24 Ocak 2011 Pazartesi

Corel Draw X5 gizli yenilikler 2

CorelDRAW X5 getirdiği yenilikler ve Corel'in bu yazılımı için yayınladığı yamaların da önceki sürümlere göre farklılık göstermesi X5'i ilginç bir sürüm haline getirdi. Aynı zamanda X5, kendinden önceki tüm sürümler içinde en çok yenilik ve değişiklik getiren sürüm. Bu yenilikler o kadar fazla ki, bu sefer bir çoğu açıklanmadı. Bu gizli yenilikleri CorelDRAW X5 Gizli Yenilikler başlıklı yazımda detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Kıyıda köşede kalmış başka yenilikleri keşfettikçe de sizinle paylaşmaya devam ediyorum. CorelDRAW X5 ile birlikte gelen Object Origin adındaki bir komut her hangi bir nesneyi boyutlandırmak istediğinizde nesnenin sabit kalmasını istediğiniz tarafını pratik bir şekilde seçebilmenize yarıyor.

Şöyle ki; CorelDRAW'da 10 x 10 cm bir kare çizin. Sonra da property bar'daki Object Size (ölçüleri gösteren ve değiştirmenizi sağlayan bölüm) ile enini 20 cm yapın. Karenin hem sağdan hem de soldan eşit oranda büyüdüğünü göreceksiniz. Fakat bazı tasarım ve çizim aşamalarında karenin sol tarafının sabit kalıp, sağa doğru büyümesini isteyebilirsiniz. İşte bu durumda önceki sürümlerde Transformations > Size (Kısayolu Alt + F10) docker'ını açmak ve sabit kalmasını istediğiniz köşeyi ya da kenarı seçmek ve boyutlandırma işlemini de bu docker üzerinden yapmak zorunda kalıyordunuz.

CorelDRAW X5 ile sabit kalmasını istediğiniz kenar/köşe seçimi işlemini property bar'a ya da arayüzdeki herhangi bir yere yerleştireceğiniz Object Origin adındaki butonla yapabiliyorsunuz. Illustrator kullanıcılarının aşina olduğu bu özellik daha önce Sancho Size Edit makrosuyla yapılabiliyordu. Fakat X5'te makroya gerek kalmadan, gizlenmiş yerinden çıkarıp arayüze yerleştirmek yeterli oluyor.
Object Origin butonunu Tools>Customizations>Commands altından, Transform komutları içinden bulun, tutun ve arayüzünüzün dilediğiniz yerine sürükleyip bırakın. Ben aşağıdaki şekildeki gibi Object Size'ın hemen soluna yerleştirdim. Böylece ölçülendirme yaparken referans noktasını değiştirmek için uzaklara gitmenize gerek yok.
Bu özellik X5 SP2 ile geldiği için Servis Paket 2'yi yüklemeniz gerekiyor. Siz de durmayın, buradan yükleyin...

3 yorum: