18 Ekim 2014 Cumartesi

CorelDRAW renk paleti bozuldu.

Merhaba, yine bir çok CorelDRAW kullanıcısını etkileyen garip bir hatayla karşınızdayım :)

Daha önce Windows güncellemesi CorelDRAW'da fontlarınızı bozuyor ve Error 24 gibi bir çok kullanıcıyı etkileyen sorunlara çözüm getirmeye çalışmıştım. Yine benzer bir sorun ve çözümü ile sizleri baş başa bırakıyorum...

CorelDRAW'da çalışırken bir dosya kaydettiniz ve renk paletiniz aşağıdaki gibi bozulduysa, ya da bunu fark etmemiş olabilirsiniz ama kaydettiğiniz, export ettiğiniz CDR, PDF, EPS belgelerini açamıyorsanız siz de bu sorunun kurbanısınız demektir.



Bu güne kadar CorelDRAW'da bir çok sorunla karşılaştım fakat böylesi ilk defa başıma geldi. Sorunun garip olmasının en büyük sebebi de suçlunun Apple olması... Evet ilginç değil mi, bu sorunun suçlusu tamamen Apple. Çünkü Apple'ın meşhur icloud uygulamasının bir güncellemesi bu soruna sebep oluyor.

Peki neden bu sorun bu kadar çok tepki çekmedi ya da neden Apple hala bir adım atmadı? Bunun sebebi de bu sorunu yaşamanız için bazı şartlara sahip olmanız. Öncelikle işletim sisteminin bölgesel ayarlarının farklı olması gerekiyor. Bu nedenle İngilizce bir Windows 7 ya da 8 işletim sisteminde bu sorunu yaşamıyorsunuz. Fakat benim gibi Türkçe windows kullananlar kesinlikle bu sorunla karşılaşacaklardır.

Soruna sebep olan icloud güncellemesi 4.0.3.56 (muhtemelen 4.x güncellemelerinin tamamı), Windows işletim sisteminin CorelDRAW'ın da kullandığı temel parçalarının bazılarında değişiklik yapıyor ve sorun meydana geliyor.

İşin ilginç tarafı CorelDRAW X7 bu sorundan etkilenmiyor. Bu da güncel bir uygulama olduğu için güncel .net framework kullanmasından kaynaklanıyor gibi görünüyor. Güncel sürüm kullanmanın avantajlarından biri de bu. Eğer sorun X7'de de yaşansaydı X7 için mutlaka bir çözüm Corel tarafından üretilirdi. Fakat sorun X6 ve muhtemelen öncesi sürümlerde yaşandığı için Corel tarafından bir çözüm üretilmiyor. Corel yetkilileri sorunu Apple'a resmi yollardan bildirdiklerini belirtmişler.

Sorun CorelDRAW X6 serisinin tüm güncellemelerinde mevcut fakat Apple destek forumlarındaki bir başlığa göre CorelDRAW X4'te de yaşanmış.

Sorundan etkilenen işletim sistemleri (test edebildiklerim) Windows 7 ve 8.1'de sorunu çözmenin en kolay yolu icloud'u sisteminizden kaldırmak. icloud'u kullanıyorsanız bu gerçek bir çözüm olmuyor tabii ki.

İngilizce Dil dışındaki farklı bazı dillerdeki Windows'larda sorunun yaşandığından yukarıda bahsetmiştim. Bunu detaylandırayım... Aslında sorun işletim sistemi dilinde değil, bölgesel ayarlarında. Hatta bölgesel ayarlardaki tek bir noktada.

Bölgesel ayarlarında "sayılar" bölümündeki ondalık sistemini nokta yerine virgül olarak kullanan bölge ayarları bu sorundan etkileniyor.

Bu da demek oluyor ki hem icloud hem de CorelDRAW X6'yı işletim sistemimde sorunsuz kullanmak istiyorsanız bölgesel ayarlardan "sayılar" bölümündeki ondalık simgesini virgül yerine nokta yapın.

Bunu da şöyle yapabilirsiniz.

1. Denetim masasını açın ve Saat, Dil ve Bölge ayarlarına tıklayın.


 2. Buradan Tarih saat veya sayı biçimini değiştir bölümüne tıklayın.


3. Bölge ve Dil penceresi karşınıza gelecek. Sağ alttaki Ek ayarlar düğmesine tıklayın.

4. Ondalık simgesi bölümünden virgül olan işareti nokta yapın, tamam düğmesine tıklayın.

Bu ayar değişikliklerinden sonra farklı sorunlar yaşar mısınız işte onu bilemiyorum. Ben doğrudan icloud uygulamasını kaldırdım. Neticede internet tarayıcısı ile de icloud'u kullanabiliyorsunuz.


Sorunu Corel geliştirici ekibine bildirdikten sonra Corel destek merkezine sorunu ve çözümü hakkında bir yazı eklemişler. Buradan resmi çözüm sayfasına erişebilirsiniz.

3 yorum:

  1. Gerçekten çok teşekkür ediyorum kürşad abi şahsen geçen gün bu güzel makaleni incelememiş olsam bu sorunu çözemiyecektim aynısı başıma geldi not olarak belirtmek isterimki " ondalık simge" değiştirmek hiçde hoş değil her bastığın bir sayının yanına 0 ekliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çağlar, ben de doğrudan icloud'u kaldırdım. En sağlamı bu çünkü. Ayrıca X7 sahipleri için endişelenecek bir şey olmadığını tekrar hatırlatmak isterim.

      Sil