2 Ekim 2014 Perşembe

CorelDRAW GS X7 Update 2 Yeni Özellikler


Merhaba CorelTÜRK takipçileri. Geçtiğimiz günlerde CorelDRAW Graphics Suite X7 Update 2 yayınlanmış ve hata düzeltmelerini paylaşmıştım. Bir çok hata düzeltmesinin yapıldığı güncellemede Corel’in yeni politikası gereği bir çok da yeni özellik eklendi. X7 güncellemeleriyle eklenen yeni özelliklerin aslında Corel DRAW Graphics Suite X8 (Corel farklı bir isim vermezse şimdilik böyle) özelliği olduğunu ve X7’de bir sonraki çıkacak sürümün özelliklerinin bazılarını erkenden kullanabilmek için Premium Üye olmanız gerektiğini belirterek detaylara geçelim. Bu güncellemede önemli bir kaç özellik tüm kullanıcılara sunulmuş durumda, yani bazı özellikleri kullanmak için Premium Üye olmanıza gerek yok.


Öncelikle X7.1 güncellemesiyle hata düzeltmelerinin dışında son kullanıcıyı etkileyen fazla sayıda yeni özellik gelmemişti. Fakat bu güncellemede özellikle kullanımı kolaylaştıracak olan epeyce yeni özellik bulunuyor.

1. Bitişik noktaları seçmek (Select Adjacent Nodes) CorelDRAW
Shape Tool ile bir nesnedeki node’ları nasıl seçtiğinizi ve seçim ile SHIFT tuşu kullanırken nasıl bir sonuçla karşılaştığınızı anımsayın, ya da hemen deneyin. SHIFT 'e basarak diğer noktaya tıklarsanız sadece o noktayı da seçer. Doğru mantık bu olmaması gerek diye düşünen Corel geliştiricileri daha mantıklı bir çözüm getirerek nokta (node) seçimini Windows’tan da bildiğimiz dosya seçimi gibi yapmışlar. Şöyle ki;

Shape Tool ile bir nokta seçip sonra SHIFT tuşuna basılı tutarak hemen yanındaki nokta olmamak şartıyla başka bir nokta seçin. Aradaki noktaları da seçime ekleyecektir.


Bu özellik ile eskiden SHIFT tuşunun yaptığı seçim işlemi de CTRL tuşu ile yapılabilir hale gelmiş. Nesnenin her hangi bir yerindeki farklı noktaları tek tek seçime eklemek isterseniz CTRL tuşuna basılı tutarak tıklamanız yeterli.

Böylece CorelDRAW tarihinde bir mantık hatası da giderilmiş oldu.

2.  Eğri parçalarını kopyalamak (Copy Curve Segments) CorelDARW
Yıllardır beklediğim ve “Illustrator’de var, CorelDRAW’da niye yok” diye üzüldüğüm ve daha çok kızdığım bir sorun daX7.2 ile çözüldü. Bir nesnenin bir parçasını kopyalama, kesme, yapıştırma işlemini artık gerçekleştirebiliyoruz. Bunun için ikiden fazla ardışık nokta (node) seçmeniz gerekiyor. Seçimden sonra kesme (cut – CTRL+X) ya da kopyalama (copy – CTRL+C) yaptığınızda nesnenin sadece o parçasını almış oluyorsunuz. Önceden nesnenin tümünü, sanki sadece nesne seçilmiş gibi yapardı.


Bu özellikle de CorelDRAW tarihinde önemli bir eksiklik giderilmiş oldu. Özellikle çizim sırasında çok fazla kullanacağınız bir özellik olacak.

3.  Nesneleri Gizleme ve Gösterme (Hide and Display Object) CorelDRAW
Ve nihayet CorelDRAW’a da nesne seviyesinde gizleme özelliği geldi. Ne işe yarar diye merak edenlere, “nesne seçimi” işlemini aşırı derecede kolaylaştırır derim. Hele bir de kısayol tuşu atarsanız çalışmalarınızda sizi gerçekten de hem hızlandıracak hem de hata yapma oranınızı azaltacak bir özellik olacaktır.

