15 Temmuz 2011 Cuma

CorelDRAW X6 geliyor.

Corel firması CorelDRAW Graphic Suite'in yeni sürümünü eski sürümünden yaklaşık 2 sene sonra piyasaya sürüyor. Bu durumda da 2012'nin ilk aylarında CorelDRAW X6'ya kavuşacağız anlamına geliyor.

CorelDRAW ve Designer X6 için beta kayıtları başladı. Bu da demek oluyor ki Alpha aşaması tamamlanmak üzere. Yeni sürüm için spekülasyonlar yapılsa da gelecek olan özelliklerin bir kısmından haberdarız. Tabi sadece haberdarız ve bunları sizinle paylaşamıyorum. Beta sürecine tekrar seçilirsem ancak o zaman net olarak nelerin değiştiğini görebileceğim. Yine de ses getirecek bir sürüm olacağını söyleyebilirim.

CorelDRAW X6 için kullanıcıların yapmış olduğu splash screen leri de sizinle paylaşmak istedim. Tabi bunlar resmi değil. Dilerseniz sizin yapacağınız splash görüntülerini de bu yazımın altına ilave edebilirim.

Peki siz nelerin değişmesini ya da ne gibi yenilikler getirilmesini isterdiniz? Yorumlarınızı bekliyorum.


29 yorum:

  1. çok isterdim mac osx e de gelmesini.

    YanıtlaSil
  2. CorelDRAW macos platformunu bırakalı uzun bir süre oldu. Bundan sonra da macos için geliştirileceğini sanmıyorum maalesef.

    YanıtlaSil
  3. Geçen bahsettiğimiz şu bütünleşik font olayı mesela (Turue Doc). Embed özelliği aramayı çıkartabilirler mesela.

    Tabi herzamanki gibi AI ve EPS dosyalarına daha iyi bir destek olmazsa olmaz.

    PhotoShop action script ve batch özelliği gibi çalışan bir makro kayıt sistemi hoş olurdu.

    Word/Excel den copy/paste daha sağlam olabilirdi. Halen kararsız ve tutarsız.

    Çok fazla sayfa çalışıken oluşan hantallık giderilebilir. X5 de çok yol almışlar. X6 da daha fazlasını bekliyorum.

    Başka....?
    Şuan aklıma gelmiyor.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Not: Haber için teşekkür etmeyi unuttum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. en önemlisi tireleme, bunu çözmelerini umarım.

    YanıtlaSil
  7. inşaallah tireleme ve gölge sorununu çözerler.

    KontDRACULA'nında yazdıklarına katılıyorum. çok sıkıtı oluyor bazen.

    YanıtlaSil
  8. Slm kürşad bey yeni versiyonda şu corel photoshp uyumunu çözmlerini isterim makrolara gerek kalmadan coreldeyken photspa geçip tek hamle ile işi bitirmek gerek ayrıca çoklu sayfalarda corel başaralı fakat şu resim ve embed olayını bir türlü tam başaramadı o konuda değişimler var ama istenilen düzeyde değil bence resim sayıları artıkça corel makinen nekada hızlı olsda kaydederken kasıyor hız bence herşeydir..

    YanıtlaSil
  9. İstekler... yıllardır benim de istediğim şeyler fakat nedense yerine getirilmiyor.

    Linkli dosya çalışma sisteminin kesinlikle geliştirilmesi gerek. Fakat Photoshop konusunda pek ümitli değilim. Neticede Corel'in Photopaint gibi bir programı var ve bu işi yapabiliyor.

    Bence sırf Türkçe tireleme desteği olmadığı için bir çok yerel gazete çıkaran matbaalar CorelDRAW'ı terkediyor. Tireleme konusunda baskılarımız sürüyor, umarım yeni sürümde gerçekleşir.

    YanıtlaSil
  10. Evet ya Gölgeleme sorunu; şekile yada powerclip'e doğru düzgün gölge veremiyoruz. Veriliyor da photopaint'le veriliyor. Photopaint'e girmeden düzgün bir multiply gölge vermek isterdim.

    Tireleme sorununu çözmeleri çok iyi olurdu, (gerçi benim çok fazla ihtiyacım olmuyor). MS Word'ün sözlüğü fena değil. Onu doğru düzgün kullansa çok iyi olurdu. Sanırım bir CAB dosyası ve bu sözlüğü bazı programlara gösterebiliyorduk.

    Link resimlere stabilite iyi olur. Ama sadece çoklu sayfalarda kullanırım. Zaten normalde Corel'in resmi dosya içine yapıştırmasını tercih ediyorum. Ama herkesinde hem fikir olduğu gibi çoklu sayfalarda çok resim acayip kasıyor.

    Çoklu işlemci desteğini daha iyi olmasını isterim. Halen 4 ve 8 çekirdekten tam randıman alamıyorum. Bazen bakıyorum corel kasılıyor ve donuyor o sırada çekirdek ve ram izleme programlarıma bakıyorum ne çekirdekler nede ram tam anlamıyla kullanılıyor.

