11 Mart 2014 Salı

CorelDRAW X7 geliyor!

CorelDRAW Graphics Suite X6 bundan yaklaşık 2 sene önce çıkmıştı. Hemen hemen 2 yıllık periyotlarda bir yeni sürümün çıktığını doğrular nitelikteki bir bilgi bir kaç gün önce Corel resmi kanallarından geldi.

CorelDRAW / Designer üst yöneticisi Gerard Metrailler, X6 sürümü ve güncellemeleri çıkmadan yeni özellikleri gösteren küçük videoları bizimle paylaşmıştı. Aynı gelenek X7 için de devam ediyor. Gerard Metrailler, CorelDRAW.com üzerindeki blogundan X7 ile ilgili iki yeni özelliği tanıtan bir video yayınladı.


Bu videodaki iki özellikten biri yeni diğeri ise premium üyelere sağlanan ve X7 ile standart üyelerin de sahip olabileceği bir özellik.

Önce X7 için gelen yeni özellikten biraz bahsedelim. Aslında bu yeni özellik yine yıllardır beklenen ve bir grafik yazılımında olması gereken cinsten. Şöyle ki; CorelDRAW'da bir nesneye dış çizgi (outline) eklediğinizde bu dış çizgiyi çizimin hattı boyunca merkezde ve behind fill özelliği ile altında, arkasında konumlandırabiliyorduk. Yeni özellik ile bir dış çizgiyi eskisi gibi merkez ve yeni olarak içine ve dışına konumlandırabiliyoruz. Yayınlanan videoyu izlerseniz daha iyi anlayacağınızdan emini.

İkinci özellik ise Smooth Tool. Yani yeni bir araç. Aslında bu araç X6.3 güncellemesi ile premium üyeler için getirilmişti ve haberini yapmıştım. Serbest boyama şeklinde çalışan bu araç köşeli çizimleri yumuşatmanıza yarıyor. Detaylı bilgi için X6.3 Yenilik: Smooth Tool başlıklı yazıma bakabilirsiniz. Bu yazımda da aslında bu özelliğin X7 standart özelliği olduğunu belirtmiştim. Bu da demek oluyor ki aslında X7 için gelen bir çok yeni özelliği biliyoruz fakat bunları standart üyeler kullanamıyor. Nedir bu yeni özellikler, kısaca göz atalım.

Son güncellemeden geriye doğru giderek şöyle kısa bir liste yapayım.

Insert Character Docker
Font Playground Docker
Yeni geliştirilmiş Font listesi
MS Skydrive desteği
QR Code olulşturma
Smoth Tool
Planar Mask Tool
Unsharp Mask with lens
Color Styles'ta kullanılan renkleri çizim üzerinde görebilme, griskala'ya çecirebilme, renk armonileri kuralları ile yeni renk armonileri oluşturabilme.
Guidelines Docker
Align And Distribute Docker
Dynamic guides Docker

Kabaca olan bu listeyi detaylı olarak aşağıdaki bağlantılardan inceleyebilirsiniz. Şimdilik en azından CorelDRAW X7 ve CorelPHOTOPAINT X7'deki bir çok yeniliği biliyor olmamız merakımızı az da olsa giderecektir.

X6.1 ile gelen CorelDRAW X7 özellikleri.
X6.2 ile gelen CorelDRAW X7 özellikleri - 1
X6.2 ile gelen CorelDRAW X7 özellikleri - 2
X6.2 ile gelen CorelDRAW X7 özellikleri - 3
X6.3 ile gelen CorelDRAW X7 özellikleri.
X6.4 ile gelen CorelDRAW X7 özellikleri

3 yorum:

  1. Sağolun hocam. Bekliyoruz artık :)
    Şu yeni çizgi özelliği iyi olmuş. Daha dün ihtiyacım oldu da 2 çizimle hallettim.

    YanıtlaSil
  2. ciddi bir yenilik olmadığı ortada. bari her sürümle artan hantallık konusunda bir gelişme varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz hangi sürümü satın almıştınız? Lisans mı kutu mu?

      Sil