7 Haziran 2016 Salı

Corel Font Manager ve Font Sayısı


Corel Font Manager'ın kalabalık ve sorunlu font arşivlerinde bazı performans sorunlarına sebep olduğunu biliyoruz. Her ne kadar Corel yazılım geliştiricileri tüm zamanların en hızlı yamasını (CDGS X8Hotfix 1) yayınlamış ve bu yama ile kısmi de olsa bazı performans sorunlarını çözmüş olsa da CDGS X8 Update 1 gelene kadar ve belki de sonrasında hala devam edecek olan performans problemleriyle karşı karşıya kalabiliriz.


Yukarıdaki paragrafta dikkatinizi çekmek istediğim nokta “kalabalık ve sorunlu font arşivleri”... Yani sisteminizdeki fontlar düzenli ise hiç bir performans sorunu yaşamayacağınızı garanti edebilirim. Tabi burada önemli bir nokta da SSD kullanımı ve font arşivinizin SSD’de bulunması... Font sayısını da mümkün olduğunca az sayıda tutmak diğer önemli bir nokta. Şu ana kadar temiz font arşivleriyle test ettiğimiz sistemlerde 9.000-10.000 adet fontlarla hiç bir takılma olmayan çok akıcı bir Corel Font Manager kullanımı ve yine çok akıcı bir CorelDRAW font listesi kullanımına şahit olduk.

Israrla 20.000, 30.000 ve belki de 100.000 font kullanmak istiyorsanız Hotfix 1’i yükleyin ve şuradaki yazımızda yer verdiğimiz fontları arşivinizden silin.

Font arşivlerini yıllardır düzenleyememiş CorelDRAW kullanıcıları eski çalışmalarını açarken font eşleştirme sorunu olmaması için ellerindeki arşivi doğrudan CFM veri tabanına ekleme ihtiyacı duyabiliyorlar.

Tamam... yükleyelim... elimizdeki bütün fontları yükleyelim ama CFM’nin veri tabanının bir font sınırı var mı? Önce bunu öğrenelim.

Elbette var. Tüm yazılım sistemleri bir sınır dahilinde çalışır. Örneğin 32 bit Windows 7 Ultimate işletim sisteminin adresleyebileceği en fazla bellek miktarı 4 GB, 64 bit Windows 7 Ultimate işletim sisteminin adresleyebileceği en fazla bellek miktarı 192 GB’dır. Windows 10 Enterprise 64 bit için ise bu sınır 2 TB’tır (2000 GB). Aynı şekilde CFM veri tabanının sınırı da belirli bir font sayısıdır.

Corel Font Manager’e yüklenebilecek font sayısı nedir?

CFM veri tabanı toplam 65534 adet font ailesini taşıyacak kapasitededir. Her font ailesinin bold (kalın), italik (eğik), dar (condensed), ince (light) gibi toplam 18 varyasyonu olduğunu düşünürsek toplam rakam 1.179.612 adet font yapar. Evet yanlış hesaplamadık... bir milyon küsür font...

Bu bilgi bize aslında yüksek adette font yüklemenin CFM için bir sorun olmayacağını ifade ediyor. Peki performans sorunları neden yaşanıyor ve bu sorunları nasıl çözerim diyorsanız font arşivinize artık bir el atmanızın zamanı gelmiş demektir.

Önümüzdeki günlerde font arşivinizi nasıl temizlemeniz konusunda ipuçları içeren detaylı bir makale yayınlayacağım.


Şunu da belirtmeden geçmeyeyim. Bu bir milyon küsür font desteği sadece CFM için değil CorelDRAW Graphics Suite içerisindeki tüm yazılımlar için de geçerlidir.  

2 yorum:

  1. Teşekkürler. Hocam. Font arşivi temizlemesi makalenizi sabırsızlıkla bekliyorum. Belki bilmediğim (kesin) birşeyler vardır. Bu ara işler dehşet yoğun. Hiçbir şeye bakamaıyorum. Sözde ara ara temizliğe devam edecektim.

    YanıtlaSil
  2. font maneger ne zamandır yukluyorum çalışmıyor windows 10 64 bit

    YanıtlaSil