31 Temmuz 2009 Cuma

Corel DRAW X5 (15) geliyor.

Önceki yazılarımda CorelDRAW'ın yeni sürümünün önümüzdeki günlerde yayınlanacağı bilgilerini vermiştim. Özellikle Corel ve Microsoft'un birlikte çalışmaları ve CorelDRAW'ın ve Corel'in diğer programlarının Windows 7 ile tam uyumlu çalışacaklarını ve CorelDRAW'ın yeni sürümünün Windows 7 ile eş zamanlı piyasaya sürüleceğini tahmin etmiştim.

Bugün Corel resmi web sitesinde tahminlerimi doğru çıkaran bir haberle karşılaştım. Corel firması CorelDRAW yazılımının yeni sürümü için Beta Tester'ları çağırmaya başladı. Beta Tester'lar çağrılmaya başlandıktan yaklaşık bir kaç ay sonra yeni sürüm piyasaya sürülüyor. Bu da demek oluyor ki bir kaç ay içinde (büyük ihtimalle Windows 7 ile aynı zamanda) CorelDRAW'ın yeni sürümüyle tanışacağız.

Bundan yaklaşık bir ay önce yeni sürümün beta öncesi çalışmalarının devam ettiği bilgisini edinip sizinle paylaşmıştım. Beta öncesi, uzman CorelDRAW kullanıcıları tarafından oluşturulan konsey tarafından test edilen yazılım istenilen kıvama gelmiş olacak ki beta aşamasına geçilmiş.

Özellikle "mesh tool" da gelişmelerin olacağını tahmin ediyorum. Ayrıca "output preview" ya da "channel preview" adını taşıyacak bir özellik de bekliyorum.

Beta tester olup Türkçe dil seçenekleri ile kullanılan CorelDRAW'ın hatalarını rapor etmeye çalışacağım. Umarım dilden kaynaklı hataların önüne bu sefer geçebiliriz. Bekleyelim ve görelim :)

10 yorum:

  1. Kürşad abi eğer beta tester olacaksan sana bişey sölemek istiyorum, kareye shape tool ile round corner uyguladıgımızda eşit bi şekilde round corner koselere uygulanıyor, fakat round corner uyguladıgımız kareyi dikdörtgene cevirmek istediğimizde round cornerların orantısında değişme oluyor.. Bu özellikle mi böyle corel de bilmiyorum ama bununda bi çözümü bulunursa corelde cok memnun kalacam (:

    YanıtlaSil
  2. Kareyi convert to curve yapın, sonra istediğiniz gibi dikdörtgen yapabilirsiniz. köşelerde bozulmalar olmaz... Ama bunun programın içinde olması güzel bir şey tabii...

    Musdi

    YanıtlaSil
  3. yine aynı kapıya cıkıyor sizin solediginiz. ben bozulmaması için convertledikten sonra node'lardan tutup shape tool ile istedigim olcuye getiriyorum koseleri oval dikdörtgenimi

    YanıtlaSil
  4. Illustrator de aynı mantıkla çalışıyor. Rounded Rectangle Tool ile yuvarlak köşeli bir dikdörtgen çizip bunu esnetirseniz CorelDRAW'daki sonucu alırsınız. Fakat AI'de Round Corner diye bir efekt var. Düz köşeli bir rectangle çizdiğinizde Round Corner efekti verirseniz istediğiniz kadar esnetin köşeler bozulmaz. Hatta sadece rectangle değil herhangi bir çizime de aynı şeyi uygulayarsanız aynı sonucu alırsınız. CorelDRAW'da da böyle bir özellik hiç fena olmaz aslında. Tabi bunu kullanıcıları olarak firmaya doğrudan wishlist formlarıyla bildirmek gerekir.

    YanıtlaSil
  5. aynen bunu demek istemiştim kürşad abi... bide ben SP1 kullanıyorum corelde, SP2de düzeldimi bilmiyorum ama, yazdıgımız bir text i wireframe de bakarken yazı aralığını shape tool ile açmaya calsıtıgımızda corel hata raporu gonderiyor ve kaydetmeme izin vermeden kapatıyordu.. bunada bakılsa ii olur

    YanıtlaSil
  6. SP2 yi yüklemek için gecikmişsin :) Kesinlikle yüklemen gerekiyor. Sadece wireframe text düzenleme değil daha bir çok hatayı düzelttiler.

    YanıtlaSil
  7. direk X5 e gecerim artık (: , aslında İllustratırdaki edit color özelliğinide ekleseler hiç fena olmazdı, hatta siz makro paylasmıstınız o işlevi goren curvechannelmixer dı sanırım ismi.. bide artık otomatik krosuda eklemelerinin vakti geldi, alternatiflerinin hepsinde var bu özellik.. bu isteklerimizi iletebileceginiz bi yer varsa biz size belirtelim istedigimiz özellikleri sizde bi zahmet corel geliştirme ekibine isteklerimizi bildirin Kürşad Abi (:

    YanıtlaSil
  8. CorelDRAW'ı satın aldığınza içinden bir wishlist formu çıkar. Bu formu doldurup üzreindeki adrese gönderebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  9. corel içine yukarıdan aşağıya yazı yazabilmek için de bir şey yapsalar güzel olurdu...

    YanıtlaSil
  10. Yukarıdan aşağıya yazı için makro çözümleriyle idare edeceksiniz. Blogta aratın bir kaç çözüm yazmıştım.

    YanıtlaSil