Siz de Uzman Illustrator kullanıcıları gibi Illustrator’de CTRL+NUM3 ve CTRL+ALT+NUM3 kısayol tuşlarını sıkça kullanıyorsanız CorelDRAW’da da aynı kombinasyonu ayarlayıp rahat rahat çalışmaya devam edebilirsiniz.


Ve böylece CorelDRAW tarihinde bir eksiklik daha giderilmiş oldu.

4.  Çalışma alanı rengini değiştirmek (Change Desktop Color) CorelDRAW ve CorelPhotoPaint.
CorelDRAW GS X7’nin en büyük yeniliklerinden biri kullanıcı arayüzünün yenilenmesiydi. Her ne kadar görünüşte pek bir değişiklik fark edilmese de arayüzün aslında yeniden yazıldığını belirtmeliyim. Corel kullanıcıları olarak arayüzün daha koyu (aşağıdaki görseldeki gibi) olmasını sanki beklemiyormuşuz gibi daha beyaz bir arayüzle karşılaştık. Neyse ki Contrast özelliği ile bir nebze olsun koyulaştırdık. X7.2 ile CorelDRAW ve CorelPhotoPaint’te sayfa dışında kalan ve her zaman beyaz olan alanın rengini değiştirebileceğiz.


Bunun için yapmanız gereken şey Tools>Customization ile açacağınız pencereden Desktop yazan yerin yanındaki kutucuğa tıklamak ve açılan alandan rengi istediğiniz gibi ayarlamak olacaktır.

5.  Pencere Çerçeve Rengini değiştirmek (Customize Window Border) CorelCONNECT
Bir önceki özellikle aynı kavramda olan pencere çubuğu/çerçevesi rengi de X7 yayınlandığında kullanıcıları rahatsız etmiş ve X7.1 ile bu çerçevenin rengini değiştirebilme özelliği eklenmişti. Fakat CorelCONNECT unutulmuştu. X7.2 güncellemesiyle aynı özellik CONNECT’e de geldi. CorelCONNECT’te pencere çerçeve rengini değiştirmek için ayarlar simgesini tıklayarak Options komutuna tıklayın ve açılan pencereden de Window Border yazısının yanındaki kutucuğa tıklayarak istediğiniz rengi seçin.


6.  Healing Clone Tool - Corel PhotoPaint
Neden Türkçesini yazmadığımı merak ettiyseniz tam bir karşılığını bulamadığımı belirtmeliyim. Adobe güncel uygulamalarında Healing Brush’ı Düzeltme Fırçası olarak çevirmiş. Hani şu yara bandı şeklinde olup da Photoshop Sürüm 7’de (sanırım) gelen ve rötuş’ta devrim yaratan Clone Stamp aracını unutturan araç.

Healing kelimesinin Türkçe karşılığı “Şifa” ya da “İyileştirme” olarak kabul görmüş fakat ne bu iki kelime ne de Adobe’nin çevirdiği “Düzeltme” kelimesi bu aracın yaptığı işin karşılığını tam olarak vermiyor. Sizin bir öneriniz varsa lütfen yorum bölümünde belirtin.

İsime takılıp aracın kendisini unuttum sanmayın ama bu konularda da ne kadar hassa olduğumu biliyorsunuz.

Healing Brush, PhotoPAINT’te kullanılan Clone aracınıyla aynı mantıkta çalışıyor olmakla birlikte renk olarak kopyalanan yerin rengini değiştirmediği için kopyalama izlerini belirsizleştirerek daha iyi sonuç veriyor.

İşte bir eksiklik daha gitti. X7’deki temel yeni özellikler ve güncellemelerle gelen özellikler, CorelDRAW Graphics Suite ekibi kullanıcıları daha fazla dinlediğini gösteriyor. Lütfen siz de Corel Forumlarına girin ve isteklerinizi, sıkıntılarınızı belirtin… hatta ısrar edin… İngilizce yazamıyorsanız forumun Türkçe bölümüne yazabilirsiniz.

7. Tablo baskıları için görsel hazırlama (Prepare images for canvas printing) Corel PhotoPaint
Hani şu çerçevesiz tablolar vardır. Sektördeki adı nedir bilmiyorum ama ahşap çıtalar üzerine branda gerilerek yapılır.

