20 Mart 2013 Çarşamba

Bu font da ne?

Merhaba,

Bu sayıdan itibaren, masaüstü yayıncılık tasarımcılarına yönelik bültenler ileteceğiz. Bültenlerimizi iki haftada bir Salı günleri ileteceğiz. Bu bültende Corel, Adobe ve diğer ürünlerle ilgili çözüm ve püf noktalarını aktaracağız.

Size gelen çalışma da metin üzerinde değişiklik yapmanız gerekiyorsa ve metinler eğriye çevrilmiş veya dosya bitmap formatında ise, kullanılan fontun ne olduğunu bulmak gibi bir sorununuz var demektir. Bir şekilde, bir metinde kullanılan fontun ne olduğunu öğrenmeniz gerekiyorsa, eskisi gibi tek tek fontlarınızı incelemeniz gerekmiyor. Myfonts.com sitesi, WhattheFont? isimli bir eklenti aracılığıyla CorelDRAW ile entegre çalışarak, kullanılan fontun ne olduğunu bulmanızda yardımcı oluyor.
Öncelikle WhattheFont? uygulamasının Myfonts.com sitesine bağlanarak fontu bulması için bilgisayarınızda İnternet bağlantısı olması gerekiyor. İnternet bağlantınız varsa, fontu bulmak istediğiniz metin nesnesini CorelDRAW programında açın. Metin başka bir programda açıksa, ille CorelDRAW programına almanız gerekmiyor. O uygulamayı ve CorelDRAW programını çalıştırın, iki pencereyi küçülterek yan yana yerleştirin.
CorelDRAW programında Text> WhattheFont? komutunu seçin. İmlecinizi değişir. Tanıtmak istediğiniz metnin etrafında bir dörtgen çizin. Daha sonra dilerseniz bu dörtgenin boyutunu ve konumunu ayarlayabilirsiniz. İşiniz bitince imleç dörtgenin içinde iken çift tıklayın. WhattheFont? programı sınırladığınız alandaki metni otomatik olarak Myfonts.com sitesine aktarır.
Ekrana gelen ilk pencerede, belirttiğiniz metindeki karakterler tek tek görüntülenir. Bu pencerede algılanamayan veya yanlış algılanan karakter varsa düzeltin. İşinizi bitirince en alttaki Continue düğmesine tıklayın. Bir sonraki pencerede, üstte sizin ilettiğiniz metin, altta da MyFonts’un font önerileri, örneklerle birlikte sıralanır. Bunlardan en uygun olanını seçmek size kalmış.
 MyFonts’un önerdiği fontlardan birinin ismi üzerinde tıklayarak ilgili fontun sayfasına gidebilir, dilerseniz bu fontu indirebilir veya satın alabilirsiniz. Birçok font satılan, telif hakları sahibine ait olan tasarımlardır. MyFonts üreticinin talebine göre ilgili fontu indirmenizi veya satın almanızı sağlar. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da, MyFonts sitesindeki fontların bir kısmının Türkçe karakterleri (ı, İ, ş, Ş, ğ, Ğ) içermeme olasılığı, özellikle satın alım yapacaksanız buna dikkat etmenizi öneririz.

Fontun doğru bir şekilde bulunması için aşağıdaki kriterlere dikkat etmenizi öneririz:
1. Font araması yapacağınız metin ne kadar büyükse, başarı oranı o kadar artar. Hatta WhattheFont? ile işaretlemeden önce metnin ekrandaki görünümünü mümkün olduğunca büyük tutun.
2. Özellikle bitmap nesnedeki metinlerde parazit olmaması başarıyı arttırır.
3. Font araması yapacağınız metin beyaz zemin üzerinde koyu renkte ise, başarı oranı artar.
4. Metnin birkaç karakter içermesi yeterlidir. Ama karakter sayısı fazla ise, MyFonts’un doğru fontu bulma olasılığı artar. Yine de bu sayı yüzlerce karakter belirtmeniz gerekiyor anlamına gelmez. 5-15 arası karakter genelde yeterlidir. Tabi belirttiğiniz metinde ne kadar çok sayıda farklı karakter olursa o kadar iyi. Ben genellikle a, g, e, A, G, E harflerinin bir veya ikisini içeren metinlerden seçim yapmayı tercih ediyorum.

Yazar: Hatice Cesur

10 yorum:

  1. Yeri gelmişken, font üzerine birkaç başarılı hizmeti paylaşayım.

    Myfont gibi başka bir hizmet : http://www.whatfontis.com/

    Web üzerinde fontların isimlerini gösteren chrome eklentisi : https://chrome.google.com/webstore/detail/whatfont/jabopobgcpjmedljpbcaablpmlmfcogm

    Font ansiklopedisi (fontlar hakkında detaylı bilgiler) : http://typedia.com/explore/

    Müzik Grubu logolarından yapılmış fontlar : http://www.metalcovenant.com/pages/fonts.htm

    Meşhur fontshop : http://www.fontshop.com/fonts/category/

    Font paylaşım : http://losttype.com/browse/
    (İndireceğiniz fontlara fiyat önerisi yapıp, ücret ödemeden indirmek gibi hoş bir yaklaşımları var)

    500 tasarım font : http://fontso.com/
    Font down : http://www.fontfoundry.com/
    Font down : http://www.azfonts.net/
    Font down : http://www.impallari.com/
    Font down : http://www.elifont.com/

    Font magazin http://fontsinuse.com/
    bir başka magazin http://fontfeed.com/

    YanıtlaSil
  2. Müzik grubu logolarından yapılmış fontlar sitesinin ismi metalcovenant... Genelde metal gruplarının harika logotype ları olur değil mi;)

    YanıtlaSil
  3. What the fonts eklentisinin bugüne kadar aradığım bir fontu bulduğuna şahit olamadığım için artık hiç kullanmadığım bir corel aracı oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki her fontu bulamıyor çünkü eşleştirilen fontlar myfonts.com veritabanındaki fontlar. Ben %70 civarı bir verimlilikle kullanıyorum.

      Sil
  4. corel x8 de WhatTheFont?!... aktif değil neden acaba bilen varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun bir kaç sebebi olabilir.
      1. İnternet bağlantınız yoktur ya da CorelDRAW yazılımının internet erişimini bilerek ya da bilmeyerek engellemişsinizdir.
      2. CorelDRAW yazılımını korsan kullanıyorsanız sign-in olmadığınız için bazı özellikleri kullanamazsınız.
      3. CorelCapture yazılımını yüklememiş olabilirsiniz.

      Sil
  5. COREL X6 TÜRKÇE KULLANIYORUM AMA FONT ARAMAYI BUNDA BULAMADIM..YARDIMCI OLUR MUSUNUZ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      WhatTheFont servisleri yenilemeden dolayı durduruldu. Corel yetkililerinin belirttiğine göre WhatTheFont servisisnin sahibi Monotype firması servisi yenilediğinde Corel çalışanları da bu servisi tekrar CorelDRAW'a eklemeyi planlıyorlar. Bu nedenle şimdilik sadece internet sitesini kullanabilirsiniz.

      Sil