    YanıtlaSil
  11. KontDRACULA,

    Çoklu işlemci desteği aslında grafik programları arasında CorelDRAW'da gayet iyi kullanılıyor, ya da en azından iyi bir başlangıç yaptılar. Donma/kasılma olaylarının ise altında bence farklı şeyler yatıyor. Sanki bunun suçlusu MS.net framework müş gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
  12. Doğru çoklu işlemci desteği var. Özellikle de x5 formatında kaydedersen. Bazı grafik programlarından iyi ama iyi olduğu programlar Adobe programları değil. Bence X6 daha iyi olmalı. X5 bir başlangıç ama üzerine sp3 geldi bence daha iyi olmalı.

    Max, maya gibi çoklu işlemci konusunda çok tecrübeli programlardan (hatta bu programlar aynı işi birçok bilgisayara yayabiliyor. fakat burada mevzu işlemciyi verimli kullanmak) örnek almalı diye düşünüyorum.

    Tamam bu programlar 3d üzerine ama .net den de önce bu işi yapıyorlardı ve .net'in önlerine set çekmesine izin vermediler.

    YanıtlaSil
  13. türkçe tireleme+ orantılı köşe yuvarlatma +

    YanıtlaSil
  14. Orantılı köşe yuvarlatma isteğinizi bira açar mısınız? CorelDRAW rectangle (Dikdörtgen) nesneler için zaten orantılı köşe yuvarlatmaya sahip. Ayrıca Fillet/Scallop/Chamfer özelliği ile de diğer tüm vektör nesnelere köşe yuvarlatma uygulayabilirsin.

    YanıtlaSil
  15. KontDRACULA, CorelDRAW maalesef .net duvarını aşamayacak. Çünkü herşeyi tamamen .net'e çevirdiler ve bunun üzerinden ilerliyorlar. Farklı framework'ler kullanmaları da başka nedenlerden dolayı mümkün gözükmüyor.

    YanıtlaSil
  16. Yeni sürümde kontür kalınlığını çizginin istediğimiz yerinde (illüstrator de olduğu gibi)artırıp azaltabilecek miyiz?
    Sırf bu özellik için illustratore geçmeyi planlıyorum.

    YanıtlaSil
  17. Siz hangi alanda kullanıyorsunuz bu özelliği?

    YanıtlaSil
  18. Karikatür çizimlerimde kullanıyorum.
    Tarama ucuyla çizilmiş hissi vermek için.

    YanıtlaSil
  19. ctrl+shift+Q tuşlarına basıp çizginizi dış hatlarından konvertledikten sonra kalınlıklarını istediğiniz gibi(istediğiniz noktadan itibaren) ayarlarsınız..

    YanıtlaSil
  20. diğer çizim programlarının dosyalarını problemsiz açmayı umuyorum, fh9,fh11
    ai.cs,,, ve bazı eps uzantılı dosyalar hala açılamıyor,
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  21. Evet bende diğer formatları en azından vector olanları düzgün bir şekilde açabilmeyi umuyorum, örneğin inkscape ile oluşturulmuş svg dosyalarının çoğunda saçma sapan sorunlar çıkabiliyor hatta pdf export etsek dahi svg de oluşan hata birebir pdf için de oluşuyor. İnkscape ile entegrasyonu olmalı bence linux windows arasında git gellerimiz açısından sorun kalmaz bu şekilde. Ayrıca net freamwork kullanıyor olması büyük bir dezavantaj kütüphane ortalığa saçıldığında arkadaşların dediği gibi çekirdek ve ram kullanımı düşük olmasına rağmen program kasıyor.
    Yapılmayacağını bilsem de yinede belirtmek istiyorum bunu bir dilek olarak nitelendirebilirsiniz linux versiyonu çıksaydı programın çok iyi olurdu. Hem performans açısından hem de lisans maliyetleri açısından corel bir avantaj elde etmiş olurdu en azından windows vs. lisansların maliyeti düşüldüğünde corel lisansı bize bedavaya gelmiş olurdu hatta üstüne kalırdı bile.

    Ayrıca server işletim sistemleri üzerinde de stabil çalışabilmesini umardım, netsis vs. gibi ticari yazılımlarda olduğu gibi kullanıcı sayısına odaklı lisans satılabilir ve güçlü work stationlar üzerinde client olarak çalışılabilirdi. Güçlü 10 bilgisayar ve 10 corel lisansına ihtiyaç duyan bir ajansın güçlü bir server ve 10 client üzerinde linux terminalleri ile rdp üzerinden sunucuda kasmadan çalışabildiklerini düşününce hem maliyet düşüşü açısından korsana karşı caydırıcı olabileceğini hem de daha profesyonel işler çıkarılabileceğini düşünüyorum. (Bu sunucu meselesinin sadece dilek olarak kalmamasını umuyorum.)

