4 Eylül 2012 Salı

CorelDRAW X6 Gizli Yenilikler 10 - Text Convert Node Reduce

CorelDRAW X6'da gizli kalmış yenilikleri açıklamaya devam ediyorum... Yazının başlığı pek açıklayıcı olmadı fakat tabelacılar, vinil kesim yapanlar, CorelDRAW'ı CNC sektöründe kullananlar, lazer kesim yapanlar, Cam kesimi yapanlar bu yeniliği çok sevecekler.

Bildiğiniz gibi bir fontu curve yaptığınızda, yani bir yazı karakterini çizime çevirdiğinizde karakterin türüne göre belirli sayıda bağlantı (düğüm) noktası (node) oluşur. Vinil kesim için kullanılan plotter, lazer kesim, cam kesim gibi makineler her bir noktada hareketlerini durdurup yeniden başlarlar. Durma ve başlama çok çok kısa bir süre de olsa, nokta sayısı nekadar çoksa bu durup başlamalar çok olacağı için makinanın kafasının ömrünü kısaltır, kesim performansını etkiler.

CorelDRAW X6'da bu sorun tamamen çözülüyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde, solda, convert to curves yapıldıktan sonra X6 öncesi sürümlerdeki nokta sayısıi sağda ise X6'daki durum gözüküyor.
Solda sadece bir "d" harfinde 35 adet node, sağda ise sadece 12 adet node (sadece olması gerektiği kadar) bulunuyor. Dolayısıyla sadece 1 harf için nokta sayısı ciddi oranda azalıyor.

Bir de küçük bir paragraf yazıya bakalım.

Solda 13.604 adet node, sağda ise 5.509 adet node görünüyor. İşte X6'daki bu yenilik bir çok alanda kullanıcı dostu olacak bir kavram getiriyor. Böylece kullandığınız makinelerin ömrünü uzatabileceksiniz. Evet, belki bunun farkında olmayacaksınız ama bu bir gerçek...

Bu özellik aynı zamanda matbaa sektörüyle de ilgili. Node sayısının az olması PDF yapma, RIP'leme gibi işlemlerin hızını da artıracak ve bazı sorunların önüne geçecek...

Yalnız şunu da unutmamak gerekir... Her yazı karakterinde aynı sonucu alamayabilirsiniz. Neticede bu node'lar yazı karakterinin kendisinden geliyor. Yani node sayısı çok olan bir yazı karakterinin node sayısı yine çok olacaktır.

5 yorum:

  1. Çok başarılı bir yenilik olmakla birlikte;
    Bu durumda X6, convert işleminde, kullanıcıya sormaksızın node sayısını azaltarak convert yapıyor sonucu çıkabilir mi ?

    Eğer böyle ise, yazının kendi orijinal üretiminde node sayısı çok ise convert sırasında da nasıl çok olur ?

    Bir de bu node azaltma işleminde acaba deformasyon oluşuyor mu, dikkatle incelemek gerekir sanırım.. ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serhat, CorelDRAW node sayısını düşürmüyor... Belki yazımda tam olarak anlatamadım. CorelDRAW X6 öncesi sürümler node sayısını gereksiz olarak artırıyordu. X6'da ise fonttaki node sayısını doğrudan yansıtıyor.

      Yazıda da belirtmiştim. Eğer fontun kendisi zaten çok sayıda node içeriyorsa, bunu düşürmüyor.

      Sil
    2. Şimdi anlaşıldı, X6 node sayısını, orijinal karakter vektöründeki node miktar ve konumlarını birebir yansıtıyor. X6 a kadar durum böyle değildi. Teşekkürler.

      Sil
  2. Tabelacı bir çok arkadaşım bu haberi beğenecektir. Paylaşım için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil