11 Mart 2008 Salı

Nesneleri alta ve üste alamama sorunu

CorelDRAW'da bir nesneyi diğerinin üzerine (önüne) almak isterseniz Shift+PageUp, altına (arkasına) almak isterseniz Shift+PageDown tuş bileşimlerini kullanırsınız. Bazen nesneler oldukları yerde inatla kalırlar. Bir nesneyi bir nesnenin üstüne veya altına alamazsınız. Corel sorunları olan bir program, her program gibi... Fakat bu bir sorun değil, kullanım şekli veya bilmemekten kaynaklanan bir durum.

CorelDRAW diğer grafik programları gibi Layer'larla (katman) çalışır. CorelDRAW'ın farklı bir özelliği ise çoklu sayfa çalışması ve bu çoklu sayfaları da bir çeşit katman gibi kullanmasıdır. Yeni bir döküman açtığınızda sınırlarını gördüğünüz dikdörtgen çalışma sayfasıdır ve bir değişiklik yapılmadığı takdirde Page 1 olarak kendini tanımlar. Dökümanınızda sadece 1 sayfa var ise nesneleri üste ve alta alma sorununu yaşamazsınız. Çünkü bütün nesneler Page 1 in üzerindeki Layer 1'de bulunur. Çoklu sayfa çalışıyorsanız Master Page devereye girer. Master page her zaman orada durur, ve her zaman sıralama olarak en üsttedir. Nesneler siz istemedikçe master page'e geçmez. Fakat dökümanınıza bir sayfa daha eklerseniz ve sayfanın dışında bir nesne yaratırsanız (nesnenin sayfaya değmemesi gerekiyor) bu nesne Master Page'e yerleşir. Sorun bundan sonra meydana gelir.

Master page'deki nesne, sayfalardaki nesnelere göre her zaman en üstte durur. Şekilde de görüldüğü gibi sarı renkteki elips sayfayla temas etmediği için Master Page'de kalıyor ve yeşil diktörtgen Shift+PageUp tuş bileşimiyle elipsin üzerine çıkamıyor. Bu durumu nasıl düzeltiriz?

Çözüm 1
Tools>Object Manager ile Object Manager Docker'ı açın. Tüm katamn ve sayfalar burada görülür. Burada Master Page'deki elipsi yeşil diktörtgenin bulunduğu Page 1'e taşıyın.


Çözüm 2
Elips ile dikdörtgeni seçip grup yapın. Dikdörtgeni ctrl uşu ile seçin ve Shift+PageUp ile üste atın.

Aynı sorun aynı sayfada oluyorsa, sayfada birden çok Layer vardır ve alta atılamayan nesne (buradaki sarı elips oluyor) üstteki layer'dadır (Layer 2). Yine aynı yöntemlerle sorunu çözebilirsiniz.

Bu tip sorunları yaşamak istemiyorsanız çizimleri sayfanın sınırları içinde yapmanızı tavsiye ederim.

5 yorum:

  1. çok teşeşkkür ederiz çok açıklayıcı...

    YanıtlaSil
  2. coreldraw imac i help install

    YanıtlaSil
  3. merhaba corelde sayfa 1 sayfa 2 şeklinde sayfa açtığım zaman herşey sayfa 1 de kalıyor bunun önüne nasıl geçerim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Objects panelindeki ayar menüsünden Keep Desktop Objects On Layer işaretini kaldırın.

      Sil