14 Aralık 2012 Cuma

Windows Güncellemesi Corel DRAW'da Fontlarınızı Bozuyor.

Dün (13 Aralık 2012) yayınlanan windows güncelleme paketini yüklediyseniz CorelDRAW ve diğer grafik yazılımlarında fontlarla ilgili sorunlar yaşayacaksınız demektir.

CorelDRAW'da font kullandığınız bir dosya açtığınızda bazı fontların yerinde hiç bir şey bulamayacaksınız. Fontlar görüntülenemeyecek, convert edemeyecek ve değiştiremeyeceksiniz. Sorun X6, X5 ve diğer sürümlerde yaşanıyor. Tabi her fontta değil ama büyük bir kısmında durum böyle.

Sorunun kaynağı CorelDRAW değil. Zaten düne kadar düzgün çalışan programınızda bugün bir sorun varsa mutlaka bir şeyler değişmiştir. Aynı zamanda bu sorundan QuarkXpress, Adobe Flash, MS Powerpoint, Serif PagePlus gibi birç ok grafik yazılımı da etkilendi. Sorunun kaynağı opentype kullanımına etki eden bir windows güncellemesi.

Çözüm ise basit. Önce denetim masasından program ekle/kaldır bölümüne giriyoruz...

Buradan windows güncellemelerine bakıyoruz. KB2753842 adlı güncelleştirmeyi kaldırıyoruz. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda sorunun düzelmiş olduğunu göreceksiniz.

Sorun Microsoft'a bildirildi, yeni bir güncelleme bekleniyor. Microsoft'un bu soruna acil müdahale etmesini bekliyorum ama yine de bir sonraki güncelleme paketi ile düzeltilme ihtimali de yok değil. O zamana kadar bu güncellemeyi kaldırıp sorunsuz bir şekilde CorelDRAW'ı kullanmaya devam edebilirsiniz.

27 yorum:

  1. Aniden gelişen (Microsoft azizliği) ve hayli mühim olan bir soruna ivedi bir şekilde çözüm sunan bu makale için teşekkürler sevgili Kürşad..

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Sorunu ben Microsoft ile 12.12.2012 tarihinde görüştüm. Güncelleme o zaman yayınlanmış ve yüklenmişti. Tabi Türkiye ofisinde kimse birşeyden anlamıyor ancak TTF ve OTF fontlarla ilgili bir güvenlik açığının giderildiğini idda eden bir güncelleme beraberinde Corel içerisinden bu şekilde sorun çıkarıyor Ancak tecrübe ile sabittir. Diğer programlarda Adobe ailesinde böyle bir sorun yoktu.
    Microsoft tan ziyade Corel'in Allah rızası için Font yönetimi konusunda kendisini ciddi geliştirmesi gerekiyor. Yazı yazarken karakterler zıplarmı be kardeşim. Herşey iyi hoş ta şirketinize Yazı işleri müdürü alın hayrına :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunla karşılaştığımda Adobe yazılımların deneme şansım olmadı. Fakat Adobe DirectWrite kullanmıyorsa (ki öyle görünüyor) sorundan etkilenmemiştir. CorelDRAW paketinin en büyük sorunlarından biri de neredeyse tamaen Microsoft'a bel bağlamış olması. X6'faki text motoru da MS'in DirectWrite temellerine dayanıyor. Şu anda textlerle çalışma konusunda ben de hoşnut değilim. Fakat ne yazık ki CorelDRAW ekibi firmaya para kazandıramadıkça kendi teknolojilerini geliştirmek için kaynak bulamazlar. Para kazanması için de korsan yazılım kullanım oranının epey düşürlmesi gerekiyor. Bakalım, zaman ne gösterecek.

      Sil
    2. Bu arada sorundan sadece CorelDRAW değil, QuarXpress, Adobe Flash, Swish, MuseScore, Serif PagePlus gibi bir çok yazılım da etkilenmiş.

      Sil
    3. Bunu bilmiyordum :) O zaman okları gene beceriksiz windows'a yöneltmek gerekiyor.

