26 Ekim 2019 Cumartesi

macOS için yeni CorelDRAW GS 2019 güncellemesi geldi


CorelDRAW Graphics Suite 2019 son güncellemesi olan Update 3 bundan yaklaşık 1 ay önce yayınlanmıştı. Fakat bu güncelleme sadece Windows kullanıcıları için yayınlanmış, macOS kullanıcıları için ise bir bilgilendirme yapılmamıştı. Bir kaç gün önce ise CDGS 2019 Update 3 macOS kullanıcıları için de yayınlandı.


CorelDRAW 2019 Update 3'ün mac kullanıcıları için geç yayınlanmasının en büyük sebebi macOS yeni sürümü olan Catalina'yı beklemesi ve Catalina'nın tüm avantajlarından faydalanması olarak görebiliriz.

CorelDRAW macOS tarafına hızlı girişi kullanıcıları pek memnun etmeyen performans sorunlarına sebep olsa da bu güncelleme ile ciddi düzeltmeler geldiğini ve daha kullanılabilir olduğunu söyleyebilirim. Tabi özellikle Catalina'ya geçmiş macOS kullanıcıları için.

Bir önceki macOS sürümü olan Mojave'nin koyu mod desteği ve Catalina'nın 32 bit uygulamaları desteklememesi gibi bir kaç özelliği ve gereksinimi başarıyla karşılayan CorelDRAW sonraki sürümler için daha iyi olacağını vaad ediyor. CorelDRAW uzun yıllardır hem 64 bit desteğine hem de koyu moda sahip.

Güncelleme ile düzeltilen hatalara geçmeden önce daha önce CorelDRAW'ı ipad ile kullanın başlıklı yazımda da belirttiğim bir özelliği hatırlatmak istiyorum. Catalina'nın Sidecar özelliği sayesinde mac bilgisayarınıza bağlayacağınız ipad'inizi ikinci ekran olarak kullanmanın yanı sıra dokunmatik ve kalem desteği ile de kullanabilirsiniz. Böylece CorelDRAW ya da CorelPHOTO-PAINT'i ipad ekranına taşıyarak dokunarak ya da kalemle kullanma deneyimi yaşayabileceksiniz.



Bu arada şunu da belirtmemde fayda var; CorelDRAW bulut uygulaması olan CorelDRAW.app bildiğiniz gibi herhangi bir browser üzerinden çalışabiliyor. Fakat ipad cihazınızdaki Safari uygulaması web sitelerinin masaüstü sürümlerini yükleyemediği için CorelDRAW.app uygulamasını ipad'lerde kullanmak sınırlıydı. Belki Safari haricinde bir browser'da kullanılabilirdiniz fakat Safari ile doğal masaüstü desteği geldiği için artık CorelDRAW.app uygulamasını ipad cihazınızda da kullanabiliyorsunuz hem de kalem desteğiyle birlikte.

Henüz bir CorelDRAW lisansına sahip olmayanlar CorelDRAW.app yerine Gravit Designer'ı kullanıp deneyebilirler. Ücretsiz sürümü de bulunan Gravit Designer Corel tarafından satın alınış ve bir klonu CorelDRAW.app olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Bu gelişmeler CorelDRAW için oldukça olumlu ve gelecek vaad ediyor. Önümüzdeki sürümlerde belki de doğal bir ipad uygulaması için karşımıza çıkabilir. Ama öncelikle macOS'ta tamamen kararlı çalışmasını bekleyelim :)

Şimdi dilerseniz CorelDRAW GS 2019 Update 3 macOS güncellemesi ile nelerin düzeltildiğine kısaca göz atalım.

Renk ve Efektler (Color and Effects)

  • Bul ve Değiştir (Find and Replace) ile Monokrom (Monochrome) bitmap'lerin renklerini bulup değiştirme sorunu düzeltildi.
  • CorelDRAW'daki gölge efektinin (Drop Shadow) ayrıldıktan (Break Apart) ve konvertledikten sonra kaybolma sorunu düzeltildi.
Yazı (Text)

  • Bir yazıyı kopyalayıp yapıştırdığınızda ya da bir Artistic Text nesnesini çekiştirdiğinizde harflerin karışması sorunu düzeltildi.
Nesne Yapışması (Object Snapping)

  • Bir grup içindeki nesnelerden birini tutup kılavuzlara yapıştırmaya çalıştığınızda grubun değil de sadece tutulan nesnenin sınırlarının dikkate alınması sorunu düzeltildi.
Corel PHOTO-PAINT'te Dekupe ve Akıllı Dolgu (Cutout Lab and Smart Craver)

  • Önzileme penceresinde fırça büyüklüğünü görememe sorunu düzeltildi
Diğer

  • macOS Catalina Sidecar desteği getirildi
  • Özel sayfa boyutunda varsayılan cetvel orijini 0.0 birimde kalmama sorunu düzeltildi
  • Bitmap'lerle çalışırken Wireframe modunda karşılaşılan görüntü yenileme sorunu düzeltildi.
Kısa bir liste olduğunu fark etmişsinizdir. Aslında Corel geliştirici ekibi bir çok küçük hatayı da her güncellemede düzeltiyor fakat genelde en sık yaşanan ve nispeten büyük olan sorunların çözümlerini güncelleme notlarında paylaşıyor. Sonuç olarak bu güncelleme macOS'ta CorelDRAW kullananların mutlaka yüklemesi gereken bir güncelleme olmuş.

Bu güncellemeyi yüklemek için yaklaşık 191 MB boyuta sahip olan CDGS2019U3.dmg adındaki güncelleme dosyasını buradan indirip yükleyebilirsiniz ya da CorelDRAW yardım (help) menüsünden güncellemeleri kontrol edip yükleyebilirsiniz.

macOS için CorelDRAW GS 2019 Update 3'ü yüklemeniz için Update 2'yü de yüklemiş olmanız gerekmektedir. CorelDRAW GS 2019 Update 2 ile ilgili tüm detayları da buradaki makaleden. öğrenebilirsiniz.

Gelmiş geçmiş tüm CorelDRAW Güncellemeleriyle ilgili bilgilere de buradan erişebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder