8 Temmuz 2019 Pazartesi

CorelDRAW 2019'da değişenler: Docker (Panel) isimleri

CorelTÜRK'ü takip ediyorsanız CorelDRAW 2019 arayüzünde epey değişiklik yapıldığını ve bunun en önemli sebeplerinden birinin CorelDRAW'ı macOS işletim sistemine hazırlanması olarak biliyorsunuzdur.

CorelDRAW 2019'da bir çok menünün yeri, bazı komutların isimleri ve simgeleri neredeyse tüm Docker'ların da (Panel) hem ismi hem de simgeleri değişti. Bu değişim eski kullanıcıları biraz zorlasa da panik yapmaya gerek yok çünkü çok daha mantıklı bir isimlendirme ve yerleşim yapıldığı için kısa sürede alışılabilecek bir durum. Ayrıca aşağıda tüm Docker'ların eski ve yeni isimlerinin listesini bulabilirsiniz.


Değişen sadece yukarıda yazılanlardan ibaret değil, tüm diyalog pencereleri ve Docker'ların içerikleri de daha anlaşılır bir şekilde konumlandırıldı ve eksik olan bir çok açıklama eklendi. Bunların eksik olduğunu daha önce fark etmemişsinizdir fakat kullandıkça doğru bir iş yapıldığına hak vereceksiniz.

Bu yazıyı bir seri gibi düşünün, bu ilk yazımızda Docker'ların isimlerini inceleyeceğiz. Docker isimleri nasıl değişti bakalım.

Aşağıdaki görselden de göreceğiniz gibi neredeyse tüm Docker isimleri değişti. Bunların içinde bir çoğu gerçekten doğru bir şekilde kısaltılmış. Örneğin bir çizimin köşelerine ovallik, kesiklik ve içe ovallik verebilmenizi sağlayan Fillet/Scallop/Chamfer adındaki Docker ismi Corenrs olarak değişmiş. Ya da View Manager isimli Docker CorelDRAW 2019'da Views olarak adlandırılmış. Yine Insert Character adındaki Docker hem kısa hem de endüstri standardı olan Glyphs olarak değişmiş.

Fakat bunların dışında kafa karışıklığına sebep olan isimlendirmeler de var. Örneğin Link and Bookmark ismindeki Docker'ın ismi Sources olarak değişmiş. Kulağa pek mantıklı gelmiyor.

İsmi Değişen Docker'lar

Değişen Docker'ların tam listesi şu şekilde;

Object Properties > Properties
Object Manager > Objects
Object Data Manager > Object Data
Object Coordinates > Coordinates
Symbol Manager > Symbols
Alignment and Dynamic guides > Live Guides
Shaping > Shape
Fillet/Scallop/Chamfer > Corners
Bitmap Color Mask > Bitmap Mask
Text Properties > Text
Font Playgorund > Font Sampler
Insert Character > Glyphs
Color Proof Settings > Color Proofing
Color Palette Manager > Palettes
Connect > Connect Browser
Internet > Links and Rollovers
Link and Bookmarks > Sources
Undo Manager > Histroy
View Manager > Views
Macro Manager > Scripts

Bunların dışında Position, Rotate, Scale and Mirror, Size, Skew özellikleri zaten tek bir panel altındaydı. Bunlar da menülerden Transform isimli tek bir komut altına toplandı.

İsmi Değişmeyen Docker'lar

İsmi değişmeyen, aynı kalan Docker'ların tam listesi de şu şekilde;

Object Styles
Guidelines
Align And Distribute
Fit Objects To Path
Step and Repeat
Join Curves
Artistic Media
Blend
Contour
Extrude
Bevel
Envelope
Lens
PhotoCocktail
Pointilizer
Color
Color Styles
Tray
Hints

Yeni Eklenen Docker'lar

Tüm bunların dışında CorelDRAW 2019'a yeni eklenen Docker'lar ve işlevleri şu şekilde;

Connect Content Docker: Bilgisayarınızdaki clipart, fotoğraf gibi içerikleri görüntülemenizi sağlar.