      Sil
  4. Sorundan haberdar ettiğiniz için çok teşekkürler hocam. Artık güncellemeden de korkar olduk yaw. en iyisi makinaya deepfreeze yükleyip rahat etmek :)

    YanıtlaSil
  5. Bilmediğim sularda yüzerken kurtardınız beni..
    teşekkür ediyorum ..

    YanıtlaSil
  6. Aynı sorun bende de oldu nedenini anlayamamıştım teşekkür ederim kürşad abi :)

    YanıtlaSil
  7. Ben çözümü bilgin. Birkaç gün geriye yükleyerek çözmüştüm bu cozum daha iyi oldu.

    Tsk.ler

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşlar o güncellemeyi kaldırdım cumartesi günü herşey normaldi şimdi corel de gene sorun var ne yapacağız ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Windows otomatik olarak o güncelleştirmeyi tekrar kuruyordur. Tekrar kaldırıp otomatik güncelleştirmelerden iptal edin.

      Sil
  9. Bende aynı sorun var fakat bu güncelleme yok. Win 8 kullanıyorum. Adı farklı olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Windows XP ve Windows 7'de bu güncelleştirmeyi bulup kaldırdım. Büyük ihtimalle Win 8 için de aynısı geçerlidir, tekrar bakın, yine de bulamıyorsanız Microsoft'a sorabilirim.

      Sil
  10. GÜncelleştirmeyi kaldırdığımdan dolayı şu an gözükmüyor. Otomatik güncelleştrmeyide kapattım ama sorun hala devam ediyor Kürşat bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de aynı sorun olmuştu, Win7 x64... Güncellemeyi kaldırdım, yeniden başlattım her şey normaldi. Sonra tekrar bilgisayarı kapatırken güncelleştirmeyi yine yükledi. Şimdi tekrar kaldırdım, kapatıp açtım, sorun yok.

      Bir şekilde o güncelleştirme yüklüdür sisteminizde, yoksa bu sorunu yaşamazsınız.

      Sil
  11. Windows 8 de silinmesi gereken güncelleme yok. 8 işçin ayrı güncelleme yapmış olabilirler. Ve 13'ünde yapılan güncellemeyi kaldırdım sonuç değişmedi. ve Çalışamıyorum malesef. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Windows 8 için de aynı güvenlik güncelleştirmesi yayınlanmış.
      http://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=35966

      Sil
  12. Sorunum çözüldü çok teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl çözdüğünü yazarsan Windows 8 kullanıcıları da çözüme ulaşmış olur, gerçi çözüm belli değil mi ;)

      Sil
  13. ya kürşat kardeş ben bu güncellemeyi kaldırmama reğmen düzelme olmadı win 8 kullanıorum. ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güncelleştirmeyi kaldırdıktan sonra otomatik güncelleştirmeleri ya kapatın ya da bu güncelleştirmeyi güncelleştirmeler listesinden çıkartın. Muhtemelen her defasında tekrar güncelleştirme yapıyordur.

      Sil
  14. Üstad Windows 8.1 yüklü bir bilgisayarda X6.4 kullanıyorum. Bilgisayara format attıktan sonra sürekli kullandığım fontlar dahil olmak üzere birçok fontta problem çıktı. Türkçe karakterler bozuk görünüyor. Fonta outline verdiğimde yada convert curve yağtığımda karakterler normal görünüyor. Bu şekilde bi sorun yaşayan oldumu yada bunun çözümünü bilen varmı acaba? Yardımınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Ben de dün itibariyle Windows 10 a yükselttim. Söylemiş olduğunuz KB2753842 güncelleştirmesi geçmiş güncelleştirmeler içinde gözükmüyor. Haliyle Corel Draw da font sorunu henüz çözülmüş değil. Ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Wnidows 10'da font sorunu yaşanmamakta... CorelDRAW'ın tüm güncellemelerini yüklemeniz gerekmektedir.

      Sil