Bu tip çalışmalarda hazırladığınız görsele, çıtaların üzerine dönecek kadar pay verilmesi ve bu payın da resimle aynı olması gerekir. Bunu elimizle tek tek yapmak yerine X7.2 ile artık PhotoPaint otomatik olarak yapıyor.


Bu özellik, Prep and Stretch panelinde bulunuyor.

8.  Belgeleri Yüzer Pencerede açmak (Open documents in floating Windows) CorelPhotoPaint.
Bildiğiniz gibi X7’nin en güzel özelliklerinden biri de belgeleri Tab olarak çalışmak. PhotoPaint’te de tab olarak belge çalışabiliyordunuz fakat belgeleri ayrı pencerelerde açamıyordunuz, bu özellikle artık bu hayalimiz de gerçek oldu J… Teşekkürler Corel. Şaka bir yana gerekli ama özellik olarak gösterilmesine pek anlam verebilmiş değilim.

CorelDRAW GS X7 Update 2 güncellemesindeki yeni özelliklerin bir çoğu Premium Üyeler için kullanılabilir olsa da bazı özellikler ve tabii ki hata düzeltmeleri Standart üyeler için de gelmiş durumda.

CorelDRAW Graphics Suite X7 Update 2 güncellemesini buradan indirebilirsiniz. Ya da CorelDRAW içinden Help>Updates komutunu çalıştırarak güncellemeyi alabilirsiniz. Bu güncellemeyi yükledikten sonra CorelDRAW sürüm numarası 17.2.0.688 olmalıdır.


Update 2’den sonra sorun yaşıyorsanız ya da giderilmeyen sorunlarınız varsa lütfen yorum bölümüne yazın.

9 yorum:

  1. İşte bu hatırı sayılır bir CorelDRAW update 'i olarak tarihte yerini aldı. Ciddi emek verilmiş bu ve Up2 nin ilk diğer makalesi olan şunun için, http://corelturk.blogspot.com.tr/2014/09/coreldraw-graphics-suite-x7-ikinci.html teşekkürler; Herkese yararlı olacağı aşikar...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Hocam. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Kürşad Hocam size daha önce de bildirmiştim. X6'da da aynı birkaç kullanışsız durum vardı.

    Jpg kayıtlarını genelde RGB kaydediyoruz. Export ekranında son seçilen renk modunu hatırlamaması export ederken fazladan seçim yapmamızı gerektiriyor. Sayfa moduna göre açılmasa son seçimi hatırlasa çok iyi olacak.

    Export bölümünde dpi kısmında backspace tuşu yine çalışmıyor.
    Bunları tekrar iletebilirseniz çok iyi olur.

    Birde renk paletinden alt kısımlardan bir renk seçince palet o kısımda kalıyor. Scroll ile kaydırma koymuşlar ama bence renk seçtikten sonra palet tekrar başa siyah renklerin olduğu yere dönse iyi olur. Bilmiyorum siz ne düşünürsünüz.

    Son olarak coreldraw formunun türkçe bölümünü bulamadım. Linkini iletebilir misiniz?

    Teşekkürler,
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet,

      JPEG kayıt sırasındaki renk modu seçimi için ben bir kaç hazır ayar kaydettim ve sorunu bu şekilde çözdüm.

      Export bölümündeki backspace tuşunu hata raporu olarak bildireceğim.

      Renk paletiyle ilgili düzelmesi gereken bir kaç sorun daha var... Fırsat bulursam toplu şekilde bir rapor iletebilirim.

      CorelDRAW forumunun Türkçe bölümünü görebilmek için foruma giriş (sign-in) yapmanız gerekmekte.

      Sil
    2. Teşekkürler Kürşad hocam.

      Sil
  4. Kisayol atadığım zaman x7 hata veriyor

    YanıtlaSil
  5. başka programlarda yapılmış gölgeleri a.i tanırken corel kullanıcıları muzdarip bunları görmüyor yada bambaşka gölge efect açıyor. Herşeyi açamama sorunuvar Ai gibi tanıması lazım bence eksiklik kürşatbey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi programlarda yapılmış gölgelerden bahsediyorsunuz? İnceleyebilmem için örnek gönderebilir misiniz?

      Sil