19 Şubat 2015 Perşembe

CorelDRAW X7.4 sneak peek #1 (Ön gösterim 1)


CorelDRAW Graphics Suite X7'nin dördüncü güncellemesi geliyor. CorelDRAW Graphics Suite / CorelDRAW Technical Suite tepe yöneticisi Gerard Metrailler CorelDRAW topluluğundaki resmi blogunda bugün itibariyle X7 Update 4 hakkında bir yazı ve bir de video yayınladı.


Gerard Metrailler yazısında CorelDRAW Graphics Suite X7 Update 4'ün Mart 2015'te yayınlanacağını belirtti. X7.1, X7.2 ve X7.3 güncellemelerinin yayın zamanlamalarından artık CDGS geliştirici ekibinin her güncellemeyi 3 ayda bir yayınladığını biliyoruz ve X7.4'te beklenen tarihte gelecek. Bu artık şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı ve sevindirici olan şey alıştığımız gibi X7.4'te gelen yeni özelliklerden biri; Gaussian Blur Drop Shadow.



Gaussian Blur Drop Shadow CorelDRAW'ın "gölge" efekti sorununu çözüyor. Eski kullanıcılar hatırlayacaktır. CorelDRAW Drop Shadow özelliğini vektör yazılımlara getiren ilk programdır. CorelDRAW 8 (1997) sürümünde Drop Shadow efekti gelmiş ve arkasından da Freehand, Illustrator, QuarkXpress gibi rakipleri bu özelliği getirmiştir. Fakat CorelDRAW'da bu özellik her ne kadar X3 sürümünde geliştirildiyse de bir türlü kaba, sert halinden kurtulamamıştır. Hatta bir grafik çalışmasının gölgelerine bakarak CorelDRAW'da yapıldığını anlayabilirsiniz, tabi CorelTÜRK'ü takip ediyorsanız sizin gölgeleriniz sorunsuz olabilir. 2008 yılında yayınladığım bu yöntem ile ya da buradaki makro ile CorelDRAW'ad yumuşak gölgeler yapabilirsiniz.

Neyse ki artık bunlara gerek kalmadı ve Drop Shadow efektine daha yumuşak bir etki veren Gaussian Blur seçeneği eklendi. Aslında bir CorelDRAW X8 özelliği olan Gaussian Blur Drop Shadow, Premium Üyelere ve Abonelere X7.4 ile sunuluyor.

Videoyu buradan izleyebilir, yazının kaynağına da buradan erişebilirsiniz.

X7.4'te bakalım ne gibi yeni özellikler gelecek.

Daha fazla Drop Shadow özelliği kullanmak istiyorsanız DropShadowDocker 1.3 eklentisini de deneyebilirsiniz.

3 yorum:

  1. Teşekkürler hocam. Süper bir özellik gibi duruyor. malesef Pemium üye olmadığımdan Görmek için x8'i beklemek zorundayım :(

    Bu arada hocam Video linki hatalı çıkmış. Yazı'nın linkinden videoya baktım.

    Çok işe yarayacak bir özellik. Şu anda gölgeyi siyah bir vektör'ü önce bitmap yapıp sonra Gaussian Blur atıyor, lensden multiply yapıp şeffaflığını düşürüp tekrar bitmap yapıyordum. Bu yeni özellik benim için SÜPER olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Video bağlantısını düzelttim.

      CorelDRAW lisansı almak isteyenlere artık abonelik öneriyorum. 1 yıllık abonelik maliyeti 4 yıllık bir periyod için lisans ve upgrade ile aynı oluyor. 4 yıldan sonra da upgrade maliyetinden daha pahalı olmasına rağmen özellikleri ve sabit maliyeti ile kafanız rahat ediyor.

      Abonelik alanların tamamı premium üye gibi tüm özelliklerden faydalanıyor. Örneğin bu gün bir abonelik aldınız diyelim ve yarın X8 sürümü yayınlandı diyelim. Anında X8 kullanmaya başlayabileceksiniz. Ayrıca güncellemelerle gelen yeni özellikleri de kullanabilecek ve ekstradan binlerce fotoğraf, clipart, font vs gibi malzemelere erişebileceksiniz.

      Yani... abonelik, kesinlikle tavsiye ederim.

      Sil