2 Kasım 2013 Cumartesi

Ücretsiz CorelDRAW Makro: DrawHelper 1.1

CDRPreflight, Export to JPEG, CDRTools gibi gelişmiş ve kullanışlı makroların yaratıcısı CdrPro'dan ücretsiz bir makro daha geldi. Küçük fakat kullanışlı olan makromuzun adı DrawHelper 1.1.

Ücretsiz küçük makroların CorelDRAW'ın eskiliklerini gidermeleri açısından çok faydalı buluyorum. DrawHelper da bunlardan biri. Öncelikle kurulum aşamasından biraz bahsetmek istiyorum. CdrPro makroları bir makro olmaktan bir adım daha iyiler. Çünkü kurulum aşaması bir eklenti kurulumu gibi yapılabiliyor. Kurulum dosyasını çalıştırıyorsunuz ve sisteminizde bulunan makro ile uyumlu CorelDRAW sürümleri listeleniyor. Siz bunlardan istediklerinizi seçiyor ve kuruluma devam ediyorsunuz.


Kurulum ardından CorelDRAW'ı başlattığınızda da aşağıdaki uyarı pencereleri geliyor ve bu pencereleri onayladıktan sonra, makro simgeleri arayüze yerleşmiş oluyor. Yani bir gms dosyasını CorelDRAW GMS klasörüne kopyalayıp, oradan her bir makro modülü için arayüze bir simge eklemenize gerek kalmıyor. CdrPro makroları kullanıcı dostu kurulum şekli ile en acemi son kullanıcılar için bile kurulum işlemini yapmak çocuk oyuncağı haline geliyor.


Kurulum tamamlandıktan sonra CorelDRAW arayüzünde aşağıdaki gibi simgeler eklenmiş olacak.

Peki bu makro ne işe yarıyor, bu simgeler ne anlama geliyor.

Makro aslında otomatik olarak nesne sıralamasını (alta, üste alma) işlemini sizin için gerçekleştiriyor ve bunu çizim yaparken anlık olarak yapmanızı sağlıyor.

Örneğin bir daire çizip içini herhangi bir renkle boyayın. Sonra bu dairenin altına (arkasına) başka bir nesne çizin. Normal şartlarda son çizdiğiniz nesne en üstte kalacaktır. DrawHelper'daki ilk simgeyi tıklayıp çizim yaparsanız, çizim hemen seçtiğiniz nesnenin altına (arkasına) yapılır. Tabi her seferinde bu simgeye tıklamak gerekmiyor. Simgelere aktif ve pasif olarak çalıştığı için bir kere tıklamanız yeterli.

İkinci simge ise bunun tam tersini gerçekleştiriyor. Seçtiğiniz herhangi bir nesnenin üstüne çizim yapmanızı sağlıyor.

En önemlisi ve benim en beğendiğim özellik ise üçüncü simge. Herhangi bir nesne seçip bu simgeye tıkladığınızda yapacağınız çiziler bu nesnenin içinde gerçekleşiyor. Yani otomatik olarak her çizimi seçtiğiniz nesneye powerclip yapmış oluyorsunuz.

DrawHelper 1.1 hakkında daha fazla bilgi ve ücretsiz indirmek için resmi internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

2 yorum: