CorelDRAW 2019’da yapılan bazı değişiklikler kullanım alışkanlıklarınıza ters düşebilir. Bunlardan biri de nesnelerin Dekstop katmanında kalmaması.
Şöyle açıklayayım;
diyelim ki çoklu sayfa çalışıyorsunuz. Birinci sayfadasınız
ve sayfa dışında bir nesne çizdiniz. Sonra ikinci sayfaya
geçtiniz ve nesne kayboldu.
Aslında nesne
kaybolmadı da birinci sayfada kaldı.
CorelDRAW 2019 öncesi sürümlerde sayfa dışına çizdiğiniz nesnelerin tamamı bir master katman olan Desktop katmanında tutulur ve böylece siz hangi sayfaya giderseniz gidin bu nesne yerinde dururdu. CorelDRAW 2019 ile birlikte tam tersi bir davranış sergiliyor ve hangi sayfadayken sayfa dışına bir çizim yaptıysanız bu çizim o sayfanın katmanına taşınıyor.
Dolayısıyla bu bir sorun değil, CorelDRAW geliştiricilerinin bilinçli olarak verdiği bir karar. Ben de bu kararı pek beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Benim de kullanım alışkanlıklarımın tamamen tersi bir davranış.
Fakat CorelDRAW geliştiricileri (biraz da bizim ısrarımızla) bu özelliği kapatabilme seçeneğini de bize sundular. Böylece farklı çalışma tarzlarına sahip kullanıcılara da istediklerini vermiş oldular. Dileyen eskisi gibi dileyen de yeni yöntemle çalışabilir. Hatta bazı çalışmalarınızda iki yöntemi de farklı amaçlar için kullanabilirsiniz.
Bu seçenek her ne kadar kurulumda varsayılan olarak sunulmasa da sadece bir kaç tıklamayla bu durumu düzeltebiliyoruz.
Öncelikle Window > Dockers > Objects (Pencere > Pencereler > Nesneler) menüsünden Objects Docker’ı (Nesneler Paneli) açın.
Objects Docker’ın
sağ üst tarafında bulunan çark simgesine (ayarlar menüsü)
tıklayın.
Açılan menüden
Keep Desktop Objects on Layer (Masaüstü Nesnelerini Katman Üzerinde
Tut) seçeneğinin işaretini kaldırın.
CorelDRAW’ı
düzgün bir şekilde kapattığınızdan emin olun ki bu ayar kalıcı
olsun.
CorelDRAW 2019’da
buna benzer değişimlerle karşılaşıyorsanız lütfen yorumlar
kısmına yazın.
Paylaşımınız ve ısrarınız için teşekkürler hocam. Beni de rahatsız eden bir şeydi. Çözümünü öğrenmem iyi oldu.
YanıtlaSilIsrar kısmını anlayamadım :)
Sil"Fakat CorelDRAW geliştiricileri (biraz da bizim ısrarımızla) bu özelliği kapatabilme seçeneğini de bize sundular."
Sildemiştiniz ya.
Adamların aslında niyeti yokmuş.. Israr etmeniz yerinde olmuş şeklinde :)
Hah, evet öyle oldu :)
Silşöyle bir sorun daha var. Bir kare alanın içerisinde yazıyı sütunlara ayırdığımızda yazı alanı karenin dışına taşınıyor... Sütün sayısı arttıkça yazı alanı sağa doğru gittikçe genişliyor.Acaba neyden kaynaklanıyor.
YanıtlaSilGüncellemeleri yaptınız mı?
SilGaliba ilk güncellemeeyi yaptım. Güncelleme olup olmadığını nereden anlayabiliriz.
SilYamalar sayfamızda sürüm numaraları bölümünden kontrol edebilirsiniz.
SilTeşekkür ederim...bendeki sürüm numarası 20.1.0.708 idi...update 1-2-3 indirip güncellersem sorun çözülür mü acaba?
SilKullandığınız sürüm 2018 ve tüm güncellemeleri yüklenmiş görünüyor.
SilMerhaba Kürşad Bey,
YanıtlaSilOluşturduğumuz bir master layer'ı belirli sayfa aralığına uygulamak istiyorum. Yani bir master layer oluşturduğumuzu varsayalım, 48 sayfa bir dergide bu master layer'i arası sayfalara belgenin tümüne veya tek ya da çift sayfalara değil de atıyorum 16-32 sayfalar arasına uygulamak istiyorum. Bunun bir yöntemi var mı?
