4 Temmuz 2009 Cumartesi

CorelDRAW X4 Yenilik 20 (Print Merge to New Document)

CorelDRAW X4 çıkalı 1,5 sene oldu, yeniliklerini sizlere tek tek anlatmıştım. Fakat bir tanesi gözümden kaçmış. Bu yenilik Print Merge sisteminde...

Önce Print Merge'in ne olduğunu kısaca açıklayalım. Print Merge özelliği Indesign'ın Data Merge özelliğiyle aynı işlemi gerçekleştiriyor ve her zamanki gibi CorelDRAW Print Merge'yi yıllar önce geliştirmiş ve kullanıcılarına sunmuştu :). Bakınız CorelDRAW'ın Kısa Tarihi, CorelDRAW ver 2 (1991)

Print Merge yeni oluşturacağınız ya da daha önceden sahip olduğunuz bir veri tabanından alınan bilgilere göre kişiselleştirilmiş bilgileri aynı biçimde basmak için kopyalarını oluşturuyor. Her zaman aynı örneği veriyorum ama örnek iyi ben ne yapayım :) Örnek olarak şirketinizde 100 kişi çalışıyor. Çalışanların tüm bilgileri (Adı, Soyadı, e-posta adresi, Telefonu vs.) bir veri tabanı dosyasında (dBASE, MS Access, Excell olabilir) mevcut. Siz sabit bir kartvizit tasarımı oluşturup, verilerin gelmesi gereken yerler için de veri tabanındaki bilgileri kullandırtarak bir Print Merge oluşturuyorsunuz. Daha sonra Print ile yazdırmak istediğinizde (Perform Print Merge) tek bir kartvizit tasarımı olmasına rağmen tüm çalışanların bilgileri otomatik olarak ayrı ayrı kartvizitlere ekleniyor ve montajlanıyor. (Bu açıklamadan tatmin olmadıysanız burada da detaylı anlatılmışı ve hatta bir de video ders bulunuyor.)

Peki X4'ün Print Merge'indeki yenilik nedir? Dikkat ettiyseniz Merge işlemini oluşturmak için Print komutunu kullanmanız gerektiğini söyledim. X4'te ise Merge işlemi için bir de yeni döküman kullanımı eklenmiş. Yani tek bir kartvizit tasarımı üzerinden 100 kişinin kartvizini birkaç tıklamayla oluşturup yeni bir CDR dökümanında hepsini toplayabiliyorsunuz. Merge to New Document
Bence daha da geliştirilmesi gereken bir özellik Print Merge. Örneğin Merge to New Document'te montaj seçenekleri de olsa çok daha iyi olur. Montaj özelliğinin olmamasının sebebini şuna bağlayabiliriz; Zaten yeni dökümanı yazdırmak isterseniz (bu bir PDF yazıcısı olursa PDF belgesi elde edersiniz) montajı orada da bir kaç tıklamayla yapılabiliyor.

Corel'den son dakika haberleri gelmezse bu haftaki son yazımın sonuna gelmiş bulnuyorum. Herkese iyi tatiller.

4 yorum:

  1. I want to copy text from ur site to google translator, but I can't copy. what to do?

    YanıtlaSil
  2. Corel Dawer, please copy url to Google translate window. You'll see the site was translated. Thank you for your interes.

    YanıtlaSil
  3. Sadece bizler takip etmiyormusuz siteyi (: , aslında yabancıların da bu sekilde ilgileri varsa siteyle, sitenin sağ tarafına translate cubugu yerleştirilse bence cok faydalı olur..

    YanıtlaSil
  4. onrozcn, siteyi ingilizce yapmayacağım. Çünkü Blog'un çıkış noktası "Türkçe Corel Yazıları". Yani Türkçe konuşan Corel kullanıcılarının Corel kaynağı olmak amacındayım. Yalnızca makrolarımın İngilizce sürümlerini yayınlayacağım.

    YanıtlaSil