1 Aralık 2012 Cumartesi

CorelDRAW için RAL renk paleti

CorelDRAW renk paletleri konusunda oldukça titizdir. Güncel renk paletlerini kullanıma sunar. Örneğin CorelDRAW X5 ile kullanıcılarına PANTONE + (Plus) serisi renk paletlerini sunmuş ve renk yönetim sistemi içinde spot renklerin kullanımını daha etkili hale getirmişti. Adobe ise Design Standart CS6 ile yani neredeyse Corel'den 1,5 yıl sonra Pantone + renk paletlerini desteklemeye başladı.

CorelDRAW ayrıca HKS, Pantone Fashion Plus, Roland, DIC, Focoltone, Spectramaster, Toyo Color Finder gibi dünya genelgeçeri olan renk paletlerine de destek veriyor. Renk paletleri firmaların kendisinden temin edildiği için renk gösterimleri de yüksek uyumlulukta oluyor.

Fakat ne Adobe Illustrator ne de CorelDRAW yine bir dünya genelgeçeri olan ve 1927 yılında temelleri atılan RAL renk sistemini kullanıcılarına sunmuyor. Peki RAL renk sistemi nedir? Wikipedi'de şöyle diyor:



"RAL renk uzayı/aralığı (color space) sistemi 1927 yılında Reichsausschuß für Lieferbedingungen (und Gütesicherung)— Alman Kalite Güvence ve Terim Üretme Birliği tarafından geliştirilmiştir. Bugün bu birlik Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.V olarak anılmaktadır. RAL sadece 40 renk ile başlamış, daha sonra gelişerek 1900 üzerinde renk serisine ulaşmıştır. Bu renk sistemi çoğunlukla boya renklerinin tanımlamasında kullanılmaktadır".

Ülkemizde de sıkça kullanılan RAL renk paleti için zaman zaman CorelTÜRK Blog okuyucularından istek alıyordum. Ben de oturup tek tek renk değerlerini vererek orijinal bir RAL paleti oluşturdum. Renkleri ralcolor.com sitesindeki RGB renkler temel alarak hazırladım.

CorelTÜRK Ral Paletini buradan indirebilirsiniz. Palet XML biçimli olduğu için CorelDRAW'ın eski sürümleri desteklemeyebilir. Fakat X5 ve X6'da sorunsuz kullanabilirsiniz.

14 yorum:

  1. Bu paylaşım gerçekten çok iyi oldu. Böylece Corel Draw'ın masaüstü yayıncılık dışında, sanayi tipi üretimlerin geçerli olduğu platformlarda geçerliliğinin arttığının bir göstergesi oluyor. Ayrıca, sanayi tipi tasarım ve üretimlerin yapıldığı alanlarda renk belirleme konusunda da kullanım kolaylığı sağlamış oluyor.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ahmet bey, bahsettiğiniz gibi daha çok sanayi üretiminde kullanılan RAL renk paleti boşluğunu doldurmak ve CorelDRAW'ı bu sektörde kullanan arkadaşlar için bir nebze de olsa çare olmak beni memnun etti. Umarım herkes faydalanır.

      Sil
  2. Çok teşekkürler hocam. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Hocam Teşekkür Ederim bildiğiniz üzere geçengünlerde forumdan sormustum RAL renk paletini nerden tehminedebiliriz diye. Alimünyum üzerine serigrafi baskılarda müsteri RAL RENK kodunu gönderiyor ama rengin ne oldugunu bilmiyorum :) webdeb arattırıp o renge yakın sec atayıp onay için tekrar müşteriye gönderiyordum bu iyi oldu arsivledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle senin için paylaştım Çağlar, kişiye özel hizmet ;)

      Tabi diğer kullanıcılar da faydalandı, hoş oldu...

      Sil
  4. CMYK Renklerinde C:100 M:0 Y:0 K:0 olan bir rengin RAL RENK KODU'nu nasıl öğrenebiliriz?

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim. İşimize yaradı. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Merhaba çalışmıyor link

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bağlantıda bir sorun yok, erişim izinlerini aynı gün vermeye çalışıyoruz.

      Sil
  7. how to install or run this
    CorelTURK_RAL.xml on coreldraw

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Open "Palettes Docker" from menu Window > Dockers
      2. Click "Open Button" from the Palettes Docker (the button is placed bottom of the docker.
      3. Select corelturk_ral.xml and click OK

      Sil
  8. merhaba nasıl indirebilirm niyedir indirme butnu göremedim ..

    YanıtlaSil