12 Mart 2015 Perşembe

CorelDRAW GS X7.4 - Yenilik 1 - Mükemmel Font Listesi


CorelDRAW X7 güncellemeleri CorelDRAW ve CorelPHOTOPAINT’teki eksikleri gidermeye devam ediyor. Bitişik noktalarıseçmek, eğri parçalarını kesmek/kopyalamak/yapıştırmak, nesneleri gizlemek, healingclone, perspektif düzeltme gibi uzun zamandır beklediğimiz birçok eksiklik X7.1, X7.2 ve X7.3’te giderilmişti. X7.4 güncellemesi ile de yıllardır beklediğimiz yumuşak gölgelere (Soft Drop Shadow) kavuştuk. Bu eksikliklerin dışında da belki de hayal bile etmediğimiz yeni özellikler de güncellemeler ile CorelDRAW GS kullanıcılarına sunuldu. Tablo baskı için görsel hazırlama, arayüz geliştirmeleri, lens olarak gaussian blur, Premium knife tool, border andgrommet gibi özellikleri bunlara örnek verebiliriz.

CorelDRAW GS X7 Update 4’te hem bir eksiklik giderme olarak hem de yeni özellik olarak düşünebileceğimiz bir yenilik olarak gelen Yeni Font Listesi ise oldukça şaşırtıcı ve kullanışlı yeni özellikleriyle CorelDRAW ve CorelPHOTOPAINT kullanıcılarını etkilemeyi başardı. Aslında X6.4 ile gelen font listesinde font gruplama, font listesinde font önizleme boyutunu ayarlama gibi özellikler bu yeni font listesinin habercisiymiş de biz farkına varamamışız.


Yeni font listesi belki de hayal ettiğimizden daha fazlasını ve rakiplerinin hiçbirinde olmayan özellikleri bizlere sunuyor. Bakalım bu yeni özellikler neymiş tek tek inceleyelim.

Öncelikle X6.4 güncellemesi ile gelen font listesinde font önizleme büyütme özelliği listenin altına bir sürgü olarak eklenmiş ve doğrudan font listesinden ayarlanabilen bir özellik haline getirilmiş. Seçenekler (Options) penceresine girip buradan rakam girerek büyüklük ayarı yapmaya gerek kalmayacak şekilde düzenlenmiş.

Font listesinde fontların ön izlemelerini büyüttüğünüz zaman liste boyutu yeterli gelmeyeceği için font listesini bir pencere gibi düşünüp boyutunu ayarlayabilirsiniz. Sağdan, soldan, aşağıdan veya köşeden tutup listeyi genişletebilir ve daraltabilirsiniz. 

Bir diğer özellik ise Live Text olarak önizlemesini yaptığınız metni font listesinin altında görüntüleyebiliyor olmanız. Bu ön izlemenin altında da fontun adının düz bir yazı karakteriyle yazılmış olması okunabilirliği artırdığı için hangi fonta baktığınızı daha iyi anlayabiliyorsunuz. Bu özelliği de font listesinde bulunan bir düğmeye tıklayarak kapatıp açabiliyorsunuz.

Gelelim benim en beğendiğim ve font aramanızı çok çok kolaylaştıran özelliğe. Font listesi artık bir arama çubuğu gibi davranıyor. Buraya yazdığınız her metin font listesinde eşleşenleri listeliyor. Örneğin F harfini tuşladığınızda F ile başlayan fontlar listeleniyor. Yanına bir “u” harfi eklediğinizde (fu şeklinde) içinde Fu geçen tüm fontlar listeleniyor. Böylece bulmak istediğiniz yazı tipine çok hızlı bir şekilde, fontlar arasında kaybolmadan erişebiliyorsunuz.

Font listesi neredeyse bütün font listesi ayarlarını kendi üzerinde toplamış. Örneğin Group Font Family (Font ailesini gruplu gösterme özelliği, X6.4 güncellemesi ile gelmişti) özelliğini kapatıp açmak font listesindeki hemen ulaşacağınız bir menüden yapılabiliyor.

Son kullanılan fontları da listede göstermek ya da gizlemek aynı menüden yapılabiliyor. Aşağıdaki videoda da gördüğünüz gibi Options penceresindeki Font Listesi Ayarlarına da font listesindeki menüden erişilebiliyor ve Options penceresindeki font listesi ayarlarında sadece Font Matching (Font eşleme) ve Number of Most recently used fonts  display (Listede gösterilecek son kullanılan font sayısı) ayarları dışında bir şey bulunmuyor. Çünkü hepsi font listesinden doğrudan yapılabiliyor. 

Gelelim en devrimci özelliğe… Font listesindeki ortadaki düğmeye tıkladığınızda sağ tarafa doğru bir pencere daha açılıyor. Bu pencerede listeyi filtreleyebiliyorsunuz. Bu filtreleme çok sayıda parametre içeriyor. Örneğin sadece Script (El yazısı) fontlarını listeleyebilirsiniz. Ya da sadece Türkçe karakter destekleyen fontları ya da dar, geniş, ince gibi fontları listeleyebilirsiniz.

Yeni font listesi Bitstream Font Navigator’un tacını elinden alır mı bilinmez ama 4600 üzeri fontla denemelerini bizzat yapmış biri olarak söylemeliyim ki gayet hızlı ve kararlı çalışması ve etkileyici filtreleme özellikleri ile BFN kullanımını oldukça azaltacağı kesin.

2 yorum: