26 Kasım 2013 Salı

CorelDRAW Ders: Gerçekçi perspektif gölgeler.

Genelde CorelDRAW için illüstrasyona pek uygun bir yazılım olmadığı gibi yanlış bir düşünce hakimdir. Bu dersimizde bu düşünceyi biraz kıracağız ve sadece bir kaç tıklamayla gerçekçi perspektif gölge yapımını öğreneceğiz.


1. Öncelikle geniş bir elips çizip siyah renk ile dolduruyoruz. Dış çizgisini ise iptal ediyoruz.

 2. Sonra nesnemizi seçip Mesh aracına bir kere tıklıyoruz. Nesne üzerinde noktaların belirdiğini göreceksiniz. Burada kenardaki tüm noktaları seçeceğiz. Mesh aracı seçili iken ve noktalar da görünüyor iken tüm elipsi kutu içine alarak tüm noktaları seçiyoruz. Sonra ortadaki noktayı seçimden çıkarmak için shift tuşu ile ortadaki noktaya tıklıyouz.

3. Menü çubuğunun hemen altındaki Özellik Çubuğundan (Property Bar), aşağıdaki ekran görüntüsünde sarı ile işaretlenmiş olan Şeffalık (Tranparency) bölümünün değerini 100 yapıp enter tuşuna basıyoruz. Elipsimizin kenarlarının şeffaflaştığını, feather gibi bir yumşama etkisi aldığın göreceksiniz.  

4. Perspektif gölgemizin bir kısmını yaptık. Gölgeyi daha gerçekçi kılmak için gölgenin üzerine koyacağımız nesnenin alt kısmını daha koyu yapmalıyız. Bunun için de gölge nesnemize (elips) çift tıklayarak ortadaki noktayı istediğimiz şekli elde edene kadar istediğimiz yöne kaydırıyoruz. Ben burada nesneyi sağ tarafa koyacağım için orta noktayı sağ tarafa doğru kaydırdım.
 
 5. Son olarak nesnemizi koyu tarafın üzerine gelecek şekilde yerleştiriyoruz ve gerçekçi perspektif gölgemizi yapmış oluyoruz. Gölgeyi renkli bir zemin üzerinde kullanacaksanız Multiply yapmayı unutmayın.

CorelDRAW'da 5 adımda perspektif gölge yapmak bu kadar kolay. CorelDRAW'da Mesh aracı ile ilgili detaylı bilgi için buraya, diğer derslerimiz için buraya tıklayın. Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere, hoşça kalın...

Yazar: Mert Uğurdil.
Editör: Kürşad Çakır.

3 yorum:

  1. Daha önce nesneyi bitmap yapıp blur efekti vererek yapıyordum ama bu şekilde daha kolaymış.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Kürşat bey,

    Baskıda sorun olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Postscript dili mesh dolguları desteklemektedir fakat sorun yaşamanız reprodüksiyon atölyelerine göre değişir. En azından şunu yapabilirsiniz, film/ctp'ye gönderirken belgede mesh dolgu olduğunu belirtin. Böylece reprodüksiyon atölyesi de ona göre önlemini alır.

      Sil