    YanıtlaSil
  22. İnkscape svg dosyalarını kesinlikle sorunsuz açabilmeli, belki hayal ama linux tabanlı versiyon yazılmalı, bu çok önemli pir konu, corel firması bunu umursamıyor belki ama linux işletim sistemi yaygınlaştığında yazılımını linux için geliştirmeye başlasa bile kaybetmiş olduğu kullanıcı grubunu geri kazanamayacaktır, kaldı ki linux kullanıcılarının büyük çoğunluğu lisanssız, korsan yani hırsızlık malı yazılım kullanımına karşı bir kullanıcı kitlesidir. Windows ve beraberinde getirdiği gereksinimlere tonlarca para harcamaktansa yazın linux tabanlı bi corel millet gitsin paşa paşa corel satın alsın o boşa ödediği paralar yerine.

    İnsanlar lisanssız yazılım kullanırken hırsızlık yaptığını kabul etmiyor yada anlamak istemiyorlar halbuki toplumumuzda hırsızlık en yüz kızartıcı suçlardan biri olarak kabul edilir. Farkında olsalardı etraf mangal kömüründe kızarmış suratlarla dolu olurdu. Anlaşılan o ki yazılım firmaları da bu durumu anlamak istemiyorlar yada microsofttan anlamamak için haklarına düşen paylardan nasiplerini alıyorlar.

    Ayrıca lisans konusunda da yeni bir uygulamaya giderek windows serverlar için farklı bir lisans yönetimine gidilmeli. Corelin server versiyon olarak lisanslandırılan bir versiyonu üretilirse (versiyon derken yazılımda çok değişiklik yapmaya gerek yok sadece lisanslama türü olarak) ana programın ücreti ayrı olur, cüzzi miktarda da kullanıcı başına ödeme alınır. Aynı server active directory hizmetlerinde olduğu gibi yanılmıyorsam 5 dolardan başlıyordu ek kullanıcı hesapları. Böylelikle yazılımı kullanan orta ve büyük işletmeler için terminaller kullanarak güçlü grafik çalışmaları hazırlamak mümkün olabilir. Güçlü bir work station üzerinde aynı anda çalışan 10 client gibi. Neden olmasın? Windows Server 2008 R2 nin masaüstü deneyimi özelliği açıldıktan ve net freamwork hizmetleri yüklendikten sonra corel paşa paşa çalışıyor zaten...

    YanıtlaSil
  23. freehand'den CorelDraw'a aktarırken genelde objeler overprintli ve renklerde spot geliyor bu freehand'denmi yoksa coreldenmi kaynaklanıyor tam olarak bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Import filtresi corel tarafından üretilmişse -ki öyle olmalı- coreldraw dan kaynaklanıyordur.

      corelturk@gmail.com adresine bir örnek dosya gönderebilir misiniz?

      Sil
    2. X5 de çizimi dwg veya dxf ve olarak export edince autocad dosyayı açtıgı an siplay olarak görüyor ve çizimdem görünmeyen ikinci bir çizgi daha oluşuyor, sonuçtada kesim hata veriyor bunu düzeltmek için casmin diye bir routur programı kullanıp siplayn olan dosyayı gerçek dxf ye çeviriyorum umarım 6x da bu olayı da göz ardı etmeyip düzelmişlerdir

      Kuylus

      Sil
  24. 200 sayfalı bir dökümanda 50 sayfayı 150 sayfaya taşıyabilme vbg... sayfaları tek tuşla taşıyabilme...

    x5 sizde karşılaştınız mı bilmiyorum ama yarım dairelerde kontür verirken yamuk veriyor...
    ama tam daire yapınca düzgün veriyor bu özelliğin düzeltilmesi...

    YanıtlaSil
  25. Matt, page sorter biew ile sayfaları istediğin gibi düzenleyebilirsin.

    Yarım dairede problemli bir kontür etkisi göremedim. Detaylı bilgi verirsen sorunu çözebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. page sorter biew sayfa ile ilgili sorunları çözdü diyebiliriz...(kürşad bey teşekkürler)
      yarım dairede ise aynı dökümanda sıkıntı var ama başka döküman açtığımda şimdilik bir sorun çıkmadı...
      ama farkına vardığım corel draw x5 iki sorun var ? birincisi açarken bayağı bekletiyor sık sık kitleniyor şekillerin boyutlarını tools üsteki paletlerinden değiştirmek istediğimde bir süre bekliyor devamlı olmasada arada bir yapıyor,
      ikincisi ise bilmiyo olabilirim ama araştırdığım kadarıyla göremedim corelde kullanmadığımız renklerin hepsini seçme şansımız yok mu? mesela freehand find and replace seçebiliyorduk ve iptal edebiliyorduk...bunu göremedim umarım bu özelliğide eklerler... işleri film yollarken büyük kolaylık sağlıyor...
      cevaplarınız & yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

      Sil
    2. Yarım daire sorununu anlayabilmiş değilim. Fakat sadece bir belgede oluşuyorsa genelinde bir sorun yok anlamına geliyor.

      X5 Hizmet Paketlerini yüklüyor musunuz bilmiyorum. Son yayınlanan SP3 ve HF4'ü yüklerseniz çok daha kararlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

      Yeni sürümün çok çok daha kararlı bir sürüm olacağını umuyorum.

      Tüm renkleri seçme özelliği ile de daha önce Corel çalışanlarına bilgi iletmiş, istekte bulunmuştum. Bekleyip göreceğiz.

      Sil