8 Ağustos 2019 Perşembe

CorelDRAW 2019 Gizli Yenilikler - 4



Bu gün hem profesyonel CorelDRAW kullanıcılarının beğeneceği hem de CorelDRAW’a yeni başlayanlar için de yol gösterici olacak önemli bir özellikten bahsedeceğim.
CorelDRAW genel ayarlarını ve belge için yaptığımız ayarları Save Settings As Default (Ayarları Varsayılan Olarak Kaydet) komutuyla kayıt ederiz ve programı kapatıp açtığımızda belirlediğimiz ayarların kalıcı olmasını sağlarız.




Örneğin Kılavuzlara Yapış durumunu aktif ettikten sonra programı kapatıp açarsanız Kılavuzlara Yapış durumunun seçili (aktif) olmadığını görürsünüz. Bunun için Kılavuzlara Yapış durumunu aktifleştirdikten sonra Tools menüsünden Save Settings As Default komutuna tıklamamız ve programı düzgün bir şekilde kapatmamız yeterli. Böylece daha sonra programı açtığımızda Kılavuzlara Yapış durumunun aktif olduğunu görürüz.

Belge ayarları için de aynı durum söz konusudur. Örneğin sürekli standart dışı bir sayfa ölçüsüyle çalışıyorsanız her defasında tekrar tekrar sayfa ölçüsünü ayarlamak yerine sayfa ölçüsünü bir kere ayarladıktan sonra Save Settings As Default komutuna tıklamanız yeterli. Böylece CorelDRAW’da her yeni belge oluşturduğunuzda belirlediğiniz sayfa ölçüleri ile açılacaktır.

Buraya kadar her şey güzel fakat CorelDRAW 2019’da gizli bir yenilik olarak gelen özellik sayesinde kaydettiğimiz ayarları çok daha detaylı bir şekilde kontrol edebiliyoruz.



CorelDRAW 2019 sürümünde Save Settings As Default komutu karşımıza seçenekli bir pencere getiriyor. Bu pencerede Genel ayarlar, sayfa boyutu, layout (sayfa mizanpaj şekli), sayfa zemini, kılavuzlar, ızgara, cetveller ve kaydetme seçeneklerinin dışında nesne stilleri ve renk stillerini de yeni belge varsayılanı olarak ayrı ayrı kaydedebiliyoruz.

Bu bize nasıl bir avantaj sağlıyor? Şöyle ki, bir ayar değiştirdiniz ve bu ayarı kaydetmek için Save Settings As Default komutunu çalıştırdınız. Fakat belge sayfa ölçüsü sürekli kullandığınız ölçüden farklı, bu durumda 2019 öncesi sürümlerde belge sayfa ölçüsünü de varsayılan olarak kaydetmek zorunda kalıyordunuz. Böylece her yeni belge açtığınızda istemediğiniz sayfa ölçüsü geliyor ve daha sonra bunu tekrar düzeltmek zorunda kalıyordunuz. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.

CorelDRAW 2019’da ise her bir özelliği ayrı ayrı seçebildiğimiz için örnekteki gibi sorunlarla karşılaşmıyoruz ve ayarlarımızı daha detaylı kontrol edebiliyoruz.

Bu özelliğin kullanımıyla ilgili daha farklı örneklere rastlarsanız ya da daha önce bu komutla ilgili sıkıntı yaşıyor ve yeni özellik sayesinde sorunlarınız çözüldü ise lütfen yorumlar bölümüne yazın.

CorelDRAW 2019'daki yeniliklere ve sadece CorelTÜRK'te bulabileceğiniz gizli yeniliklerle ilgili yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum: