29 Mayıs 2014 Perşembe

CorelDRAW'da DataBase ile manuel PrintMerge oluşturmak.


Merhaba arkadaşlar. cBox'ta Yeliz hanımın bir sorusu üzerine bu konuyu açma gereği duydum. Ayrıca bu konu tüm grafikerler için oldukça önemli ve genelde bilinmediği için pek kullanılmayan bir püf nokta diyebilirim. O yüzden bilmeyen arkadaşlar için bol görsellerle bu konuyu anlatmaya çalışacağım.

Yapacağımız işlem: CorelDRAW'da her 4 sayfada bir numara atacak ve aynı zamanda her numaraya ait nusha numaraları verilecek.

Örnek vermek gerekirse;

0001 - Nusha I
0001 - Nusha II
0001 - Nusha III
0001 - Nusha IV
0002 - Nusha I
...


Kullanacağımız programlar: Microsoft Excel, Not Defteri ve CorelDRAW.
Excel mantıksal işlemlerde oldukça başarılı bulduğum bir program. Bu yüzden dataBase'i çok rahat oluşturabileceğimizi düşünüyorum.

Excel'de yeni bir sayfa açalım ve burdaki A Sütununun ilk hücresine (A1) CorelDRAW'da varsayılan olarak görünecek olan data ismini "Numarator" verelim. Bir sonraki sütunun ilk hücresine de (B1) "NushaNo" ismini verelim:

Daha sonra Excel'in pratik numara sayacını kullanarak otomatik veri saydıralım. Bu işlemi yapabilmek için A2 hücresine "1" değerini atayalım. Bu değer numaratörün başlangıç değeri olacak. Sadece bu değeri değiştirerek tüm saydırmaları anlık değiştirebileceğiz. Bu yüzden küçük bir mantıksal işlem yazacağız. Bunu yapabilmemiz için A3, A4 ve A5 hücrelerine, "=A1" yazmanız yeterli. Yani burada şunu demiş olduk. A3, A4 ve A5 hücreleri A2'nin değerine eşit.
Verdiğimiz örnek 4 nüsha için geçerli olduğu için A2, A3, A4 ve A5 alanlarını kullandık. Siz de nüsha sayısına göre bu değerlerin sayısı ile oynayabilirsiniz.
Şimdi, A6 hücresinde numaratör bir atmalı. Bu yüzden A6 nolu hücreye şu kodu gireceğiz: "=A2+1". Burada da A2 hücresinin değerine bir ekle dedik. Evet... kodlamamız bu kadar.
Şimdi sadece A6 hücresini seçtikten sonra sağ altında bulunan siyah noktacıktan tutup sütun boyu istediğiniz numaraya kadar çekmek.

Numaraların önünde "0" olmasını isteyebilirsiniz. (Tıpkı matbaa numaratörü gibi) bunun için yapmanız gereken; numara sütununu tamamen seçip (A sütununun başlığına tıklayarak bunu kolaylıkla yapabilirsiniz) Sağ tık yardımı ile "Hücreleri Biçimlendir" menüsünü seçin. Ardından açılan pencereden,  Sayı sekmesi içerisindeki 'Kategori' ListBox'una gelin. Burada "İsteğe Uyarlanmış"ı aktif edin. Sonrasında sağ kısımda bulunan Tür isimli InputBox'a  kaç haneli olmasını istiyorsanız o kadar "0" girin. Ben altı haneli olmasını istediğim için altı sıfır girdim.


Şimdi de NushaNo sütununu düzenleyelim. Burada Yeliz arkadaşımız dört nüshalık soru sormuştu biz de ona yardımcı olabilmesi için dört nüshalık saydırma yapalım. Burada Excel'den yazdıklarımızı tekrar etmesini isteyeceğiz. Bunun için B2, B3, B4 ve B5 sütunlarına Nusha I, Nusha II, Nusha III ve Nusha IV verileri giriyoruz. Ardından A sütununda yaptığımız gibi bu dört hücreyi seçip sağ alt köşesindeki siyah noktacıktan numara sayısı kadar sütun boyu aşağı çekiyoruz.
Evet. Verimizi hazırladık. Şimdi bu verinin tamamını seçip 'Not Defteri'ne kopyalıyoruz. Burada yapacağımız işlem tüm 'TAB'ları 'Virgül' ile değiştirmek ve sonrasında bu dataBase'i kaydetmek. Bunun için iki veri arasındaki bir boşluğu (yani tabı) kopyalayın sonrasında 'Değiştir' penceresini açın (Düzen / Değiştir - CTRL + H) 'Aranan' kısmına kopyaya aldığınız TAB'ı yapıştırın alttaki 'Yeni Değer' kısmına da sadece ',' virgül değerini girin. Şimdi 'Tümünü Değiştir'e basın.

Sıkılmayın sonlara geldik :)
Şimdi düzenlediğimiz data'yı kaydetme işlemine geçiyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken bir kaç nokta var. Önce Dosya menüsünden Kaydet'i seçelim sonra dosya ismini girelim. Burada önemli olan nokta, kayıt penceresinin alt kısmında yer alan 'Kayıt Türü'nü "Tüm Dosyalar" olarak değiştirin. ve dosya ismini yazdığınız bölümün sonuna ".csv" uzantısını kendiniz girin. örneğin "database.csv". Bu şekilde dosyanızı kaydedin ve CorelDraw'a geçin...

CorelDRAW'da Print Merge penceresine 'File / Print Merge / Create-Load Merge Fields' bölümünden ulaşın ve ardından ''Import text from a file or an ODBC data source'u seçin sonrasında 'ileri' deyin...
Şimdi file yazan kısımdaki butona basın ve openBox'tan kaydettiğimiz "dB.csv" dosyasını seçip, ileri yapın. Sonrasında tüm datanın geldiğini göreceksiniz.  Bu belgeyi görebilmeniz için açılır menüden *.csv uzantısını seçmelisiniz.

Daha sonra ilerlediğiniz zaman kullandığımız başlıkları ve ardından saydırdığımız verileri göreceksiniz. Bu adımları 'ileri' diyerek geçin ve 'Son'a ulaşın.

Ve artık tüm veriler Corel'e aktarıldı. Şimdi verileri sayfanın istediğimiz bölümüne ekleyeceğiz. Bunun için sonrasında çıkan pencereyi kullanacağız. Bu pencereden açılır menü altında kullandığımız başlıkları seçip 'Insert' yapacağız.. sayfaya numaraları yerleştirdikten sonra ister direk print yaparsınız, ister 'merge to new document'i seçerek tüm kaydı Corel'e saydırabilirsiniz.

Evet... hepsi bu kadar. Uzun gibi görünüyor ama ayrıntılı anlattığım için öyle oldu... şimdi de sonucu görelim ve bitirelim:


PrintMerge hakkında daha fazla bilgi için: Print Merge Arama Sonuçlarını görüntüleyebilirsiniz...
Yararlı olması dileğiyle...

10 yorum:

  1. Teşekkürler Mahmut, İnceleyip arşivleyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim kont, eğer arşivlediysen onu silip tekrar şuanki halini almalısın. çünkü görsellerde ve anlatımda bayağı değişiklik yaptım.
      ilk yazdığım makalede; 001 > nusha I, 002 nusha II... olarak gidiyordu (ve bu yanlıştı ...)
      şuanki hali ise; 001 > nusha I, 001 nusha II.... olarak devam etmekte ...

      Sil
  2. burada eksik şu olabilir yapılan işlemde 4 nüshalı faturadır o yüzden 0000001 dört adet basılacaktır renkler olarak o yüzden fatura no su:223551 olsun bundan dört adet baskı yapılacak şekilde ayarlanmalı database yani dört adet 223552 bastıktan sonra 223553 yi dört adet basacak sonra 223554 i sonra 223555 u sonra 223556 diye devam eder 223600 de son bulur, faturalar 50 koçanlıdır 50*4=200 adet dört renkli kağıt gerekir ve bu 4 nüshalı çalışmanın database si excel numarator yazılan bölümün altında 223551 den aşağıya dört adet yazılacak 223552 den devam ederek dört tanede bundan yazılacak böyle işlemleri tekrart edeceğiz ta ki 223600 den dört tane yazıp sonlandıracağız,ondan sonra nüsha bölümüne geçeceğiz buradada nusha ı nusha 2 nusha 3 nusha 4 sizin işleminizin aynısı yapılacak ayrıca eğer no: fatura dizaynında yoksa hemen yan tarafına açılıp excelde onuda alabiliriz ama tasarımda vardır diye düşünürsek gerek yok;eğer fotokopi ya da yazdırma kasetlerden reklere göre ayarlanıyorsa önce birinci renk birinci nüsha ikinci kaset ikinci renk ikinci nüsha olarak alıyorsa harman yapma sorunu böylece ortadan kalkar 223551 dört adet ilk yazdırmada başlar her kasetten renkleri alır hepsine aynı numarayı verir ve nüshalarıda ı,2,3,4 olarak alt alta yazdırmış olursunuz böylece harman yapma derdinden kurtulursunuz fotokopiden ya da alınan çıktılar dört renk ayrı ayrı dört nüsha basılmış olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek istediginizi anladim. Aslında olmasi gereken de bu. Fakat yeliz hanim bana ilk bu sekilde sormustu. Benim dusuncem de sizin dediginiz gibi. Zaten yeliz hanim da sonradan yanlis yazdigini belirtti. Ben bu aksam bu konuyu tekrar duzenleyecegim. Her numara dort kez tekrarlanacak sonrasinda atacak.

      Sil
  3. excelden anlıyor olmanız işinizi kolaylaştırıyor bende bu arada 4 rakamı aynı yazdırıp otomatik atlatmayı öğrendim sayenizde fakat şuan işlem düzeltildi ama aşağıdaki görselleriniz buna göre değiştirmeniz gerekiyor,bu formülü yazıp excelde aşağı çektiğinizde
    1
    1
    1
    1
    2
    2
    2
    2
    3
    3
    3
    3
    4
    4
    4
    4
    5
    5
    5
    5
    diye devam etmeli görselleriniz buna göre değiştirirseniz bilgi doğru verilmiş olur,sizden öğrenilecek çok şey var teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. estağfirullah... fırsat buldukça değiştireceğim :) şimdilik en önemli kısmını değiştirebildim

      Sil
    2. Makalende güncelleme yaptıkça burada, tarih ve saat üzerinden güncelleme bildirimi yayınlaman herkes için faydalı olacaktır... Teşekkürler.

      Sil
    3. haklısınız ... acemilikten olsa gerek :) konu tamamen güncellendi artık güncellenmeyecek .. tesekkürler

      Sil
  4. Halen çok yaralı bir makale. Bu adresi bir yere yazmak lazım. Arada soru sorulduğunda referans olarak verebiliriz.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba
    Bu özelliği çok sık kullanıyorum,
    Xerox makinlarda dijital baskılar alıyorum,
    İşletim sistemli yazıcılarımda kes-yığ (cut-stack) özelliği ile kesimden sonra harmanlama ihtiyacım kalmıyor, fakat işletim sistemsiz makinalarda ise sadece sayfada çoğaltma özelliği kullanıyoruz, dolayısıyla harmanlama için zaman harcamamız gerekiyor,
    bunun bir kısa yolu var mı? Yazdırma sırasında bir küçük detay var mıdır atladığım?

    YanıtlaSil