2 Ağustos 2019 Cuma

CorelDRAW 2019 gizli Yenilikler - 3


CorelDRAW 2019'daki gizli yenilikler serimize devam ediyoruz. Daha önce JavaScript yeniliği ve Dosya konumları ile ilgili yeniliklerden bahsetmiştim. JavaScript daha çok geliştiricileri ilgilendirirken Dosya Konumları (File Locations) ise profesyonel kullanıcılara hitap etmekteydi. Fakat bu yazımda bahsedeceğim yenilik tüm kullanıcılar için... Birlikte bakalım...



CorelDRAW'ın en güzel özelliklerinden biri çoklu sayfa çalışırken bir sayfadan bir nesneyi kestikten (Cut) ya da kopyaladıktan (Copy) sonra diğer bir sayfaya yapıştırdığınızda (Paste) sayfadaki aynı pozisyonuna geliyor olmasıdır. Bu oldukça kullanışlı bir özellik olmasına rağmen bazı durumlarda hiç istenmeyen bir özellik olabiliyor.

Örneğin büyük bir alanda çalışıyorsanız sayfanın bir köşesindeki nesneyi kopyalayıp sonra başka bir yere yaklaştığınızda (Zoom) ve yapıştırdığınızda (Paste) nesne yine kendi yerinde kalacağı için tekrar nesneyi zoom yaptığınız yere taşımanız gerekmektedir. İşte bu sorunu çözmek için CorelDRAW bize bir seçenek sunuyor, Paste in View.

Paste in View (Görünümde Yapıştır) seçeneği adı üzerinde görüntü içine yani çalıştığınız anki görünen alanın ortasına nesneyi yapıştırır. Böylece nesne pozisyonu ne olursa olsun siz çalıştığınız penceredeki alanın içine, görünen yere nesneyi almış olursunuz.

Paste in View komutuna Edit (Düzen) menüsünden erişebileceğiniz gibi CTRL + SHIFT + V kısayol tuş kombinasyonuyla da çalıştırabilirsiniz. Böyle ce hem Paste hem de Paste in View özelliklerini ihtiyacınıza göre kullanıp daha hızlı ve pratik bir çalışma şekli elde edebilirsiniz.


Küçük ama önemli bir bilgiyi paylaşmadan geçmeyeyim. Paste in View özelliğini kullanmak için en az Update2 'yi yüklemiş olmanız gerekiyor. CorelDRAW ile ilgili tüm güncelleştirmelere de buradan ulaşabilirsiniz.

Update2'yi yüklemiş olmanıza rağmen Edit (Düzen) menüsünde bu komutu bulamıyorsanız arayüz ayarlarınızı sıfırlayın. CorelDRAW'ın arayüzünü sıfırlama ve fabrika ayarlarına döndürmek için buradaki makale size yardımcı olacaktır.

CorelDRAW'da bunun gibi istediğiniz hayatınızı kolaylaştıracak özellikler varsa lütfen yorumlarda belirtin.

5 yorum:

  1. güzel bir bilgi. arada ihtiyaç oluyordu. teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  2. uzun zamandır olmasını istediğim bir özellik basit olarak gelmiş. Benim hayal ettiğim daha gelişmiş kullanımı olan yöntemdi. Mesela burada kopyalanan nesnelerin merkez noktasını almış merkez noktasını ekran merkez noktasına yerleştirmiş Benim düşüncem de ise mousun tıkladığı yere koyulması vardı. Hatta daha geliştirip, merkez noktasını değilde mesela sol üst noktasını referans alırsın yapıştıracağın yerdeki başka bir nesnenin istediğin yerine tam olarak yapıştırabilirsin. Hangi noktanın referans olacağını preferance den ayarlanır veya hepsine kısayol atayarak kullanabilirsin. Sonuçta mousun tıklayıp bırakıldığı yere yapıştırmak daha mantıklı gibi duruyor. Hatta mousu bir tıklayıp, basılı tutarak mesela bir kare çizerek mousu bıraktığımızda koordinat sistemine de yerleştirebiliriz. Bir anlamda ölçülü yapıştırma veya bir yere sığdırarak yapıştırma sağlanabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba değerli CorelDRAW kullanıcısı. İsminizi de belirtirseniz çok iyi olur. Bahsettiğiniz özellik Import sırasında CorelDRAW'ın bize sağladığı özellik ve çok verimli olacaktır mutlaka. Daha önce Corel yazılım ekibine bildirmiş olmama rağmen tekrar yazacağım. Teşekkürler.

      Sil
    2. Kürşat sanırım ismimi yazmamışım. özellikle bir yer olmayınca dikkatimden kaçmış. Yılmaz hoca ben. İlgin için teşekkür ederim.

      Sil
    3. Yılmaz, önerilerin için teşekkürler. CDGS DEV'e iletildi.

      Sil