Find and Replace: CorelDRAW'ın ilk sürümlerinden beri var olan Find and Replace (Bul ve değiştir) özelliği artık bir Wizard (sihirbaz) yerine kontrolü çok daha kolay olan bir Docker haline dönüşmüş.

Bu değişimlerin tamamı sadece İngilizce değil, içinde Türkçe'nin olduğu toplam 14 dilde yapılmış. Türkçe'de değişken Docker isimlerini de aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.



Sizce yeni isimler daha iyi mi olmuş? Ya da size göre doğru olmayanlar hangileri? Sizi gerçekten rahatsız eden, çalışmanızı zorlaştıracak olan isimlendirme var mı? Yorumlarda belirtirseniz önerilerinizi ya da şikayetlerinizi Corel'e taşıyabiliriz.

5 yorum:

  1. Teşekkürler hocam.
    Aslında yeni isimlendirmelerin bazıları yerinde olmuş. Sizin de belirttiğiniz Link and bookmark dışında çok da eğreti gelen bir şey yok. Eski sürümlerde de bazı menülerin ismi değişmişti ama bir iki tane ile sınırlıydı.

    Asıl problem bizim gibi, çoook uzun süredir bu şekilde kullanan kişilerin alışması. Ben yaşlı ve huysuz bir adamım. Yıllardır kullandığım düzenin değişmesi asıl sorun olan. Bir bardağı yıllarca sürekli aynı yere koyup yine aynı yerden alan adamın bardağını, daha kolay alabileceği tezgahın üstüne de koysanız o adam hep bardağını aynı yerde arar.

    Kişisel olarak ben corel'imi kurar kurmaz baya özelleştiririm. Sağolsun corel bu konuda çok iyi. Araç çubuğuma hemen kendi özel ayarlarımı yerleştiririm. Hatta bununla bile uğraşmayıp eski ayarlarımı kaydettiğim için ayarlarımı geri alırım. Sürümler arası geçişler bile benim için bu sebeple daha kolay. Bu yüzden bazı ayarların normaldeki yerini bile bulmam. Bir arkadaşın corel'ini kullanmaya kalkıca bocalarım. Mesela yarım saat Power Clip'in yerini ararım. Türkçe Corel'in başına bile oturmam. Işık görmüş tavşan gibi kalırım :)

    Ama tabiki alışacağız. Hatta bu yeni isimlendirmelere alıştımda. Sonuçta çok da mantıksız bir değişim değil. Değişime kimse karşı koyamaz. Bunlar iyi yönde GELİŞMELER.

    Corel'in asıl canımı sıkan değişimi menülerin yerleşimleri. Bazıları çok mantıksız olmuş. Ayarlar mesela. Bir sonraki makalenizin bu konuda olduğunu tahmin ediyorum.Bence sonraki sürümde yerleşim yine değişebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayarlar penceresinin bölünmesine karşı çıkanlardanım. Geliştirme sürecinde bu konu epey tartışıldı hatta bir kaç örnek gönderip prototipini bile hazırlatmıştım.

      Fakat kullandıkça ciddi anlamda alıştım ve şu anda hiç zorluk çekmiyorum. Hatta da önceki pencere bana şu anda daha karışık geliyor. Hepsi aynı pencerede fakat sol tarafta olunca kategorileştirmek çok zor. Bu şekilde hangi ayara gireceğimi daha iyi biliyorum.

      Teknik olarak yine de tek pencere altında toplanabilir belki daha kullanışlı olabilir. Bakalım, sonraki sürümlerde bazı değişiklikler görebiliriz.

      Sil
    2. Her şeye alışılıyor hocam :) Ona da alışırız.

      Sil
  2. kont neden kafa dengi olduğumuzu daha iyi anladım şimdi.

    YanıtlaSil