Her sayfada Master Layer'ları gizleyip gösterebilirsiniz. Böylece dilediğiniz sayfada dilediğiniz Master Layer'i kullanabilirsiniz. Ama bunu tek tek ve elle yapmanız gerekiyor. Belki küçük bir makro ile de otomatik olarak yapılabilir.
SilAnlayamadım, istediğimiz sayfada master layer'ı nasıl gizleyecez, biraz ayrıntılı anlatabilir misiniz
YanıtlaSilTamam buldum dediğinizi, ayarlar kısmına koymuşlar, teşekkürler...
YanıtlaSilYalnız, bu konuyla ilgili bir makro yapabilirseniz seviniriz
YanıtlaSilÇok isterdim ama maalesef vakit yok.
SilYine de bu talebi Corel mühendisleriyle paylaşabilirim.
SilPaylaşırsanız iyi olur, belki dikkate alırlar, bence önemli bir eksiklik
YanıtlaSilBu degerli bilgiyi paylastiginiz icin cok tesekkur ederim. Cok isimize yaradi.
YanıtlaSilGüle güle kullanın
Silbu degerli bilgiyi paylastiginiz icin tesekkur ederim. Emeginize saglik.
YanıtlaSilGüle güle kullanın
SilÇok teşekkürler. emeğinize sağlık.
YanıtlaSilGüle güle kullanın
SilMerhaba coreldraw 2019 satın aldık - find and replace yaptığımızda renk değişimi gerçekleşmiyor.
YanıtlaSilno object found diye uyarı veriyor.
bu hatanın çözümün biliyorsanız lütfen paylaşır mısınız?
CorelDRAW 2019'un tüm güncelleştirmelerini yüklediğinizden emin olun. Güncelleştirmelere YAMALAR sayfamızdan ulaşabiliriniz.
SilMerhaba,
YanıtlaSilYaklaşık 15 yıldır CorelDraw kullanıyorum. Yeni çalışmaya başladığım yerde X7 kullanılıyor. Corelin hatalarına alışığım ancak yepyeni bir sorunla karşılaştım, bilginiz ya da başına gelmiş birisi var mıdır merak ediyorum. Herhangi bir proje sayfasında çalışırken sorun olmuyor ancak başka bir dosya daha açıkken, o sayfada mouse orta tuşu ile sayfada gezinirken tüm çizimler görsel olarak kayboluyor anca ctrl+a dediğim zaman aslında orada olduklarını sadece köşe noktalarından görebiliyorum ama sayfa bomboş. Corel in herhangi bir güncellemesi de görünmüyor update e girdiğimde. Başına gelen var mıdır? Varsa çözümünü bilen çok sevinirim. Teşekkürler.
Murat
X7 görece eski bir sürüm olduğu için bir çok sebebi olabilir. İşletim sistemi, ekran kartı sürücüleri, güncellemeler vs.
SilVakit zaman ayırıp, emek harcayıp, görsellerle destekli böyle bir paylaşım sağladığınız için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederiz, bu mesajları görünce çok mutlu oluyoruz.
Silteşekkürler
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim,
YanıtlaSilCorel 2019 ile 40 sayfa çalışma yapıyorum. Çalışmaları tekrar incelediğimde içeriklerin yeri değişmiş oluyor. Mesela 38.sayfada yaptığım çalışma 37.sayfada çıkıyor, 37.sayfada yaptığım 40.sayfada çıkıyor gibi. Bir kitapçık hazırladığınızı düşünün sayfa içerikleri yer değiştiriyor. Lütfen yardımmm.
YanıtlaSilMerhaba, 2019 nispeten eski bir sürüm olduğu için benzer hatalar yaşanabiliyor. En son sürümü kullanmanızı tavsiye ederim. Böyle bir imkanınız yoksa yapabileceğinizi tek şey CorelDRAW 2019 için yayınlanmış tüm güncellemeleri yüklemek olacaktır. Ama bu güncellemeler sorunun giderilmesini garanti etmez.
SilÇalışma sayfasının dışında kalan çizimlerde sayfayı pdf olarak export ettiğimde çıkıyor. Bu sorundan nasıl kurtulabilirim? Teşekkürler.
YanıtlaSilBu özellik kullanıcılar tarafından oldukça talep edilen bir özellikti. Birkaç sürüm önce eklendi. Export ya da Save As penceresinde PDF seçildikten sonra "Crop to page on export" seçeneğini aktif hale getirirseniz sadece sayfa içinde kalan her şey kaydedilir. Bir nesnenin devamı sayfa dışında kalırsa bu nesne de kesilir (crop edilir). Böylece PDF belgesi tabiri caiz ise "şişmez" yani dosya boyutu büyümez.
SilHay Allah razı olsun .
YanıtlaSil