle dergi yada reklam taslakları hazırlarken, yazı alanlarını ne ile dolduracağınızı düşünmek zorunda kalmayacaksınız yani  lorem ıpsum...'la devam eden yazıları açtığınız text alanı kadar otomatik olarak doldurabileceksiniz. Lorem Ipsum , masaüstü yayıncılık ve basın yayın sektöründe kullanılan taklit yazı bloğu olarak tanımlanır. Lipsum, oluşturulacak şablon ve taslaklarda içerik yerine geçerek yazı bloğunu doldurmak için kullanılır.
Bunun için ilk yapmanız gereken tasarımızda text alanlarının yerini belirlemek olacak.

9 Nisan 2012 Pazartesi

CorelDRAW X6, yeni PowerClip denetimleri.

CorelDRAW X6 duyurulduktan sonra küçük bir tanıtım yazısı yazdım, yeni upgrade politikalarını anlattım, bir basın bülteni paylaştım, paket içeriğini aktardım, bir kaç küçük video paylaştım ve tam bir kurulum kılavuzu yayınladım... Fakat hiç bir yeniliği detaylı bir şekilde ele almadım. Bunun sebebi ise internette paylaşımları gözlemek ve CorelTÜRK okuyucularına bu paylaşımlardan daha fazlasını sunabilmekti.

Bu yazımda yeni PowerClip özelliklerini anlatacağım ki daha Corel DRAW X6 duyurulmamışken bir kaç ipucu vermiştim.

CorelDRAW X6'da powerclip kullanmaya başladığınızda hemen değişikliği fark etmişsinizdir. Powerclip yapılmış bir nesneye tıkladığınızda nesnenin hemen altında küçük bir menü beliriyor. Bu menüden hızlı bir şekilde powerclip ile ilgili özelliklere erişebiliyorsunuz. Bu özellikler sırasıyla şöyle:

Edit PowerClip: Powerclip yapılmış nesnenin içine girip düzenleme moduna geçiş yapar.
Select PowerClip Contents: PowerClip içindeki nesnelerin tamamını PowerClip içine girmeden seçmenizi sağlar.
Extract Contents: PowerClip içindeki tüm nesneleri dışarı çıkarır.
Lock Contents to PowerClip: PowerClip içindeki nesnelerin powerclip nesnesiyle birlikte hareket etmesini sağlar.
Buraya kadar aslında bir değişiklik yok. Bu komutların tamamı daha önceki sürümlerde de bulunuyordu fakat CorelDRAW X6 ile daha hızlı erişilebilir bir menüye sığdırılmışlar.

Asıl yenilik ise bu menünün sağ tarafındaki küçük okta gizli. Menünün yanındaki küçük oka tıklarsanız bir alt menü açılır ve burada powerclip içindeki nesneleri powerclip nesnesine sığdırma işlemlerini gerçekleştirmenizi sağlayan komutlar barındırır. Bu komutlarda powerclip nesnelerinin tamamını powerclip içine farklı seçeneklerde sığdırabilirsiniz. Aslında bir kaç eksiği var. Örneğin bir nesneyi Stretch contents yaptığında ve daha sonra tekrar Fit Contents yaptığınızda nesnelerin ölçülerinin bir daha değişmediğini göreceksiniz. Adobe Indesign ve Quark kullanıcıları bu durumu mutlaka yadırgayacaklardır.Sonraki sürümlerde ve hatta servis paketlerle bu mantık sorununun düzeltilmesini bekliyorum.

Gelelim asıl işimize yarayacak yeniliklere...

3 Nisan 2012 Salı

CorelDRAW GS X6 Deneme Sürümü Kurulumu

Program kurmak, özellikle çok bileşenli grafik yazılımlarını install etmek biraz bilgi gerektiriyor ki hangi yazılımları nasıl kurmanız gerektiği önem arz ediyor. CorelDRAW Graphic Suite X6 kurulumu çok zor olmasa da yine de biraz detaylı olduğu için adım adım bir kurulum rehber hazırladım.

CorelDRAW Graphic Suite X6 Deneme Sürümü Kurulum Rehberi.

Öncelikle işletim sisteminizin 32 bit mi ya da 64 bit mi olduğunu bilerek setup dosyasını indirin. İşletim sisteminiz 64 bit ise mutlaka 64 bit setup dosyasından kurulum yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü 64 bit Corel çok hızlı ve daha sorunsuz. Aynı zamanda 2 gb ve üstü dosyalarla çalışmanıza da izin veriyor.

İşe CorelDRAW Graphic Suite X6 Setup dosyasını buradan indirmekle başlayalım. Download bağlantısına tıkladığınızda küçük bir pencere açılacak ve burada 64 bit için farklı bir bağlantı verilecek.
32 bit setup dosyasının adı CorelDRAWGraphicsSuiteX6Installer_EN32Bit.exe ve büyüklüğü 503 mb.
64 bit setup dosyasının adı CorelDRAWGraphicsSuiteX6Installer_EN64Bit.exe ve büyüklüğü 496 mb.

Dosyamızı indirdikten sonra çift tıklayarak çalıştıralım. Karşımıza aşağıdaki pencere gelecek ve Setup ön hazırlığı yapılırken kısa bür süre bekleyeceğiz.

2 Nisan 2012 Pazartesi

Corel DRAW X6 Video Ders: Smear aracı ile tasarım.

CorelDRAW Graphic Suite X6 piyasaya sürüldükten sonra uzman Corel DRAW kullanıcıları tarafından yeni video dersler karşımıza çıkmaya başladı. İşte bunlardan biri... advancedtshirts.com sitesinde yayınlanan bu video derste CorelDRAW X6 ile gelen yeni Smear Tool ve Artistic Media kullanarak neler yapabileceğinizi gösteriyor. Çok başarılı ve faydalı bir ders olmuş. Videonun girişi de bir harika :)

Daha fazla video ders için tıklayın.